Denník N

Milujete človeka rovnakého pohlavia z inej krajiny? Môžete prísť o naše občianstvo

V čase keď si Slovensko potrebuje nielen doma udržať slovenských občanov a občianky, ale zároveň chce motivovať k návratu tých, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, nezmyselne oberá niektorých Slovákov a Slovenky o občianstvo. Ako je to možné?

Predstavte si, že žijete v zahraničí, kde si nájdete partnera alebo partnerku. A rozhodnete sa uzavrieť manželstvo, a tak získate aj občianstvo Vášho manžela alebo manželky. Je to tak pre Vás praktické, keďže napríklad chcete mať rovnaké občianstvo aj so svojimi deťmi. A viete, ako zareaguje Slovensko? Zbaví vás slovenského občianstva. Ako je to možné? Z jedného prostého dôvodu, Váš manžel alebo manželka je rovnakého pohlavia.

Počas mojej praxe som poskytovala poradenstvo viacerým zmiešaným párom rovnakého pohlavia, ktoré uzavreli registrované partnerstvo alebo manželstvo v zahraničí. V takýchto prípadoch zväčša vzniká slovenským občanom a občiankam nárok na získanie štátneho občianstva v krajine svojho partnera, či partnerky. V zmysle zákona o štátnom občianstve stráca slovenský občan alebo občianka slovenské občianstvo, ak získa cudzie občianstvo dobrovoľne. K strate občianstva však nedochádza, ak niekto získa cudzie štátne občianstvo v dôsledku uzavretia manželstva. Táto výnimka sa však netýka párov rovnakého pohlavia. Ak ste teda napríklad muž, ktorý si zoberie za ženu americkú občianku, a tak získate americké občianstvo, slovenské občianstvo Vám zostáva. Ak si však ako muž zoberiete amerického občana a dostanete aj americké občianstvo, Slovensko Vám slovenské občianstvo zoberie. Zdá sa vám to fér?

Aj takto nezmyslene prichádza Slovensko o svojich občanov a občianky. V porovnaní s heterosexuálnymi pármi v obdobnej situácii ide evidentne o neodôvodnenú diskrimináciu. V čase keď si Slovensko potrebuje nielen doma udržať slovenských občanov a občianky, ale zároveň chce motivovať k návratu tých, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, je táto diskriminačná úprava úplne nepochopiteľná.

Čo treba zmeniť?

✅ prehodnotiť právnu úpravu straty občianstva a rozšíriť výnimku zo straty občianstva aj o prípady uzavretia manželstva alebo registrovaného partnerstva pármi rovnakého pohlavia

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.