Denník N

Volič Kotlebu nemusí byť fašista, stačí, že nepremýšľa

Kotleba, Jakubík a Mazurek
Kotleba, Jakubík a Mazurek

Volič Kotlebu je ako človek, ktorému keď kňaz znásilní dieťa, on odpovie slovami „Božie cesty sú nevyspytateľné“. Alebo ako človek, ktorému keď niekto nechtiac stúpi na nohu, on mu na oplátku robije hubu, zanadáva na celú jeho rodinu a ukradne peňaženku. Alebo ako človek, ktorý na svastiku povie, že je to neúspešný pokus o nakreslenie domčeku na jeden ťah.

Kotleba je pravdepodobne to najhoršie, čo politická scéna na Slovensku ponúka. Zhrnul som 3 najdôležitejšie dôvody, kvôli ktorým stranu ĽSNS rozumný človek jednoducho nemôže voliť.

1. dôvod: (Nielen) Kotleba je fašista, klamár a násilník
Či sa to niekomu páči alebo nie, je to pravda. Nezmení na tom nič ani krútenie hlavou Kotlebových kamarátov. Ba čo viac, fašista, klamár a násilník nie je iba Kotleba, ale aj mnoho ďalších straníkov, ktorí do NR SR kandidujú za ĽSNS. O Kotlebovi sa toho napísalo už dosť (napríklad šeky na 1488 eur alebo obvinenie zo zneužívania 16-ročnej študentky), povenujem sa teda niektorým z jeho kumpánov z kandidátnej listiny:

A takto by som mohol pokračovať ďalej, hanbou ĽSNS sú napríklad Milan Uhrík alebo Róbert Martinák.

2. dôvod: Nemajú program
„Rozbijeme huby všetkým cigáňom a moslimom!“ nie je program. Prísť s dvesto vyholenými chlapcami do dediny robiť machra tiež nie je program. Viete vôbec, kto je pre ĽSNS napríklad expertom na zdravotníctvo? Predpokladám, že nie, no ja vám pomôžem. Je to Natália Grausová, pravdepodobne ona je zodpovedná za volebný program ĽSNS pre zdravotníctvo. Jej hlavné odborné prednosti v oblasti zdravotníctva sú napríklad:

  • na zdravotníckom výbore počas štyroch rokov vystúpila presne jedenkrát, pričom jej návrh bol, že chce vystúpiť z NATO
  • je za zrušenie povinného očkovania
  • netušila, aký je rozdiel, medzi originálnymi liekmi a generikami

Vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vtedy (nielen) pani Grausovej veľmi pekne vysvetlila, že očkovanie nie je zlé.

Inak ich volebný program presahuje sotva jednu stranu formátu A4 a chýbajú tam konkrétne opatrenia a riešenia problémov. Kotleba totiž netuší, odkiaľ vziať peniaze do štátneho rozpočtu, no vie, že ich treba vo veľkom míňať.

3. dôvod: Všetky strany s nimi odmietajú spoluprácu
Ak by vám nepochopiteľne neprekážal prvý ani druhý dôvod, je tu ešte toto. Napríklad v tejto ankete sa každá strana (okrem SNS, ale tí spoluprácu odmietli predtým) vyjadrila, že s ĽSNS v žiadnom prípade vládnuť nebudú. Načo je teda dobré dať hlas strane, ktorá nemôže vládnuť? Z opozície nič nespravia (neodhaľujú kauzy), vládu nepostavia. Hlas pre nich je stratený hlas, prípadne hlas pre Smer.

Ale pozor! Pokiaľ sa vám stále Kotleba ľúbi, no odmietate Smer, dal by som si bacha. ĽSNS a Smer niekoľkokrát spolu zahlasovali pri kontroverzných zákonoch (predĺženie moratória, voľba riaditeľa RTVS, zastropovanie dôchodkov, zákaz spievania hymna cudzieho štátu), takže na mieste je obava, že by vznikla vláda s prítomnosťou týchto dvoch subjektov. A to sa nemôže páčiť snáď ani najzarytejšiemu kotlebovoličovi, ktorý sa stále hrdí sloganom „Kotleba je proti mafii, jediný si nenakradne“.

Okrem toho, Kotleba už raz pri moci bol a nedopadlo to príliš slávne (nesplnený sľub zamestnať 10-15 tisíc ľudí, zvýšenie výdavkov kraja o takmer 10%, zamestnávanie rodiny a kamarátov a podobne).

Takže, milý Kotlebovolič, popremýšľaj nad tým, či ĽSNS skutočne je to správne riešenie na problémy, ktoré na Slovensku máme. Ešte raz zopakujem to dôležité slovo: premýšľaj.
P.S. do komentárov môžeš pridať tvoj osobný dôvod, prečo stranu voliť, rád zistím, čo ľudí vedie k tomu, aby svoj hlas dali fašistom.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.