Denník N

Voľme racionálne, nie emocionálne.

Alebo pár dôvodov prečo si nezvoliť koalíciu kosáka a kladiva s hákovým krížom.

O necelý týždeň tu máme azda najdôležitejšie voľby za posledných desať rokov, kde sa bude rozhodovať o budúcnosti Slovenska a to či budeme pokračovať cestou korupcie, neodbornosti a babráctva, alebo sa vrátime do roku 1939, urobíme si hanbu vo svete a aj doma, zvolíme si neschopných ľudí, ktorí nevedia trafiť ani na správny kopec, ktorí nemajú vo svojich radoch ani jedného odborníka no alebo si konečne po desiatich rokoch zvolíme tak potrebnú demokratickú zmenu a opozíciu, ktorá je však veľmi rozdrobená a je otázne či vydrží celé štyri roky. Aktuálne prieskumy nám prezrádzajú, že zostavovanie vlády bude najťažšie od volieb v roku 1998, kedy sa Mikulášovi Dzurindovi podarilo spojiť sily proti Vladimírovi Mečiarovi a vystriedať ho na čele vlády a zmeniť Slovensko z čiernej diery Európy na fungujúci demokratický štát. Vtedy by si asi nikdy nikto z nás nepomyslel že podobnú situáciu budeme zažívať o 22 rokov neskôr. No žiaľ paralela v týchto dvoch prípadoch je jasná a voľby môžu dostať Slovensko do slepej uličky z ktorej sa bude ťažko dostávať. Nedovoľme aby sa zo Slovenska stala opäť čierna diera, kde nám budú pochodovať nacisti v gardistických uniformách ako v 1944om.

1. Extrémizmus.

Či sa to páči niekomu alebo nie, Kotlebova ĽSNS je extrémistická strana s prvkami fašizmu. Nebolo to tak dávno kedy Kotleba a jeho prívrženci chodili, ešte v časoch Slovenskej pospolitosti po Banskej Bystrici v gardistických uniformách  a so zdvihnutými fakľami si zdravili gardistický pozdrav Na stráž ! Nie je to tak dávno kedy samozvaný vodca Kysuckého vzdoru Marián Magát velebil Hitlera za to, aký to bol super ekonóm a mierumilovný človek. Mne osobne teda nepríde mierumilovné vyvraždiť 6 miliónov Židov a milióny ľudí ďalších národností. Rovnako to nie je tak dávno, kedy pán poslanec Milan Mazurek hovoril o holokauste ako o rozprávke a nám ostáva len dúfať, že túto rozprávku nebude rozprávať aj vlastným deťom na dobrú noc. Rovnako to nie je tak dávno, kedy sa pán poslanec Milan Uhrík nevedel vyjadriť k holokaustu lebo vraj nie je historik. Vyzerá to tak, že keď sa na dejepise preberal Slovenský štát tak pán poslanec asi na hodinách pospával. A v neposlednom rade vyvesenie čiernych vlajok počas SNP na budove úradu Banskobystrického VÚC, v časoch kedy tam vládol Kotleba, to tiež nie je úplne v poriadku. A to je len zlomok dôvodov, prečo je ĽSNS jednoducho extrémistická strana, ktorá nemá v demokratickej spoločnosti žiadne miesto. Vážne chceme aby nám vládli ľudia, ktorí popierajú historické súvislosti a velebia režim, ktorý ma na svedomí milióny ľudských životov ? Toto vážne nie je tá správna cesta.

2. Rómska problematika.

Rómska problematika je v ĽSNS ústrednou témou, ktorej sa držia od ich vzniku. Rómska problematika sa na Slovensku buď neriešila vôbec, alebo sa riešila tesne pred voľbami, kedy bolo potrebné si ísť kúpiť hlasy za 5 eur a fľašku domácej. ĽSNS sa tejto témy veľmi rýchlo zhostila a začala poukazovať na Rómov ako parazitov a vyciciavačov štátu, vďaka čomu si zaistila v problémových oblastiach celkom slušnú popularitu, ktorú si udržuje dodnes. Ich mítingy bývajú zamerané prevažne na túto tému a ľuďom sa ich rétorika páči, hoci pri tom urážaní a osočovaní v podstate neponúkajú žiadne riešenia. Kotleba bol štyri roky na čele VÚC v Banskobystrickom kraji a veľmi dobre si pamätáme ako pred voľbami sľuboval ako zatočí s parazitmi ako Rómov nazýval. A realita ? Nič nedokázal a žiadny reálny poriadok s nimi neurobil. Je pekné o tom kričať na námestiach, ale druhá vec je aj niečo pre to spraviť aby sa začala rómska problematika hĺbkovo riešiť. Druhá vec, nehádžme všetkých Rómov do jedného vreca. Sú v spoločnosti aj Rómovia, ktorí dokázali vyštudovať vysoké školy a úspešne sa zamestnať. Áno musíme si priznať, že väčšina Rómov, hlavne na východe je neprispôsobivá a agresívna, ale snažme sa ich socializovať a vychovávať k tomu aby sa nám nerozširovali osady, ale najmä aby tie osady zmizli. Je dôležité začať so vzdelávaním už od skorého veku, nastavením sociálnych dávok na dve deti a pomôcť im so začlenením do spoločnosti a pri hľadaní práce a tým, čo nechcú pracovať, tak im vysvetliť, že účty a nájom za teba štát nezaplatí, tak isto ako štát nepostaví novú bytovku ak si ju zničia. Je dôležité im vysvetliť, že ak niekoho napadnú, alebo niečo ukradnú, tak budú za to niesť plnú zodpovednosť a políciu upozorňovať, aby pred nimi nezakrývala oči a konala tak ako konať má a teda chrániť a pomáhať. V neposlednom rade väčšina znechutených ľudí poukazuje najmä na výšku sociálnych dávok v porovnaní s našimi mzdami a vadí im, že človek, ktorý tvrdo pracuje má menej peňazí ako Róm, ktorý poberá sociálne dávky a v živote nepracoval. Žiaľ za toto tiež nemôže Róm, ale v prvom rade vláda a nastavenie zákona v rámci ministerstva práce. Mzdovo máme od západných krajín na míle ďaleko a bude trvať ešte mnoho rokov kým sa na ich úroveň dostaneme, ale Róm a jeho sociálne dávky za to vážne nemôžu, tak isto ako nemôžu za prehlbovanie regionálnych ekonomických rozdielov na Slovensku.

3. Vystúpenie z NATO a EÚ.

Diktát z Bruselu !! Áno toto slovné spojenie sme z úst predstaviteľov ĽSNS počuli veľmi veľa krát. Avšak, keď zrazu majú poberať plat europoslanca, tak to už im nevadí. Ešte teraz si pamätáme ako chodili po uliciach a zbierali podpisy na vystúpenie z NATO a EÚ. Aktuálne už im to možno nepríde ako dobrý nápad, ale stále to úplne neodmietajú. Povedzme si úprimne EÚ aj NATO majú nejaké smernice, ktoré sa nám nemusia páčiť, ale vystúpením z EÚ a NATO by Slovensko spáchalo ekonomickú samovraždu. Pozrime sa na takú Veľkú Britániu, jednu z najdôležitejších ekonomických veľmocí v rámci Európy, ktorá sa zmietala v chaose celé štyri roky, aby konečne uskutočnila Brexit. Aký chaos by to prinieslo do nášho oproti Veľkej Británii chudobného Slovenska !? Je potrebné si povedať, že Slovensko nemá na to kapacity aby sme boli sebestačným štátom, kde si všetko vypestujeme a vychováme sami. Nedajme sa oklamať falošným nacionalizmom. Je pekné cítiť sa ako hrdý Slovák, ale prehnaný nacionalizmus by spôsobil veľké ekonomické a bezpečnostné škody. Na Slovensku sa väčšina projektov financuje prevažne z eurofondov, či je to dopravná infraštruktúra, rekonštrukcia škôl, námestí, pamiatok a mnoho ďalších projektov. Len si predstavme situáciu keby sme o tieto peniaze zrazu prišli. Vystúpením z EÚ by sme tiež prišli o colnú slobodu, slobodu tovaru, osôb, služieb a kapitálu. To by znamenalo najmä odchod mnohých veľkých medzinárodných firiem a spoločností do zahraničia, ktoré by nemali záujem platiť rôzne poplatky, ktoré pred odchodom nemuseli, čo by viedlo samozrejme k strate pracovných miest a rapídnemu zvýšeniu nezamestnanosti. Samozrejme nájdu sa niektorí, čo tvrdia, že však budeme tu trolejbusy vyrábať. Nie to nás vážne nezachráni.

4. LGBTI, migranti a Soroš.

Nám tu krachuje školstvo, zdravotníctvo, viera v súdy a políciu sa pohybuje na úrovni Albánska, ale najväčším problémom Slovenska podľa niektorých ľudí sú homosexuáli a migranti. Na internete sa šíri nespočet hoaxov o tom ako nám chcú migranti zničiť našu kultúru, o tom ako tu prebehne homosexuálna revolúcia, o tom ako Soroš sa tu snaží nastoliť liberálnu revolúciu, o tom ako sa na Slovensko rúti masívna vlna migrantov, ktorí tu budú znásilňovať naše ženy. Žiaľ v našej spoločnosti sa nájde mnoho ľudí, ktorí týmto doslova nezmyslom verí a ešte ich aj zdieľa. Po prvé, žiadne vlny migrantov sa do Slovenska nechystajú. Povedzme si úprimne, tu nechce žiť ani priemerný Slovák, pretože náš štát je tak rozkradnutý a voči západu stále zaostalý, že migrant radšej cez náš štát len prejde a bude pokračovať ďalej na západ ako by tu mal ostať. Po druhé homosexuáli tu vážne nechcú spáchať žiadnu revolúciu. Každý sme nejaký a netreba odcudzovať ľudí len na základe inej rasovej a sexuálnej odlišnosti. Je to taký istý človek ako ja alebo vy.  Toto vážne nie je aktuálna téma, ktorá by sa mala otvárať pred voľbami. Je to len téma, ktorá sa využíva na zbytočné a nepodmienené šírenie nenávisti. A po tretie Soroš nikoho neplatí, teda osobne mne zatiaľ na účet  nič nepíplo a ani tým, čo dobrovoľne a s odhodlaním stáli na protestoch, po tom čo sa stala mafiánska vražda novinára a jeho snúbenice, a ktorí s odvahou ukázali, že sa neboja postaviť sa za svoje presvedčenie.

5. „Odborníci na slovo vzatí“

Pán poslanec Mizík nevie vraj na počítači. Pán poslanec Krupa nosí do parlamentu zbraň a po tom ako to má vysvetliť tak stratil jazyk. Pán poslanec Uhrík spal na dejepise lebo vraj sa nevie vyjadriť k holokaustu, Pani poslankyňa Grausová okrem procedurálnych návrhov aby sa spieval otčenáš pred začiatkom schôdze parlamentu nič iné za štyri roky nespravila. Pán Mazurek ani nedokončil svoje volebné obdobie pretože bol odsúdený za hanobenie rasy. To sú ti odborníci, čo nemajú ani relevantný program, ktorí len kričia na mítingoch o problémoch, ale o ich riešeniach a odborníkoch nikto nepočul. To sú tí odborníci, čo nevedia ani na správny kopec trafiť. A to je len zlomok, čo títo odborníci dokázali dobabrať. Vážne si chceme zvoliť ľudí, ktorí neovládajú ani elementárne znalosti o riadení štátu ?

6. Pochybná kandidátka.

A k tomu ešte hádzanie dlažobných kociek Milana Mazureka po rodine s deťmi. Nie toto nie sú ľudia, čo by mali riadiť štát.

7. Vláda so Smerom.

Už dlhšiu dobu môžme sledovať, že namiesto koalície SMER, SNS a Most-híd, vznikla koalícia SMER, SNS a ĽSNS. Spoločne hlasujú na predkladaných zákonoch. Bývalý premiér dokonca obhajuje nenávistné výroky poslanca Mazureka. Spoločne zdieľajú hoaxy a podnecujú neznášanlivosť. Žiaľ je veľmi pravdepodobné, že Smer pôjde aj cez mŕtvoly, len aby sa udržal pri moci a pôjde do vlády aj s fašistami. A vy znechutení a zúfalí voliči Kotlebu si musíte uvedomiť, že ak chcete zmenu, tak svojím hlasom len volíte to aby tu rozkrádanie v podstate ďalej pokračovalo. Prosím voľte racionálne, nie emocionálne.

 

Teraz najčítanejšie