Denník N

Návrhy PS/SPOLU a Za Ľudí sa podobajú na Odvodový bonus

Richard Sulík viackrát povedal, že je presvedčený, že skôr či neskôr bude nevyhnutné zaviesť reformu podobnú Odvodovému bonusu. A mal pravdu, opozičné strany zaradili do svojich programov sľuby smerujúce k Odvodovému bonusu. Pozrime sa na programy opozičných strán PS/Spolu a Za Ľudí.

Začnime koalíciou PS/Spolu, ktorá predstavila svoj návrh znížiť počet daní a odvodov na 1 daň, 1 zdravotný a 1 solidárny odvod, ktoré by sa platili z rovnakého vymeriavacieho základu, čo presne kopíruje Odvodový bonus. Navrhli to, čo SaS už dávno navrhuje, výborne.

Druhá časť návrhu PS/Spolu je nezdaniteľná (a ne-zdravotno-odvodovateľná) položka 300 eur na daňovníka. Po slovensky, pokiaľ bude váš príjem do 300 eur, podľa návrhu PS/Spolu nebudete platiť ani daň, ani zdravotný odvod. Ak budete mať vyšší príjem, daň a zdravotný odvod budete platiť iba z rozdielu medzi vašou mzdou a sumou 300 eur. Nárok na odpočítateľnú položku by mal každý daňovník.

Ide tiež o návrh podobný Odvodovému bonusu, s niekoľkými drobnými rozdielmi:

  1. v Odvodovom bonuse základnú štátnu dávku pripočítavame ku mzde a z toho platí človek daň a odvody, kým v návrhu PS/Spolu sa 300 eur odpočítava. Ide iba o technický rozdiel s rovnakým výsledkom. Vymeriavací základ PS/Spolu je nižší, ale s vyššími sadzbami, kým náš je vyšší, s nižšími sadzbami a jednoduchším vzorcom[1].
  2. „nezdaniteľná časť“ sa v Odvodovom bonuse vzťahuje aj na odvod do Sociálnej poisťovne, kým v návrhu PS/Spolu nie
  3. „nezdaniteľná časť“ v Odvodovom bonuse klesá o 10 % vlastných príjmov, kým v návrhu PS/Spolu je pre každého rovnaká.

Posledným rozdielom je, že pokiaľ občan „neskonzumuje“ celú nezdaniteľnú časť (má nízky príjem), v Odvodovom bonuse ju človeku na princípe negatívnej dane z príjmu vyplácame.

Vďaka tomu dotujeme nízke mzdy a nahrádzame väčšinu sociálnych dávok, čo robí celý systém jednoduchším. Odvodový bonus je ambicióznejší návrh, ako plán PS/Spolu.

Duo Mihál – Beblavý však ide dobrým smerom a som rád, že nahradili pôvodný návrh Progresívneho Slovenska, ktorý sa tiež podobal na Odvodový bonus, ale bol vo viacerých podstatných detailoch nedotiahnutý. Mimoriadne pozitívne hodnotím plán nahradiť súčasnú nezdaniteľnú časť na daňovníka niečím jednoduchším, lebo o to nám ide všetkým spoločne, chceme systém zjednodušiť. Kým dnes počítate 92,8-násobok, 44,2-násobok, 19,2-násobok, 176,8-násobok a konečne 63,4-násobok, všakovako to odpočítavate, násobíte a robíte kdejaké hókusy – pókusy, po novom budete mať jednu sumu a či ju odpočítate alebo pripočítate, je už nepodstatný detail.

Čomu už menej rozumiem, je spôsob ako sa v PS/Spolu dopočítali k ročným nákladom 220 miliónov eur. Keď som to totiž jednoducho spočítal na databáze príjmov zo Sociálnej poisťovne za rok 2017, ktorú sme používali aj na výpočet Odvodového bonusu, cez uplatnenú nezdaniteľnú časť som sa dopočítal k výpadku 780 miliónov eur. A to som počítal iba na zamestnancoch.

Disclaimer: samozrejme som sa na túto nezrovnalosť Miroslava Beblavého spýtal, ale v zápale kampane zrejme nemal čas odpovedať. Možno je odpoveďou veľmi zvláštny pokles čistých príjmov lepšie zarábajúcich, ktorý sa na grafe PS/Spolu nedal nevšimnúť. V každom prípade, SaS nikdy nebude súhlasiť so zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia pre akúkoľvek skupinu občanov, takže takéto niečo by naši budúci partneri navrhovali zbytočne.

Tým pádom sú náklady reformného návrhu PS/Spolu veľmi podobné nákladom Odvodového bonusu, čo ma teší nielen z dôvodu, že ide o skutočné zníženie daňovo-odvodového zaťaženia (tých 780 miliónov ostane v peňaženkách pracujúcich), ale môžeme to dať aj do takéhoto pekného grafu, lebo porovnávame porovnateľné:

To, na čo sa pozeráte, je skutočné daňovo – odvodové zaťaženie v dnešnom systéme a pri jednotlivých návrhoch politických strán. A možno sa pýtate, ako sa tam dostali dve krivky ZA ĽUDÍ.

Strana Za Ľudí síce nepredstavila komplexný návrh, ale hlási sa k znižovaniu daňovo – odvodového zaťaženia a vo svojom programe hovorí, že by na to išli znížením sadzby sociálneho poistenia (variant 1) alebo zvýšením nezdaniteľného minima (variant 2). Otázne je, samozrejme, ako veľmi, o čom už program Za Ľudí nehovorí.

Vychádzam však z toho, že aj politici od Andreja Kisku budú chcieť, aby to občania pocítili a aby sa krivka zdanenia na grafe posunula viditeľne nižšie ako je dnes. Sadzby som teda nastavil tak, aby boli náklady realizácie porovnateľné s návrhom PS/Spolu a s Odvodovým bonusom, a to konkrétne v prvom prípade Sociálny odvod zamestnanca o 3 % nižší (z 9,4 na 6,4 %) a v druhom prípade nezdaniteľné minimum o 80 % vyššie, ako je dnes. Priebeh druhej krivky ďalej závisí od spôsobu výpočtu nezdaniteľného minima, ktorý je nezmyselný už dnes a ešte nezmyselnejší by bol po jeho zvýšení. Vôbec nepochybujem, že túto divočinu by sme zniesli zo sveta, takže priebeh krivky prosím berte s rezervou.

Posledná otázka, ktorá vám pri pohľade na graf napadne je, ako je možné, že krivka zdanenia pri Odvodovom bonuse je o toľko nižšia, ako konkurenčné návrhy. Okrem faktu, že moje porovnanie je naozaj len ilustračné a určite mierne nepresné, dôvod je, že v Odvodovom bonuse rušíme výnimky a rozširujeme vymeriavacie základy, z ktorých sa platia dane a odvody. Chlapsky priznávame, že tí, ktorí dnes čerpajú neoprávnené výhody z deravého systému, si v Odvodovom bonuse pohoršia a vďaka tomu výraznejšie znížime daňovo – odvodové zaťaženie pre všetkých.

Ak má z tohto textu plynúť nejaký záver alebo ponaučenie, jedno mám: ak chceme skutočne znížiť dane a nechať ľuďom viac, bez rušenia výnimiek to nepôjde. Verím, že to pochopia aj naši budúci partneri a spoločne sa nám to po 29. 2. podarí zrealizovať.

Moje meno je Peter Cmorej a vo voľbách 2020 kandidujem za stranu Sloboda a Solidarita z miesta číslo 6. ako expert na Odvodový bonus a dôchodkový systém.

 

[1] „detail“, že základom pre výpočet vymeriavacieho základu v Odvodovom bonuse je superhrubá mzda som pre zjednodušenie textu zámerne vynechal

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.