Denník N

Ficova Hlava 22, alebo prečo máme na Slovensku drahšie teplo ako vo Fínsku

Tohtoročná zima zatiaľ nepresvedčila. Teploty nad nulou asi zarmútia všetkých lyžiarov. Mohli by teda potešiť aspoň naše peňaženky cez úsporu výdavkov na kúrenie? Obávam sa, že ani toho sa nedočkáme.

Teda určite nie domácnosti pripojené na centrálne zásobovanie teplom. Fixné poplatky nepustia. To sú tie, ktoré platíte bez ohľadu na množstvo odobraného tepla. Váš dodávateľ tepla si ich účtuje za investície, ktoré mal v súvislosti s vykurovacou technológiou, potrubiami, či administratívou.

Čo by ste teda mali urobiť pre to, aby ste za teplo platili menej? Možnosti sú dve. S vaším dodávateľom tepla sa dohodnúť na nižšej cene, alebo sa od neho odpojiť a vybudovať si vlastný zdroj. Či už plynový kotol, alebo tepelné čerpadlo.

Teplárenská Hlava XXII

No ani jedno sa vám nepodarí. Cena tepla je regulovaná a stanovená síce ako maximálna, avšak na to, aby ju dodávateľ zlacnil, musela by existovať konkurencia. Oddelenie výroby od distribúcie a predaja, tzv. unbundling po vzore elektroenergetiky Slovensko v prípade teplárenstva ešte len čaká a tak dodávateľ bez konkurencie nemá na trhové správanie a teda znižovanie cien najmenší dôvod.

Zostáva teda možnosť odpojenia sa, ktorá rovnako neexistuje. Je totiž zo zákona možná iba so súhlasom existujúceho dodávateľa (!). Táto Hlava XXII sa v zákone o tepelnej energetike volá §12, odstavec 4:

„Pri žiadosti o vydanie osvedčenia na vymedzenom území dodávateľa zo zdroja tepla v centralizovanom zásobovaní teplom je účastníkom konania o vydanie osvedčenia podľa odseku 1 osoba, ktorá podala žiadosť o vydanie osvedčenia a dodávateľ na vymedzenom území.“

No uznajte, ktorý dodávateľ by sám sebe pokazil kšeft?

Ficove sľuby a korupcia

Zrušenie tejto nezmyselnej podmienky, takzvané „teplárenské nevoľníctvo“, sme v strane Sloboda a Solidarita napadli na ústavnom súde a v parlamente spolu s OľaNO za posledné 4 roky 5 krát. Naposledy na parlamentnej schôdzi, z ktorej sa Robert Fico rozhodol preložiť všetky poslanecké návrhy na neurčito. Paradoxne, on sám ešte ako poslanec za stranu SDĽ tvrdil v liste svojmu voličovi, ktorý sa naňho s dôverou obrátil, presne to isté ako my:

„Nikto Vám nemôže nanútiť dodávku tepla a teplej vody, ak máte efektívnejší spôsob dodávky.“ (list máme k dispozícii)

My na rozdiel od Roberta Fica svoje názory nemeníme a naším cieľom je a bude aj po voľbách odstrániť zo zákona teplárenské nevoľníctvo, v ktorom sú ľudia v mnohých bytových domoch držaní. Paradoxne, keď sa aj Smer za svojej samostatnej vlády v roku 2014 k niečomu odhodlal, bolo to ešte väčšie zvýhodnenie teplárenských spoločností na úkor občanov.

Celé to bolo navyše spojené s korupciou za 10.000 eur. Napriek tomu, že sme mali k dispozícii komunikáciu, ktorá to dokazovala a túto sme ešte v roku 2016 odovzdali prokurátorovi, vyšetrovateľ prípad odložil ad acta.

Jahnátkove ničnerobenie

Teplárenské nevoľníctvo ale nechceme zrušiť preto, aby sme zlikvidovali centrálne zásobovanie teplom, veď mnohokrát je v poriadku. Zrušením práva veta pre monopolných dodávateľov tepla pri žiadosti o výstavbu vlastného zdroja chceme naopak vytvoriť tlak na cenu tepla a jeho čo najefektívnejšiu výrobu a distribúciu. Kvôli pomýlenej regulácii politickým nominantom strany Smer, Ľubomírom Jahnátkom, ktorého jedinou úlohou je nehrkať, teplárne dnes totiž investujú iba do dotovaných technológií a inovácie ako aj energetická efektívnosť, idú bokom.

Nová európska smernica o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov pritom hovorí o tom, že ak po roku 2025 nebude centrálne zásobovanie tepla a chladu spĺňať prísne parametre účinných systémov, ich zákazníci sa budú môcť od nich odpojiť. Aleluja. V praxi to znamená, že aspoň 50% tepla bude musieť byť dodaného z obnoviteľných zdrojov, či odpadového tepla, alebo minimálne 75% z kogenerácie.

Žigove precitnutie po funuse

Do 2025 je však ešte ďaleko a ľudia žijú tu a teraz. De facto Ficov zákaz konkurencie v spojení s Jahnátkovými rozhodnutiami má za následok, že ceny tepla máme na Slovensku vyššie ako vo Fínsku a slovenské domácnosti sú postihnuté energetickou chudobou.

Konečne si to všimol aj doteraz slepý minister Žiga. Mesiac pred voľbami prichádza s prázdnymi sľubmi na zníženie cien energií. Prečo ale počas posledných 4 rokov, keď sme ako strana SaS do parlamentu predložili 21 návrhov zákonov, o ktorých sám dnes hovorí, Smer ani jeden z nich nepodporil?

Ľudia mohli mať nižšie ceny tepla, plynu aj vody už dnes. Len v prípade elektriny sme vypočítali, že odstránením politických zásahov by sme znížili ročný účet domácností v priemere o 80 eur.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.