Denník N

Prečo Matovičove OĽANO môže rásť a predčiť všetky opozičné strany?

Hľadajte odpoveď v citácii pána Budaja, ktorú si môžete vypočuť aj v 30 minúte pripojeného videa.

Ján Budaj: „Bolo by trápne sa vytešovať z nejakého bodu programu z nejakej strany hoci by ste ju aj volili pretože máte takmer istotu po voľbách je to neistota.“

Matovič našiel chybu v systéme a následne aj tie poradné:
1. 30 rokov tu máme pomerý volebný systém s jedným obvodom, čo znamená že skoro každá strana i keď malá má šancu dostať sa do Parlamentu, každý si tak volí stranu respektíve lídra, lebo v tom systéme mnohých malých strán sa nikto nevyzná, a tak sme odsúdení voliť toho kto sa nám páči, no nakoniec z toho nič nie je, lebo lídrov je veľa, nikomu sa nezodpovedajú (jeden obvod tak vytvára často strany vznikajúce v bratislavskej kaviarni, lebo nemusia mať lokálnych lídrov, respektíve im ich stačí len málo).

2. Ak aj nejaký líder vyhrá, napríklad Mečiar alebo Fico, opozícia je vďaka pomernému systému roztrieštená medzi viacero strán a tak si taký líder môže robiť čo chce, čiže mu ten systém vyhovuje. Za to ho Mečiar tak aj nastavil.

3. Každá strana nad 2 percentá vo voľbách získava od štátu financie. Systém tak chce meniť naozaj málokto.

4. V tomto systéme si každý ohrieva vlastnú polievočku, a tak každý toho druhého kritizuje, aj keby len zle podal inak celkom dobrý nápad.

5. Taký nápad je aj zapojenie más ľudí do tvorenia predvolebného programu spoločnej demokratickej opozície, teda hľadať spôsob progresíve zapojiť v dobe informačných technológií ľudí do tvorby programu a preklenutie problému pomerného systému liekom, ktorý sa volá spájanie. Opozičné strany namiesto toho už hľadajú chyby na niečom čo ešte neexistuje, nekladú si však otázku, či náhodou Matovič nemá pravdu a či naozaj nie je možnosť to vyskúšať. A predsa, ani autá pred sto rokmi neboli ako autá dnes, tie dnešné by však neboli bez tých minulých, a teda bez omylov, chýb a zlepšovania.

6. Nakoniec, dvaja sa bijú a tretí vyhráva, to že sa opozičé strany nechávajú vyprovokovať Kotlebom a dokonca si na tom stavajú aj vlastné programy a predvolebné kampane nahráva práve tým, ktorí to nerobia. Áno, môžeme protestovať proti Kotlebovi a manifestovať, ale prečo práve priamo na jeho mítingoch? Prečo provokovať? Matovič veľmi dobre vie, že odobrať voličov Kotlebovi sa dá len jedným spôsobom, počúvať občanov a nerozdelovať ľudí na voličov Kotlebu a na voličov Fica a na voličov Kisku či iných.

Len pre info, s Matovičom v minulosti aj dnes v niektorých veciach nesúhlasím, no jeho osočovanie dnes považujem ako hon na čarodejnice, keď Matovič dáva celkom progresívne návrhy, ktoré stoja za odskúšanie respektíve za diskusiu a snahu pochopiť ich.

https://www.facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti/videos/276208383348238/

Teraz najčítanejšie