Denník N

Ako napísať víťazný program

Hodnotením volebných programov fanúšikov jednej strany potešíte a všetkých ostatných naštvete. Spísali sme preto zopár dôvodov, prečo SaS u nás s prehľadom vyhrala a návod, ako ich nabudúce predbehnúť.

Tento týždeň sme postupne zverejnili naše hodnotenie volebných programov v oblasti školstvo, verejné financie, pôdohospodárstvopodnikateľské prostredie. Spoločne s INEKO, HPI a zdravotníckymi analytikmi Martinom Smatanom a Michalom Štofkom sme pripravili aj hodnotenie zdravotníckych programov.

Nemusíte príliš zaostrovať na grafy, aby ste si všimli, že všetkých päť kategórii vyhrala strana SaS (vrátane tej skupinovo hodnotenej). Už keď sme hodnotenia pripravovali, tušili sme, že pre mnohých to bude ťažké sústo. Raz by nám tú SaS-ku ešte ako-tak tolerovali, ale päť krát?!

Pri každom hodnotení nájdete na našom webe stručný slovný komentár ku konkrétnym opatreniam jednotlivých strán. V tomto komentári chceme dať jednoduchý meta-návod ako zabodovať v hodnotení INESSu o štyri (?) roky.

  1. Áno, hodnotíme programy podľa seba. Neexistuje periodická tabuľka programových opatrení, ani Planckova daňovo-odvodová konštanta. Volebný program môžete porovnávať len s nejakým ideálom sveta. Pri našom štúdiu sveta ľudí sme prišli k záveru, že ľudskému šťastiu, blahobytu a rozvoju potenciálu prispieva viac dobrovoľných interakcií na úkor vynútených, decentralizácia moci, ochrana práva, zodpovednosť či dlhodobé plánovanie podoprené faktami, nie emóciami. Toto premietame aj do nášho pohľadu na volebné programy.
  2. Nehodnotíme politikov, ale programy. Samozrejme, v reálnom svete je každý program v rukách konkrétneho politika a jeho charakterové vlastnosti vstupujú do hry. No sotva sa môžeme báť, že by voliči zabudli hodnotiť osobu politika. Veď prieskumy vedú dve strany, ktoré nemajú vôbec žiaden program. Je to naopak – voliči sú primárne nastavení rozhodovať sa podľa emócií, ktoré im prináša strana a jej predstavitelia. My sa snažíme časť elektorátu motivovať, aby sa aspoň pozreli aj na programy.
  3. Robte program dlhodobo, nie dva mesiace pred voľbami. SaS má niektoré časti programu staré 8 rokov. Hýčka ich a opatruje. Za tú dobu neprišli žiadne reformy, ktoré by zmenili situáciu. Tou ich aktuálnou programovou knihou by ste vykoľajili vlak, taká je hrubá. Samozrejme, kvantita nie je kvalita, ale pripomeňte mi, ktorá strana má v programe tie super kvalitné reformy, ktoré by zatienili masu pešiakov, ktorých na front poslala SaS?
  4. Vyhýbajte sa floskuliam a slovnej vate. Všetci chcú „znížiť byrokraciu“, dosadiť „zodpovedných a čestných ľudí“ do nemocníc či škôl, „pomôcť malým podnikateľom“, podporovať „priemysel 4.0“, či „rozvíjať ekologické riešenia,“ ale nikto nenapíše, ako presne tú vodu premenia na víno. Úplne sa tomu nevyhli ani v SaS, ale pri 1144 bodoch je ťažké byť stále nekonkrétny a nejedno ich opatrenie má pomenovaný konkrétny zákon, či dokonca paragraf, ktorý chcú upravovať. To nemá byť apel na to, aby program mal šialených 370 strán. Stačí dodržiavať pravidlo, že konkrétnych opatrení by mala byť väčšina.
  5. Pred týmito voľbami tak u nás v INESS spravilo 6 politických strán. SaS konzultuje dlhodobo a nielen s nami. Jeden príklad – v marci 2019, keď väčšina strán o programe ešte ani nechyrovala, pozvala SaS zhruba 50 ľudí, nestraníkov, z oblasti zdravotníctva, od analytikov, cez manažment nemocníc, až po lekárov, sestry a pacientske organizácie a počas jedného dlhého dňa s nimi bod po bode diskutovali prvú verziu ich zdravotníckeho programu. Takéto stretnutie sa snáď nikdy neodohralo ani na pôde ministerstva.
  6. Ak ste konzistentní a rovnaké princípy uplatňujete naprieč celým programom, všetky časti budú buď dobré, alebo zlé.
  7. Čeština má peknú frázu – nelhát si do vlastní kapsy. Ani vy si neklamte. Efektívnejšia verejná správa, nižšia korupcia, či efektívnejší výber DPH sú len pekne znejúce frázy, ktoré vám miliardovú sekeru nevyriešia. Všetko sú to vznešené ciele, ale bude trvať niekoľko volebných období, kým (ak) sa k nim prepracujete. Ak nebudete konkrétni v opatreniach k týmto cieľom, zaradíme vaše návrhy medzi nepodložené sľuby. A nezabúdajte na dôležitý fakt – ak aj niečo ušetríte, pod vami bude ešte 420 000 zamestnancov verejnej správy, ktorí sa hneď k voľnej peňaženke prihlásia.
  8. Dajte do programu čísla. Vďaka Rozpočtovej rade a jej modelu Simtask ľahko zistíte, aký výpadok má navrhované znižovanie daní a odvodov. V horšom prípade ho skúste odhadnúť aspoň od oka, alebo bod 5 – konzultujte. Nestane sa tak, že navrhnete krásne zníženie daní, na ktoré budú ešte vaši vnuci splácať úroky, pretože ste ho zabudli vykryť úsporami.

Ak sa týmto pohľadom pozriete na jednotlivé programy, pochopíte, prečo je SaS víťaz v týchto 5 oblastiach. Je nám jasné, že voľby nevyhráva program a ani po voľbách nie je program zárukou toho, že to strany vo vláde nepohnoja na celej čiare. Rovnako sa ospravedlňujeme, ak niekde medzi malými začínajúcimi stranami je programový diamant, ktorý sme neohodnotili. Na túto aktivitu nemáme granty, ani sponzorov (nie, ani zo SaS). Berieme to ako našu povinnosť ľuďom pred voľbami pripomenúť, aby sa pozreli aj na programy, nielen na mítingy a bilboardy. A zároveň je to istá forma tradície, ako silvestrovský výstup na Chopok. Takže sa chystajte aj o štyri roky!

Ak sa vám o programoch nechce čítať, o podnikateľskom prostredí, pôdohospodárstve a školstve sme sa bavili na videu nižšie. Dlhý rozhovor o programoch a podnikateľskom prostredí nájdete aj v podcaste Index.

Teraz najčítanejšie