Denník N

Bolo raz jedno bytové spoločenstvo

Bolo raz jedno bytové spoločenstvo a žilo by si tak ako ostatné, keby to správca Robert nezačal preháňať. Zo spoločného rozvodu si odviedol načierno elektrický kábel a vo svojom apartmáne ním začal napájať bazén, vírivku, pálenicu a zváračku. Ostatným nájomníkom blikali obrazovky, vypadávali poistky, občas zostávali zaseknutí vo výťahu. Pred rokom sa časť nájomníkov pokúsila Roberta zosadiť, ale ten rozviedol do niekoľkých bytov elektrinu zdarma, čiže na úkor ostatných, a takto získané hlasy mal isté.

Roberta sa snažili vo funkcii správcu nahradiť inžinier Andrej a inžinier Michal. Pripravili „Návrh komplexnej revízie elektrorozvodnej siete v našej bytovke s paralelným zavedením optického kábla so zvláštnym dôrazom na nelegálne odberné miesta“. Získali si ním hlasy všetkých nájomníkov, ktorí pozerali Netflix a HBO. Pridal sa k nim aj Alojz so skupinou divákov TV Lux, hoci tí považovali sledovačov Netflixu a HBO za zvrhlíkov. Aj tieto tri skupiny však tvorili v bytovke menšinu.

Treba ešte spomenúť, že v suteréne žil Marián, ktorý sa v mladosti ťahal s vykrádačmi pivníc a otravoval susedov hlasným púšťaním Juden Mordu. Marián bol síce darebák, ale nebol hlupák a tak začal dôchodcov strašiť černochmi a Rómami, a súčasne im v kočikárni púšťal Roba Kazíka a socialistický seriál Major Zeman. Dôchodcom sa to veľmi páčilo, lebo im to pripomínalo časy, kedy boli mladí a výpadky elektriny si nepamätali. Mariánova popularita v bytovke rástla každým dňom, pretože vedel výborne nadávať na Roberta, vždy keď výpadok elektriny prerušil dôchodcom sledovanie seriálu, a vedel riadne naložiť aj tým zvrhlíkom, ktorí pozerajú káblovky. Juden Mord už Marián počúval len na slúchadlá.

Samozrejme, ako v každej bytovke, skoro polovica nájomníkov nepatrila do žiadnej z týchto skupín a na domové schôdze zásadne nechodila.

Mesiac pred voľbami to nevyzeralo pre slušných nájomníkov dobre. Nech počítali ako počítali, nadpolovičný počet hlasov nevychádzal. Nahádzali do schránok letáčiky, ako ich Robert okráda. Značná časť nájomníkov si však povedala, že je vlastne jedno, kto ich okráda, lebo vždy ich v tom dome niekto okrádal a ten nový správca by bol len viac hladný. A Robert len pil a nadával a slušní nájomníci si všimli, že sa začína paktovať s Mariánom.

A tak sa rozhodli, že posledné dni pred voľbami venujú tomu, že budú chodiť do kočikárne každý deň, kedy Marián púšťa dôchodcom seriály a nadáva s nimi na pomery. A budú mať transparenty, že sú fašisti a skončia ako Tiso. Výsledok bol protirečivý: slušných nájomníkov síce chodilo pred kočikáreň viac, než bolo ľudí v kočikárni, ale tí sa necítili ako fašisti, lebo oni pozerali Majora Zemana, ktorý fašistov naháňal. Zopár ich prestalo chodiť, lebo sa zľakli. Ale ostatní dospeli k názoru, že slušní nájomníci Mariánovi krivdia. Najzarážajúcejšie však bolo, že s počtom hlasov to veľmi nepohlo, pretože hluk na chodbe už začali robiť aj slušní nájomníci.

V takejto patovej situácii sa zrazu objavil Igor. Igor bol akýsi čudný, pretože síce vždy hlasoval so slušnými a so zlodejským správcom Robertom sa skoro pobil, ale raz z jeho bytu bolo počuť hru na ozembuch, a inokedy symfonický orchester. Tento Igor v sobotu obehal všetky byty s anketou, či si ľudia prajú vymeniť žiarovku v chodbe, kde si nedávno jedno dieťa potme zlomilo nohu. A že ak tú anketu podporí väčšina bytov, tak bude od Andreja, Michala aj Alojza tvrdo vymáhať výmenu žiarovky. Tak tvrdo, že ak sa nezaprisahajú, že žiarovku hneď po voľbách vymenia, nepridá sa so svojimi hlasmi k nim.

Ale to nebolo všetko. V nedeľu Igor vtrhol do kočikárne, dôchodcov ubezpečil, že on ich za fašistov nepovažuje, že si myslí, že do kočikárne chodiť môžu, lebo Zeman je napínavá kriminálka. Ale že ak si myslia, že Marián niečo urobí s výpadkami elektriky, tak sa mýlia, pretože všetci vedia, že Marián kradne bicykle a je ozajstný fašista.

A v bytovke vypukla strašná kuca-paca, ktorá miestami prechádzala až do trmy-vrmy!

Skupina Netflix, HBO a TV Lux sa strašne urazila, pretože aj oni mali v „Návrhu komplexnej revízie…“ opravu svetla v chodbe. Ich odborníci sa vyjadrili, že Igor ničomu nerozumie, pretože v chodbe nie je žiarovka, ale žiarivka, a netreba ju vymeniť, ale dať tam štartér. Tichším hlasom uznávali, že dieťa si nohu naozaj zlomilo a môže sa to zopakovať.

Ešte aj Igorovi voliči začali panikáriť. Prečo hovorí ľuďom v kočikárni, že Zeman je dobrá kriminálka, keď je to totalitná propaganda? On by bol schopný naozaj kvôli tej blbej žiarovke či žiarivke nespojiť sa s Andrejom, Michalom a Alojzom? Prečo za nimi neprišiel ako slušný sused? Prečo musí tak kričať, že z bytov vychádzajú aj nájomníci, ktorí obvykle kašlú na všetko? A prečo zneužíva utrpenie dieťaťa so zlomenou nohou na politiku?

Kým prebiehali spory, prišla za Igorom pani, ktorej syn si zlomil v tmavej chodbe nohu, a povedala mu, že síce si myslí, že všetci kradnú, ale jemu uverila, že kvôli tej žiarovke je schopný urobiť naozaj všetko, a možno ho bude voliť. Možno. Traja dôchodcovia z kočikárne sa pohádali o to, či naozaj Marián ukradol bicykel. Zhodli sa však na tom, že aj keď elektrika nikdy nebude taká ako za ich mladých čias, možno zahlasujú za toho Igora, pretože po osvetlenej chodbe by sa im do kočikárne chodilo lepšie. Možno. Ako to dopadne s našim bytovým spoločenstvom? Uvidíme 1. marca 2020.

Teraz najčítanejšie