Denník N

Marek Vagovič – Vlastnou hlavou

Ako predal Fico krajinu oligarchom

Autorom knihy je slovenský novinár Marek Vagovič, ktorý v minulosti písal napríklad pre SME alebo .týždeň a teraz pôsobí v redakcii aktuality.sk. Knihu som prvý raz zaregistroval, keď som na webe aktuality.sk čítal úryvok z nej. Priznám sa, že vtedy som ešte nevedel, kto je Marek Vagovič a aktuality.sk som vnímal ako bulvár. Obsah článku ma však príjemne prekvapil. Autor podával dôležité informácie z pozadia SMERu. Nejaké hlavné kauzy SMERu som síce poznal, ale keďže v tom období som sa o politiku veľmi nezaujímal, nemal som potrebu si prečítať celú knihu.

Zmenilo sa to po smrti Jána Kuciaka. Odvtedy som začal výraznejšie sledovať slovenskú politiku. Dovtedy som nevedel, že aktuality.sk majú nejaký investigatívny tím a ani to, že Ján Kuciak bol spolupracovníkom Mareka Vagoviča práve v aktuality.sk.

O knihe sa píše, že je to prvá kniha zo zákulisia Smeru a je príbehom Roberta Fica a jeho strany z pohľadu investigatívneho novinára, ktorý odhalil viaceré dôležité kauzy. Autor sleduje SMER ako novinár 15 rokov. Stranu opisuje ako akciovú spoločnosť, okolo ktorej sa od vzniku pohybujú pochybné indivíduá. Vykresľuje stranu SMER ako firmu, z ktorej profitujú jej utajení sponzori.

Úvod knihy je venovaný Ficovým začiatkom v SZM, na ministerstve spravodlivosti a neskôr v SDĽ. Opisuje dôvody a okolnosti jeho odchodu z SDĽ a následný vznik strany SMER. Ako veľmi dôležitú osobu z tohto obdobia autor spomína Fedora Flašíka. Rovnako dôležitý pre stranu boli viacerí vplyvní podnikatelia z okolia Vladimíra Mečiara, ktorý sa presunuli práve k strane SMER. Poór, Brhel, Kiňo a Gabriel. Postupne sa pridal Široký, Výboh a Kopecký.

S obdobím vlády SMERu je spojené obrovské množstvo káuz. Autor spomína notoricky známe kauzy, ale aj také, o ktorých som nikdy nepočul alebo som na ne už zabudol, napr. kauza kovošrot. Okrem popisu káuz sa v knihe autor venuje aj nástupu Kaliňáka, Glváča, Počiatka a ďalších. Popisuje aj vplyv Pašku na slovenské zdravotníctvo. Spomína aj pre mňa prekvapivú kauzu – sponzorské peniaze od Andreja Babiša.

V závere knihy autor analyzuje možné dôvody beztrestnosti aktérov spomínaných káuz. Prečo spomínané kauzy neboli riadne vyšetrené? Ako je možné, že po toľkých škandáloch sú Robert Fico a strana SMER stále pri moci? Ako hlavných podozrivých uvádza nasledovné mená: Trnka, Čižnár, Kováčik a Gašpar.

V závere autor konštatuje, že Fico premárnil svoj talent a predal krajinu oligarchom. Namiesto systémových zmien v zdravotníctve, školstve, verejnej správe alebo súdnictve sa sústredil na to, aby sa udržal čo najdlhšie pri moci. Ako povedal český novinár Tomáš Nemeček: “Ešte nikto, kto vládol s takou veľkou mocou tak dlho, nezlepšil Slovensko tak málo”.

Teraz najčítanejšie

Daniel Kraic

Na blogu budem uverejňovať články o knihách, ktoré som čítal.