Denník N

Slováci žijúci v zahraničí

Ak je to fakt jej hlas, tak Saková by sa mala hanbiť. Odchádzajúcej ministerky vnútra zavadzajú voliči zo zahraničia. V roku 2016 sa zo zahraničia zaregistrovalo voliť 17 000 občanov a v roku 2020 až 60 000 čo asi vyvolalo paniku na Súmračnej.

Milí moji Slováci, milí moji voliči,

zrazu sa Slováci žijúci v zahraničí stali stredobodom pozornosti keď  hlas na akejsi nahrávke podobný odchádzajúcej ministerky Denisy Sakovej povedal, že „väčšina ľudí čo chcú hlasovať zo zahraničia sú mobilizovaný opozíciou“. Ak je to fakt jej hlas, tak Saková by sa mala hanbiť.

Či si uvedomuje svoj výrok? Či pozná čo je to hanba, spravodlivosť a slušnosť?

A či vôbec pozná preambulu Ústavy SR?  Pomohnem jej: v preambule píše „My národ slovenský..:“

Nepíše tam či žijúci na území SR, alebo mimo územia SR, ale píše o národe ako takom.

A namiesto toho, aby bola hrdá, že za hranicami SR sa hlásia občania a voliči,  ktorým nie je jedno ako to na Slovensku dopadne, ona by nám bola schopná  naše ústavné právo voliť a byť zvolený-  zrušiť. Azda podľa toho hesla „Kto nie je s nami ten je proti nám.“

Z toho kuká diskriminácia. Je určitý si predpoklad, že Ministerstvo vnútra SR naschvál neorganizovalo žiadnu informačnú kampaň o možnosti voliť zo zahraničia, s cieľom, aby sa volieb zúčastnilo čím menej voličov.

Sú veci čo sú trestné. V právnom štáte. Niektorí si zvykli žiť  v štáte unesenom. V štáte v ktorom vláda je napojená na určité si mafiánske kruhy. Ale pozrite sa na hodinky. Koľko je hodín? Koľko rokov bol niekto pri moci a nerozvíjal reálnu udržateľnú politiku starostlivosti voči Slovákom žijúcich v zahraničí? Kto mal mandát a nekonal? Komu zvony zvonia?

Predpoklad budúceho vývoja je asi taký, že veľmi pravdepodobne  voľby vyhrajú a vládu vyskladajú také politické strany, ktoré v Slovákoch žijúcich v zahraničí nevidia ako hrozbu, ale berú ich ako potenciál pre budúci rozvoj spoločnosti.

Nie náhodou sa niektorí ocitli  na volebnej listine. Pritom nemyslím na seba, je nás tam viac.

A je tam nás viac a bude nás ešte viac, aby sme vysvetlili Sakovej, že Slováci žijúci v zahraničí môžu byť pre Slovensko iba prínosom.

V budúcnosti to spoločnými silami dokážeme, že sa veci dajú robiť aj inak a že konečne dopracujeme do win-win situácie.

V tej win – win situácii vyhrá aj Slovensko aj Slováci žijúci v zahraničí.

A dáme to lebo,  aj Báčsky Petrovec, aj Kovačica, aj Stará Pazova, aj Ilok, aj Markovec Našički, aj Rijeka, aj Bekešská Čaba, aj Bijeljina, aj Podgorica, aj Mlynky, aj Nadlak, aj Užhorod, aj Mukačevo, aj Praha, aj Brno,  aj Mníchov, aj Birmingham, aj Dublin, aj San Diego, aj Sidney,  aj mnohé iné mestá a krajiny budú voliť tých, ktorým dôverujú. A napokon voľby vyhrá ten subjekt, ktorému dôverujú voliči.

 

 

Teraz najčítanejšie

Michal Spevák

Michal Spevák, Slovák žijúci v zahraničí, občan sveta. Venuje sa krajinám západného Balkánu a Slovákom žijúcim v zahraničí. Autorom je viacerých publikácií a vedeckých prác. Študoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a postgraduálne štúdium ukončil na Fakulte politických vied na Univerzite Čiernej Hory. Michal Spevák külföldön élő szlovák, világpolgár. A Nyugat-Balkán országainak szentelték. Számos publikáció és tudományos munka szerzője. Újságírást tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Filozófiai, posztgraduális tanulmányait a Montenegrói Egyetem Politikatudományi végezte.