Denník N

Obvinenie Michala Havrana spochybňuje nielen našu políciu

Michal Havran svojimi publikovanými názormi rád testuje hranice toho, čo je prijateľné v našej spoločnosti.

 

"Tlačová správa" údajného oznamovateľa objasňujúca jeho motívy

 

Niekedy je Michal Havran vo svojich článkoch aj cez čiaru a skoro vždy provokuje a dáva najavo svoju mienku o sebe samom. To môže byť pre viacerých na debatu o miere vkusu, či o iných jeho osobných vlastnostiach alebo preferenciách.

Taký Havranov myšlienkový a výrazový, nazvime to milosrdne, rozlet však Slovensko potrebuje ako soľ.

Kvôli takej verbálnej neviazanosti, ktorú by Michal Havran možno mal tendenciu označiť ako superiórnu, podávajú trestné oznámenia len ľudia istého typu. Tí, o ktorých mám podozrenie, že sú v službách myšlienkového sveta falošnosti, pokrytectva a mysogýnie. Alebo ľudí konajúcich z nenávisti.

Z nenávisti voči iným, tým, ktorí otvorene hovoria, že sú orientovaní na myšlienky slobody a humanizmu. Myšlienkam západnej civilizácie, ktorej súčasťou je aj Slovensko, hlásiace sa k nej tiež prostredníctvom svojich medzinárodných záväzkov. Tých, pripomínam, čo stoja nad všetkými našimi vnútroštátnymi predpismi. O rozdielnosti svetov ozajstného Slovenska a Slovenska tých, čo si najali pána oznamovateľa, preto naznačuje veľa aj uvedená tlačová správa tam, kde sa zdôrazňuje „zahraničný“ prvok udávanej a údajnej trestnej činnosti Michal Havrana.

Ak hovoríme, že potrebujeme slobodnú diskusiu a v jej rámci aj ako soľ také jej zložky, ktoré provokujú a tiež sú blízko hraníc toho, čo je pre nás prijateľné, je dobré si uvedomiť, že je to naozaj tak, ako s tou soľou. Niekto viac, iní menej a len tí, ktorí sú chorí, ju nejedia vôbec. Ak nie sme chorí, je len na nás, koľko si jej dáme, ale bez nej nemôžeme.

Tvrdenie preto, že Michal Havran nám nesmie ponúkať jeho občas zúrivé názory, zodpovedá tomu, ako nemastne-neslano by vyzerala naša spoločnosť, keby bola podľa predstáv všelijakých kuffov a kotlebov. A tých, čo z nich žijú, a na nich sa spoliehajú, ktovie prečo.

Nie, prosím odmietnime teda kuffovský a kotlebovský recept pre našu spoločnosť! Ukážme, že sme moderná európska krajina! Kde silné – aj opovážlivé – slovo, ak je vyslovené za slobodu, je chránené viac ako slovo vyrieknuté v nenávisti voči menšinám, ženám a komukoľvek len za to, že je iný.

Teraz najčítanejšie