Denník N

Výhody pri kúpe s.r.o. s históriou

Osoby, ktoré majú skúsenosti s nákupom obchodných spoločností a zvlášť spoločnosti s.r.o. s históriou, tak uvádzajú, že je potrebné vynaložiť väčšie úsilie ako pri nákupe ready made firiem.

Ak sa zaujímate o kúpu takéhoto druhu spoločnosti, odporúčame Vám skontrolovať dokumenty o bezdlžnosti. Tieto listiny by mali byť staré najlepšie iba niekoľko dní pred predajom, odporúčame taktiež skontrolovať daňové priznanie za niekoľko posledných rokov aj všetky potrebné informácie, ktoré sú súčasťou firmy. Taktiež si treba dať pozor na priznané záväzky k odberateľom a zákazníkom či výpis bankových registrov.

Ak sa rozhodnete pre získanie dotácii, podľa mnohých odborných názorov vek firmy v tomto prípade nehrá veľkú rolu, keďže je možné vidieť, že firma má nového majiteľa. Bohužiaľ, nie vo všetkých prípadoch je to možné preukázať.

Nevýhodou, na ktorú si treba dávať veľký pozor, aj keď je to veľmi ťažké odhaliť môžu byť veritelia z radov súkromníkov.

Niekedy môže nastať aj takáto situácia:

Firma s.r.o. s históriou nevedie žiadne oficiálne dlhy, ale môže sa stať, že za ňou stoja súkromní veritelia, ktorých nie je možné vidieť. V tomto prípade, takéto osoby vec nedávajú na súd, pretože vedia, že firma by im tieto dlhy nedokázala splatiť. Lenže môže nastať situácia, že ak nový majiteľ začne vykonávať podnikateľskú činnosť a začne vykazovať zisk, tak veritelia sa môžu obrátiť na nového majiteľa so splatením starých dlhov.

Preto Vám odporúčame stále zvážiť výhody a nevýhody nákup firmy s.r.o. s históriou.

Skúsení podnikatelia z Česka, ktorí majú viaceré skúsenosti s touto problematikou odporúčajú nákup ready made firmy, ktorá vo väčšine prípadoch nenesie žiadne skryté záväzky a tým sa znižuje riziko narazenia na skrytých veriteľov.

Rozdiely predajnej ceny s.r.o. s históriou a ready made firiem

Je dôležité mať na pamäti, že pri predaji týchto firiem sa ceny môžu líšiť. Ready made firmy aj s.r.o. s históriou môžu byť predávané za vyššie ceny, keďže prevodca si môže pripočítať vyššie vstupné náklady za kúpu aj sprostredkovanie.

Cena ready made spoločností

Ak sa rozhodnete pre kúpu tohto druhu spoločnosti, mali by ste byť opatrný pri kúpe lacných spoločností. Môžete sa síce veľmi ľahko a hlavne lacno dostať k firme, no nemusia to byť Vaše posledné finančné prostriedky pri prevode firiem.  Môžu sa vyskytnúť ďalšie poplatky, alebo takáto firma môže mať nedostatočný servis. Preto je dôležité si vždy urobiť dostatočne kvalitný prieskum poskytovateľa firiem a poriadne zvážiť či je to pre Vás výhodne kupovať takúto lacnejšiu formu spoločnosti.

Poskytovatelia takýchto spoločností ponúkajú firmy za cenu okolo 300 eur. Samozrejme, ak sa rozhodnete pre kúpu spoločnosti, ktorá je platcom DPH, musíte očakávať vyššiu sumu.

Cena s.r.o. s históriou

Ak sa rozhodnete pre kúpu s.r.o. firmy s históriou, tak v tomto prípade je potrebné brať do úvahy oveľa viac faktorov. Cena za takúto spoločnosť sa môže líšiť. Nedá sa presne určiť, koľko presne zaplatíte za takýto druh firmy. Musíte počítať s tým, že za kvalitnejšiu firmu alebo firmu, ktorá má určitý majetok si priplatíte viac. No netreba zabúdať, že možno vyššie počiatočné náklady Vás môžu oveľa rýchlejšie naštartovať pri začiatkoch Vášho podnikania.

Takéto spoločnosti triedime rôznymi kritériami ako je typ, cena, história, umiestnenie, a iné. V dnešnom svete existujú mnoho firiem a spoločností, ktoré ponúkajú predaj takýchto firiem a všetko je možné vyriešiť prostredníctvom internetu. Ak sa rozhodnete pre kúpu takejto spoločnosti nemusíte sa zameriavať iba na hlavné mestá ako Bratislava alebo Praha. Do vyhľadávača môžete zadať aj iné mestá a zároveň si porovnávať ich ponuky.

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.