Denník N

LGBTI ľudia sú nútení hľadať život bez diskriminácie a bez pocitu menejcennosti v zahraničí

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Prečo odchádzajú LGBTI ľudia do zahraničia? Ako im mohol pomôcť Peter Pellegrini?

Jedným zo základných európskych princípov, ku ktorým sa hlási aj Slovensko, je rovnosť. Rovnosť pre všetkých, bez rozdielu národnosti, farbi pleti, náboženského vierovyznania, či sexuálnej orientácie. Napriek tomu, ani v roku 2020 nemôže muž, ktorý miluje svojho partnera alebo žena, ktorá miluje svoju priateľku, vstúpiť do akéhokoľvek právneho zväzku.

V prípade LGBTI ľudí ide pritom o častý argument, ktorý ich donúti opustiť s partnerom či partnerkou rodnú krajinu a hľadať šťastie inde. Kde láska medzi dvoma ľuďmi nepozná hranice. Tak to bolo aj v prípade Slávky (43) a jej partnerky Dagmary (42), ktoré uzatvorili partnerstvo vo Veľkej Británii. V Spojenom kráľovstve rovnako zakotvila aj Jana (56) a Simona opustila Slovensko a dnes žije v slnečnom Španielsku.

„Ja akosi neviem pochopiť, prečo v 21.storočí sa musí diskutovať o niečom, tak prirodzenom ako je láska medzi dvoma dospelými ľuďmi. Rovnaké práva pre všetkých majú byť samozrejmosťou, nie výsadou len pre väčšinovú spoločnosť,“ hovorí Simona. Jej slová potvrdzuje aj Jana, ktorá pred rokmi odišla do Veľkej Británie, kde dodnes žije. Doma počúvala, že jej orientácie a snaha uzatvoriť právny zväzok s osobou rovnakého pohlavia je v rozpore s katolíckymi tradíciami na Slovensku. „Argument, že ich náboženstvo niečo také neschvaľuje a nepovoľuje, je asi na takej úrovni, že keď ja budem mať diétu, predsa nezakážem všetkým ostatným jesť sladkosti,“ hovorí Jana a dodáva, že pri vytváraním ústavných noriem sa nemá argumentovať cirkevnými tradíciami, ale je nutné ochrániť a rešpektovať každého jednotlivca.

Chceme žiť tam, kde sme si všetci rovní

Slávka a Dagmar uzatvorili partnerstvo v Spojenom kráľovstve, bol to pre ne dôležitý argument pri voľbe, do ktorej krajiny odídu. „Je to priepastný rozdiel. Tu sa cítime plne akceptované spoločnosťou a táto akceptácia sa prejavuje vo všetkých aspektoch života,“ hovorí Slávka.

Španielsko zašlo ešte ďalej a dnes tam môžu osoby rovnakého pohlavia uzatvárať aj manželstvá. Legislatíva a prostredie naklonené voči LGBTI ľuďom jednoznačne ovplyvnilo rozhodnutie Simony presťahovať sa sem. „Život v krajine, kde mám rovnaké práva ako všetci ostatní ma utvrdilo v tom, že aj ja môžem žiť úplne normálny život bez diskriminácie a bez pocitu menejcennosti, čo bohužiaľ neplatí v mojej rodnej krajine.“  Španielsko je pritom tradične katolícka krajina, ale Simona tu so svoju partnerkou nemali problém. Dokonca ani v regióne, do ktorého prišli a ktorý je na miestne pomery viac konzervatívny. „Slobodne môžem vyjadriť to, že mám manželku a nikto sa na nás ani len krivo nepozrie. Ľudom je to jedno a tak by to malo byť všade.“

Všetky tri sa zhodujú na jednom. Nikdy by si pre svoj život zvolili krajinu, kde sú potláčané a spochybňované ich ľudské práva. Jana dodáva, že „kto dnes siahne na moje ľudské práva, zajtra siahne na tvoje.“

Slovensko v 21. storočí?

A akým smerom by sa podľa Slávky, Simony a Jany malo uberať Slovensko v roku 2020? Jana hovorí, že tak ako všade, malo by sa začať zákonom o registrovaných či životných partnerstvách, ktorý by sa postupne viac a viac zrovnoprávňoval s inými zákonmi. „Som zástanca takéhoto procesu, pretože z dlhodobého hľadiska sa postupne aj spoločnosť pripraví na akceptáciu takýchto zväzkov,“ dopĺňa Jana. Slávka dodáva, že príklad môžeme nájsť v Spojenom kráľovstve, kde má so svojou partnerkou rovnaké práva ako majorita.

Simona zas verí, že spoločnosť na Slovensku, v tradične katolíckej krajine, dospeje tak, ako tá španielska. A o Španieloch sa rozhodne nedá povedať, že by v ich živote nezohrávalo náboženstvo významnú úlohu. Ku katolíckej viere sa hlásia dve tretiny obyvateľov a zväzky osôb rovnakého pohlavia podporuje až 77 percent populácie. „V Španielsku sa rieši aj zákon, aby aj nezosobášené páry rovnakého pohlavia mali možnosť byť zapísaní ako rodičia a teda, aby ich dieťa malo na rodnom liste oboch partnerov,“ hovorí Simona.

Aj kvôli Vám ľudia odchádzajú

Peter Pellegrini na adresu Slovákov a Sloveniek v zahraničí vyzval ľudí na Slovensku, aby išli voliť a nenechali “rozhodnúť hŕstku ľudí, ktorá sa na Slovensko možno už ani nevráti. A keď tak iba opraviť zuby”. Pán premiér, keby ste mali dosť odvahy na to, aby ste predložili zákon o životných partnerstvách pre všetky páry bez rozdielu pohlavia, možno by mnohí ľudia z našej komunity neodchádzali do zahraničia a nechodili si na Slovensko dávať len opraviť zuby, ale žili by tu, ako plnohodnotí občania a občianky.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.