Denník N

Počkať, ako je to s tou filozofiou?

Logo klubu, ktorý momentálne hľadá svoju tvár/ Zdroj : sport7.sk
Logo klubu, ktorý momentálne hľadá svoju tvár/ Zdroj : sport7.sk

Po prevode vlastníckych práv do rúk terajších majiteľov Spartaka Trnava bol ohlásený nový smer fungovania klubu, s cieľom stavať na mladých hráčoch – odchovancoch trnavskej futbalovej školy. Pekná, dokonca, chvályhodná vízia. Len škoda, že doteraz ide iba o prázdne reči.

Jeden cudzinec za druhým

V praxi, od príchodu Portugalčana Ricarda Chéua na trénerskú stoličku totiž v zostave Spartaka hrajú hlavnú úlohu legionári a striedajú sa ako na bežiacom páse. Nie, nie sme a priori proti cudzincom, naopak, ak sú kvalitatívne lepší ako domáci, je to na prospech nielen mužstva, ale aj atraktivity celej ligy. V prípade Spartaka, verzie jeseň 2019, to tak až na výnimky neplatilo. Za pravdu nám dáva aj samotná aktuálna tabuľka, v ktorej červeno-čierni bojujú len o prvú šestku, teda miesto medzi tými lepšími. O medailových miestach ani nehovoríme. Na to, aby sa do prvej šestky vôbec po nadstavbe dostali angažovali hneď niekoľko ďalších zahraničných posíl s nejasnou kvalitou. A to je ten problém, súčasné postavenie v tabuľke doslova nahráva faktu, aby jarnú časť ligy absolvoval s prevahou slovenských hráčov, v zmysle ohlásenej stratégie, no podľa príchodov nových hráčov to vyzerá presne naopak.

Zanedbaná minulosť

Je pochopiteľné, že cesta k úspechu či už v živote alebo aj vo futbale je dlhá a veľakrát aj bolestivá. O to viac, ak sa vyberieme cestou, ktorá bola mimo záujmu niekoľko rokov. Takže povedať, že ideme odteraz stavať len na mladých Trnavčanoch je asi momentálne nereálne. Ak je to však  dlhodobým cieľom, potom sú kroky nového vedenia na zamyslenie. Z klubu počas zimy odišli slovenskí mladí hráči ako Kelemen, Mesík či brankár Urminský. Poviete si futbal je biznis, dopyt a ponuka. S tým sa dá súhlasiť, logické by však bolo investovať získané zdroje do postupného napĺňania stanovenej línie. Jedine, žeby získané peniaze z predaja hráčov šli do vybudovania a zlepšenia podmienok pre mládež. Áno, nejaké nové plochy sa v Trnave vybudovali, no je toho stále málo.

Skauting

V minulosti sa príliš vŕtať nechceme, ale pár riadkov predsa. Najslávnejšia éra trnavského futbalu je spojená práve s odchovancami červeno-čiernych farieb. Adamec, Kuna, Štibrányi, Jarábek alebo inak povedané, Vrbové, Hlohovec, Vlčkovce, Suchá nad Parnou. Tieto štyri miesta sú od Trnavy vzdialené pár desiatok kilometrov. Všetkých štyroch dotiahol do Spartaka stvoriteľ veľkej Trnavy, Anton Malatinský. Ten ich našiel pri svojich potulkách ihriskami v okolí Trnavy. Vycibril ich a urobil z nich hviezdy, na ktoré v Malom Ríme doteraz nikto nedá dopustiť. Poviete si, bola iná doba, teraz už to nie je také jednoduché. Áno, doba je iná, no princíp sa dá použiť aj v roku 2020. Šikovní mladíci behajú po ihriskách aj teraz. Treba ich len nájsť, motivovať a dať im šancu. Alebo druhá možnosť je, hľadať šikovných mladíkov v ostatných kluboch po Slovensku a priviesť ich do červeno-čierneho dresu. Značka a meno Spartaka má predsa stále svoj zvuk.

Vždy je lepšie totiž mať krátkodobo slabšie výsledky, ale s tým, že sa postupne posúvame k svojmu cieľu. Zdá sa, že vo futbalovej Trnave toto momentálne neplatí a to je škoda pre Spartak i celú ligovú súťaž.

Teraz najčítanejšie