Denník N

Programovanie pre amatérov (časť 1)

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Technológia ide ukrutne dopredu a je dobré, aby sa každý aspoň čo-to dozvedel o programovaní. Keďže je tu koronavírus a každý by mal sedieť doma, postupne budem odkrývať tajomstvá programátorov, aby sa aj neprogramátori niečo naučili a jedného dňa mohli programovať.

Na začiatok len veľmi jednoducho a laicky popíšem, ako funguje programovanie. Programovanie teoreticky funguje tak, že programátor napíše kód (to sú tie rôzne písmenká, čísla a znaky, ktoré neprogramátori nevedia prečítať), potom stlačí magické tlačítko (napríklad štart) a to je všetko. Koniec programovania, program sa vykoná a programátor môže ísť spokojný na kávu.

V skutočnosti to funguje rovnako, akurát popri písaní kódu padne niekoľko nadávok, frustrovaný programátor sa ide poradiť na Stackoverflow a s kolegami, dvestokrát program spustí s nejakou chybou, až sa mu to nakoniec podarí vyriešiť. Počas toho, ako spokojne popíja kávu, za ním príde tester, že našiel dvadsaťšesť problémov, ktoré bude ešte treba opraviť a vracia sa fáza s nadávkami.

Práca programátora je najlepšia v tom, že každý z okolia si myslí, že ste automaticky expert na všetko, čo sa týka počítačov a technológie. Ak si budete vedieť naprogramovať vlastný web, kde si napríklad budete sledovať vaše mesačné výdavky, určite sa vám ozve bratranec, ktorého ste nevideli 3 roky, či by ste mu nemohli opraviť nefungujúci monitor, alebo priateľka mladšieho brata vášho tretieho najlepšieho kamaráta, že jej spadol mobil do vody a odvtedy nefunguje bluetooth spojenie s reproduktorom. Ale dosť small-talku, poďme sa niečo naučiť.

Dnes to bude jednoduché, zatiaľ iba teoretické info (ja viem, je to nuda, ale nejako začať musíme). Programovanie môžeme rozdeliť na kódenie (tvorba HTML kódu pre webstránky a následné štýlovanie pomocou CSS – ak nerozumiete, nevadí, v ďalších častiach sa dozviete viac) a programovanie. Existuje veľmi veľa programovacích jazykov a ešte oveľa viac frameworkov (zoskupenie nástrojov, ktoré pomáhajú pri programovaní). Niektoré z nich určite poznáte, napríklad C, C++, Java, C# alebo Python.

Programovanie funguje jednoducho – počítač si vezme príkazy a rad za radom ich vykonáva. Môžeme si na ukážku napísať krátky jednoduchý kód.
Dať_variť_vodu
Dať_kávu_do_hrnčeka
Naliať_horúcu_vodu_do_hrnčeka
Zamiešať

Keď počítač dostane takýto kód, vykoná jednotlivé príkazy po poradí. Najprv teda dá variť vodu, potom nasype do hrnčeka kávu, následne ju zaleje horúcou vodou a všetko to zamieša. Samozrejme, v skutočnosti je to o čosi zložitejšie (skutočne len o čosi), ale na to sa pozrieme neskôr. Teraz stačí, aby ste pochopili princíp.

Keďže pracujem ako .NET Developer, tento kurz programovania si spravíme v jazyku C#. Je to možno trochu náročnejšie ako v jednoduchšom Pythone, no dá vám to možnosť naučiť sa technológiu, ktorá sa využíva na takmer všetky typy projektov. Na internete je aj veľká hŕba ďalších edukačných materiálov, takže sa môžete niečo naučiť aj sami. Aj keď, odporúčam vám naučiť sa anglicky, pretože väčšina z nich je po anglicky.

A to je pre dnešok takmer všetko, priatelia. Do druhej časti vám dám domácu úlohu. Nainštalujte si nejaké IDE (softvér na úpravu kódu), v ktorom budete pracovať. Ja používam Visual Studio 2019, je to zadarmo (nainštalujte si Community verziu) a je to to najlepšie, čo momentálne na trhu je. Pri inštalácii si vyberte .NET desktop development a aj ASP.NET and web development a vpravo si to vyklikajte podľa tohto obrázku:

Že hotovo? No tak šup-šup kliknúť vľavo hore File -> New -> Project. Nechajte si možnosť Console App (.NET Core), vyberte si kam si ho uložíte (ideálne niečo ako C:\IT) meno si dajte aké chcete (niečo rozumné, napríklad TestProject alebo MyFirstProject, nie MamRadaPsov alebo KotlebaJeNajlepsiNaStraY). Keď toto všetko máte, objaví sa pred vami kód, ktorému zatiaľ asi nerozumiete. Stlačte F5. Ak ste všetko spravili podľa návodu, zobrazila sa vám konzola s nápisom Hello World! Váš prvý program. Utrite si slzu šťastia a dajte si pivo za odmenu. Nabudúce to bude o trochu zložitejšie.

Ak máte nejaké otázky alebo mi len chcete napísať, že celý tento blog je sprostosť, kľudne využite komentáre pod článkom. Ďalšiu časť nájdete tu.

P.S. aby tento blog nebol iba o programovaní, tu máte na dnešok fun-fact:
Keďže vlasy a chlpy sa vo fosíliach nedokážu uchovať, nemôžeme vylúčiť, že dinosaury vyzerali takto:

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.