Denník N

Ako schudnúť? 10 dobrých myšlienok pre každého.

Neviem ako vy, ale prešiel som si pár diétami. Nie tak celkom na sebe, ale často som radil ľuďom, ktorí boli na tom horšie ako ja. O diétách som toho na rôznych miestach napísal celkom dosť. Najvyšší čas dať niečo dokopy.

Myšlienka na úvod. Diéty nie sú na to, aby sme zhodili 20 kilo za mesiac. Kto v niečo také verí, ten sa pletie. Výsledok môže byť podstatne horší, než sa čaká – a to dlhodobo. Hlavná myšlienka je tak úplne najjednoduchšia – všetko s mierou, s rozumom a bez blbostí.  Tu je pár dobrých rád, na čo sa treba zamerať:

  1. Stav. Skôr, ako sa pustiť do nejakej diéty, treba vedieť a zistiť svoj stav. Ako na tom naozaj ste a to nielen z pohľadu nejakého zrkadla, ale z pohľadu niekoho, kto sa do tejto problematiky vyzná viac. Skôr, ako sa začne niečo dodržiavať, treba zistiť, čo je naozaj potrebné a čo nie. Rôzne odborné publikácie, napríklad Trvalé schudnutie nie je náhoda alebo Životospráva, sa zameriavajú na celkové zlepšenie stavu – a začínajú dobrým prehľadom.
  2. Voda. Znie to jednoducho, ale kto málo pije, ten málo schudne. Alebo si nemôže vybudovať kondičku, svaly, čokoľvek. Nech je cieľ akýkoľvek, vodu treba. Koľko ľudí naozaj dodržiava všetky tie litre, čo sa majú denne vypiť? Bez vody sa telo trápi, zatiaľ čo s vodou sa môže telo rozvíjať a zbavovať čokoľvek, čo v tele nemá čo hľadať. Myslí sa samozrejme čistá voda, alebo filtrovaná voda cez filtračnú kanvicu, nie sladké limonády.
  3. Spánok. Spať treba a podobne ako s vodou, kto nespí, ten nechudne. Spánok je dôležitý pre rovnováhu, premenu látok a tvorbu potrebných hormónov. Telo sa „nezlepšuje“ cez deň, ale v noci. To je dôležité. Ak si niekto povie, že štyri hodiny spánku stačia, tak nikdy neschudne či nezmení sa k lepšiemu. Efekt je dokonca tak významný, že osem hodín spánku je lepšie ako štyri hodiny spánku s rôznymi diétami.
  4. Brokolica. Táto zelená rastlinka je v top 3 najlepších potravín podľa akéhokoľvek rebríčka. Dá sa dostať v každom obchode a pripraviť ju na pare je jednoduché. Alebo hodiť do polievky. Jedna brokolica týždenne nikoho nezabije a so syrom či zapečená na plechu je veľmi fajn. Celý zoznam vitamínov, minerálov a ostatných vecí v brokolici sa dá nájsť na internete. Samozrejme, že sa dá chudnúť bez brokolice, ale načo sa vyhýbať niečomu, čo pomáha?
  5. Otužovanie. Samozrejme čakám otázku, čo má dočerta spoločné otužovanie a diéta. Odpoveď je jednoduchá – veľa. Otužovanie, podobne ako rozumná diéta, nabudí organizmus. Dá potrebnú výzvu a donúti telo, aby niečo robilo. Výsledkom je vyššia efektivita, ktorá robí neskutočne veľa. Niekedy treba ísť von, aj keď prší. Ak má niekto priveľa tukových buniek, tak tá masa tuku núti mozog k neaktivite. K tomu, že treba ostať pekne v teple a nerobiť nič. Tuk sa snaží chrániť sám seba, čo je logické. Kto sa ho chce zbaviť, ten sa musí postaviť na stranu nepohodlia a vydať zo seba energiu, nie ju uskladňovať.
  6. Rozcvička. Podobne ako pri otužovaní, aj rozcvička urobí malú zmenu od pohodlia k nepohodliu. Čo je hlavné, rozprúdi krv. To je potrebné napríklad pre látkovú výmenu. Ak sa má telo zbaviť „toho zlého“ cholesterolu, je potrebné, aby sa hýbalo. Cez bunkové steny sa tak dostane viac nepotrebných materiálov a následne von z tela.
  7. Potravinový bordel. Čo by sme nemali jesť cez diétu? A mimo nejakých diét? Čomu sa vyhnúť? Existuje na to niekoľko múdrych zásad. Jedna z nich hovorí o tom, že skutočne zdravé jedlo nie je balené v krabiciach. Hlavné dva dôvody sú prebytočný cukor a zmes látok, ktoré telo nepotrebuje a následne sa ich nevie jednoduchým spôsobom zbaviť. Kola, vyprážané jedlá, najrôznejšie cukríky… toho je v obchodoch veľmi veľa, pretože sa to dá s veľkým ziskom predávať a ľahko uskladňovať. Čokoládová tyčinka vydrží oveľa viac než čerstvé ovocie. Tak v predajni, ako i v ľudskom tele. Keď človek zhltne čokoládovú tyčinku, nedostane do seba prakticky nič potrebné a tá dávka nezasýti. Zariadi však, že sa tuk v tele zachová, pretože cukor v čokoládovej tyčinke spotrebujú svaly bez toho, aby museli rozoberať telesný tuk.
  8. Príjem a výdaj energie. Matematika niekedy jednoducho nepustí. Nech sa rozhodne pre akékoľvek výpočty, telo chudne vtedy, keď viac vydá ako prijme. Ten, kto do seba leje veľmi kalorické nápoje a pojedá množstvo sladkostí, sa väčšinou veľmi nehýbe. Jeho hmotnosť sa zvyšuje a s pribúdajúcim tukom aj lenivosť. Naopak, dobre urobená diéta s dostatkom pohybu spáli viac, než telo prijme. Toto je samozrejme veľmi zjednodušené a zasahujú do toho iné veci. Jednoduchá optimalizácia na základe stavu a pohybu a hneď bude lepšie. Stačí si dať napríklad namiesto čipsov petržlen. Znie to divne? To môže. Ale človek z toho nepriberie. Namiesto cestovania autom sa stačí prejsť. Veľkým výdajom energie je mozog, a to to tak pri myslení, ako i pri spánku. Kto málo spí a veľmi ho nepoužíva, ten veľmi neschudne.
  9. Psychická pohoda. Každé ráno naskakovať na váhu s túžbou vedieť, koľko kíl išlo dole, nemusí byť najlepší nápad. V svojej podstate môže byť „stráženie váhy“ niečo ako choroba. Prebytočný stres nikomu nepomáha. Oveľa viac, než schudnúť ďalší kilogram, je cítiť sa dobre. Mať radosť zo života. Kedy sa človeku lepšie behá, keď má dosť energie, alebo keď je vyhladovaný a drží sa za prázdne brucho? Táto otázka je mimoriadne dôležitá, pretože oddeľuje od seba dve skupiny ľudí. Tých, ktorí chcú žiť a tých, ktorí chcú chudnúť za každú cenu. Ak sa dostanete do stavu, že chcete vyvracať každý hrášok, čo zjete, tak je to pekne v keli. Psychická pohoda je super a ak hladujete a ste bez energie, spravili ste niečo veľmi, veľmi zle. Výsledkom môžu byť a väčšinou tiež sú veľké problémy a presný opak toho, čo chcete. Dobrá diéta spôsobí, že sa telo nabudí, začne fungovať efektívnejšie. Keď to niekto preženie, výsledkom je minimum energie, minimum kreativity, minimálny dôvod žiť a tak ďalej. Po skončení diéty tak oslabený a spomalený organizmus začne robiť to, čo ho príroda núti – nekontrolovateľne žrať. Dokonca tak, že to telo nebude schopné ani len začať spracovávať. Výsledkom môžu byť hadičky s potravou a hospitalizácia.
  10. Niečo k tomu. Pre tých, čo chcú skúsiť niečo schudnúť a celkovo sa cítiť lepšie, je veľa rôznych prípravkov, vitamínov, diétnych kašičiek a nepreberné množstvo rôznych koktejlov. Väčšinou ide o niečo, čo dodá potrebnú energiu a telo nebude hladovať pri „čistení“, napríklad od prebytočného telesného tuku. Napriek tomu, že niektoré diétne koktejly sľubujú rýchle schudnutie bez jojo efektu a bez cvičenia, práve cvičenie a zdravá strava (napríklad spomínaná brokolica) robí divy. Koktejly v prvom rade pomôžu so zvýšením efektivity. Keď sa to správne použije a telo si zvykne, namiesto dvoch plných tanierov jedla postačí polovica taniera. Matematika je tam jednoduchá: telo potrebuje napríklad bielkoviny a či ich získa dostatok z malého množstva kvalitného jedla alebo z veľkého množstva nekvalitného jedla, je to jedno. Z kvalitného jedla, ktoré sa efektívne zužitkuje, je menej odpadu, ktorý by spomaľoval látkovú výmenu. Osobne využívam produkty od Chia Shake, ale vybrať sa dá samozrejme aj z iných zdrojov.

 

Ako schudnúť? Možností je veľa a pridám ten, ktorému sa venujem ja sám: aspoň 3x do týždňa splniť čo najviac z hore uvedeného. Každý deň splniť aspoň niečo málo. Aj keby išlo o jednoduché veci, napríklad dať si o dva hrnčeky čistej vody viac, ako obyčajne. Určite nie je dobré držať žiadnu diétu dlhodobo, skôr sa zamerať na celkovú úpravu stravy. Diéta je na zvýšenie efektivity organizmu a teda spôsobenie, že telo vie využívať svoju energiu na praktické veci.

Ak by ste riešili len nejaké netypické diéty, napríklad len zeleninu, telu by rýchlo začalo niečo chýbať. Veľa ľudí si myslí, že keď zhodia 20 kíl, tak budú krajší. Viac sa budú páčiť okoliu. To je samozrejme veľmi hlúpe a povrchné. Dokonca je to niekedy úplne opačné. Pri zle urobenej diéte a žiadnom pohybe sa totiž ako prvé začne strácať svalová hmota a ostane len čistý tuk. Vedeli ste, že 60kg vážiaca žena, ktorá cvičí, môže byť oveľa štíhlejšia, ako 50kg vážiaca žena, ktorá vôbec necvičí?

A čo vy? S postavou je všetko v poriadku, alebo máte nejaké predsavzatia, že sa niečo zmení? Čo by ste odporučili ostatným?

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.