Denník N

A už Vám nejaký z nich zaklopal na dvere? Tak vidíte!

Kandidátka Zuzana Števulová nebola obľúbená iba medzi susedmi, ale aj ich domácimi miláčikmi.
Kandidátka Zuzana Števulová nebola obľúbená iba medzi susedmi, ale aj ich domácimi miláčikmi.

Dnes sme spolu s kolegami a kolegyňami z koalície PS/Spolu strávili ráno – ako inak – podomovou kampaňou.

Spoločne s našimi kandidátmi v Turci sme strávili deň na Bystričke, domácej pôde našej kandidátky Zuzany Števulovej. Ľudia boli, ako vždy, veľmi príjemní a veľmi milo prekvapení tým, že sme sa u nich ukázali. Keď počuli o tom, že ich susedka sa rozhodla kandidovať za koalíciu PS/Spolu zo 14. miesta ich nadšenie iba vzrástlo.

Bystrička je stredne veľká obec neďaleko Martina. V minulom storočí bola obľúbeným rekreačným miestom prvého československého prezidenta T.G.Masaryka.

Dnes túto malebnú dedinku v srdci Turca obsadili „šmolkovia“ z PS/Spolu, ktorí tu robili podomovú kampaň.

Napriek tomu, že ľudia prejavovali radosť z toho, že za nimi konečne niekto prišiel, hneď v druhej vete často vyslovovali obavu.

Už im sľubovali mnohí. Vždy pred voľbami sa objavia na plagátoch s ľúbivými heslami a sľubmi a nakoniec z toho nič nie je. „Všetci sú na jedno kopyto…“ Po jednom z týchto okamihov som sa pani spýtal:

„A už Vám nejaký z nich zaklopal na dvere?“

„Nie, to nie, vidíte nad tým som sa nezamýšľala.“

„Tak vidíte!“

My to robíme inak, pretože vieme, že dnes sa to nerobí správne, že nestačí byť v televízií, na bilboardoch a na internete. To možno stačí na to, aby ste získali percentá vo voľbách, ale nestačí to na to, aby ste mohli priniesť do tejto krajiny zmenu. Politici, často až na výnimku extrémistov sa so slovom „regióny“ radi nepekne hrajú, pretekajú sa v tom, kto má „regionálnejšiu kandidátku“, kto viac ľuďom prinesie „do regiónov“, ale sami sa tam nikdy neukážu. Vyhýbajú sa tomu bahnu a rozbitým cestám, ktoré tam sú. Niektorí z povýšenectva, niektorí z lenivosti a niektorí preto, že to bahno a rozbité cesty sú tam kvôli nim. My nie. My sme sa rozhodli, že si to pekne poctivo odšľapeme a je jedno, či ste Michal Truban, jednotka kandidátky, alebo dvojka, trojka, či Lukáš Šauša sto štrnástka, keď máte chvíľku voľného času, trávite ju v obciach, na dedinách, hlavne tých, kde sa doteraz ukázali iba fašisti.

Nie, nikdy takto neprejdeme celú krajinu sami, našich 1000 dobrovoľníkov a ďalšie tisícky členov na to stačiť jednoducho nemôžu. Sám som za posledný týždeň nachodil vyše sto kilometrov a to som ledva prešiel 7 dedín. Je to nemožné. Ale niekto to robiť musí. V dobe Matovičov, Kollárov a Kotlebov, niekto musí udržať kvalitu politiky mimo bulváru, mimo šírenia nenávisti, niekto musí robiť politiku hodnotovo a tvrdo, v blate a medzi ľuďmi, niekto tie rozbité cesty, nefunkčnú samosprávu, musí zažiť na vlastnej koži, aby vedel, čo chce meniť. A je iba na ľuďoch, či chcú niekoho takého podporiť.

Už vám niekto predtým pri kampani klopal na dvere?

Tak vidíte!

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.