Denník N

Dovolenka na Azorách

Azory sú tie najzelenšie ostrovy, aké som kedy videla, plné horúcich prameňov, jazier a vodopádov. Azory patria k Portugalsku a privítajú ťa skvelými cenami a málo turistami. Keď sa to spojí s prírodou, ktorú ponúkajú, vznikne z toho miesto, kam jednoducho treba ísť – ideálne čo najskôr.

Ako zorganizovať dovolenku na Azorách šikovne a lacno si prečítaj v tomto článku.
Najviac turistov prichádza na najväčší ostrov Sao Miguel, niektorí chodia aj na Terceiru, Pico či Flores. Ja som bola na Sao Miguel a odtiaľ budú aj praktické tipy.

Letenky na Azory šikovne a lacno

Každý azorský ostrov má vlastné letisko. Nízkonákladovky lietajú na ostrov Sao Miguel a na Terceiru, na ostatné a medzi ostatnými lieta azorská spoločnosť SATA.

Na Sao Miguel a Terceiru lieta Ryanair. Priame lety sú z Porta, Lisabonu, Londýna či Manchesteru a stoja od 20€ vyššie jednosmerne. Zo Slovenska priame lety nemáme. Ideálne je letieť buď do Porta alebo Lisabonu a odtiaľ na azorské ostrovy. To vôbec nie je zlá možnosť pretože aj Lisabon aj Porto sú úžasné mestá.

Lacné letenky môžeš vyhľadať cez Kiwi, no odporúčam kupovať ich priamo cez web nízkonákladovky.

Okrem toho lieta z Viedne aj portugalská TAP, ktorá má lepšie služby, ako nízkonákladovky. Niekedy majú podobné ceny ako Wizzair či Laudamotion. Vtedy radím booknuť letenky s TAP.

Koľko stojí letenka na Azory?

Výborná cena je pod 100€ za všetky lety (najlacnejšie spojenie býva väčšinou Viedeň – Lisabon, Lisabon – Ponta Delgada). Všetko do 130€ je však super cena. V letnej sezóne (júl, august), je dobrá cena aj 150€ – 170€.

Letenky na azorské ostrovy zadarmo z Portugalska či Madeiry

Letecká spoločnosť SATA má zákonnú povinnosť poskytovať prelety medzi azorskými ostrovmi zadarmo pre cestujúcich, ktorí prilietajú z Portugalska či Madeiry. Ak si teda napríklad bookneš letenku Lisabon – Ponte Delgada a Terceira – Lisabon, medzi Ponte Delgadou a Terceirou dostaneš prelet zadarmo.

O prelet zadarmo si treba požiadať cez tento odkaz, ideálne niekoľko týždňov pred odletom. Proces je jednoduchý, trvá to pár minút.

POZOR: Človek sa môže na ostrove zdržať maximálne 24h, inak ten prelet zadarmo nedostane.

Doprava na Azorách

Na 100% odporúčam požičať si auto, ideálne rovno na letisku po prílete. Azory sú o prírode, jazerách, vodopádoch… A tie nie sú blízko autobusových zastávok. Navyše, počasie na Azorách je nevyspytateľné a auto je perfektným úkrytom pred dažďom či chladom.

Ako a kde požičať auto na Azorách?

Odporúčam pozrieť ceny na 2 miestach: billiger-mietwagen.de (moja najobľúbenejšia stránka na booking auta, ktorá má vlastné poistenie, ktoré je lacnejšie, ako poistenie priamo od autopožičovne) a cez Kayak car rental.

Oba sú porovnávače cien rôznych autopožičovní a sprostredkovateľov a na 99,99% tam nájdeš oveľa lepšie ponuky než napríklad priamo na webe AVISu či Sixt.

My sme auto našli cez Kayak, u miestnej požičovne Ilha Verde. Na 8 dní nás stálo cca 85€ so základnou poistkou. Plnú poistku mám cez Icarhireinsurance, na rok stojí cca 80€. Pre všetkých, ktorí požičiavajú auto viac než 2-3x ročne a chcú mať plnú poistku, je toto NAJ voľba. Pozor, 80€ to stojí na osobu – na šoféra, ktorý v zahraničí na požičanom aute jazdí.

Keďže sa oplatí prenajať si auto, oplatí sa tiež ísť v skupine – 4 až 5 ľudí – hlavne ak chceš výlet zorganizovať čo najekonomickejšie. Alternatívou je miniauto pre dvoch.

Ubytovanie na Azorách

Ubytovanie nájdeš cez Airbnb či cez Booking. Airbnb bolo lacnejšie, a tak sme mali všetky naše ubytovania cez nich.

Mali sme viacero ubytovaní, v každej časti ostrova jedno. Žiaľ nemôžem odporučiť všetky.

Tieto odporúčam:

  • Casa Senhora do Rosário-Rural House – tomuto ubytovaniu nič nechýbalo. Bolo perfekné, v super lokalite a hostiteľ bol veľmi milý a ochotný, odporúčam prenajať.
  • A Casa do Chafariz – toto bolo tiež veľmi príjemné. Trošku smrdel záchod a bol slabý net, ale veľmi milí hostitelia a pekný bytík + teraska s BBQ.

Tieto neodporúčam:

  • Azores Adventure – krásny výhľad, no rozhegané postele, zatuchnutý smrad. Dom mohol byť super pred 20 rokmi. Navyše veľmi ťažká komunikácia s majiteľom.
  • Vivenda Moderna e Elegante! – veľmi zlatá hostiteľka, ochotná, komunikačne nemám čo vytknúť. Dom bol ale tak vlhký a bola tam taká ozvena, že nebol ani trochu ideálny. Navlhlo nám tam komplet celé oblečenie.
  • Casa Matriz – tu boli kamoši – hostiteľ bol opitý a divný, mačka skákala po posteliach, bolo to pre nich až nepríjemné a stresujúce spať tam. Tomuto sa naozaj vyhni.

Zostať celý čas na jednom ubytovaní či sa presunúť?

Ani jedna z možností nie je zlá. My sme si zvolili presúvať sa, a to dokonca 4x. Toto mi spätne príde ako zbytočné a radila by som maximálne 2 ubytovania – každé na inej strane ostrova – napríklad okolo mesta Furnas – tu sú aj známe termálne pramene a v mestečkách okolo Sete Cidades.

Mnoho ľudí na druhú stranu zostáva v rovnakom ubytovaní celý čas. Prejsť ostrov z jednej strany na druhú trvá približne 1,5 hodiny. V prípade jedného ubytovania by som zvážila bývať niekde v strede – napríklad v Ribeira Grande.

Je dôležité si uvedomiť, že diaľnice, respektíve kvalitnejšie cesty, idú okolo ostrova – popri pobreží. Na prejdenie ostrova je praktické byť blízko cesty, ušetríte kopec času. Preto odporúčam vyberať ubytovania v mestečkách na pobreží respektíve vo Furnase a mestách popri ktorých vedie diaľnica.

Stravovanie na Azorách

Potraviny na Azorách

Potraviny sú neskutočne lacné, pocitovo o 20% lacnejšie ako u nás. Na Azorách nájdeš výborné čerstvé mäso, ryby, skvelé pečivo a úplne čerstvé mliečne výrobky. Všetky tieto sa na ostrove Sao Miguel vyrábajú priamo. V každom menšom supermarkete nájdeš všetko, čo potrebuješ na prípravu raňajok či večere. Lacné a dobré je aj víno, to sa tiež vyrába priamo na azorských ostrovoch.

Jedinou drahou potravinou na Azorách sú ananásy: 6€ – 7€ za 1kg (my sme za 3 malé ananásy zaplatili 12€, čo je poriadna pálka). Pestujú sa priamo na Azorách – na hlavnom ostrove Sao Miguel, no napriek tomu sú tak drahé. Ani sa nečudujem. Jeden ananás rastie 2 roky a na Azorách sa pestujú mini ananásy.

Reštaurácie na Azorách

Reštaurácie nie sú tak lacné akoby som čakala. Hlavné jedlo som pod 7€ – 8€ hľadala ťažko, skôr som platila okolo 10€ – 15€. Porcie boli ale všade veľké. Určite veľmi záleží, na akú reštauráciu narazíš a čo si objednáš, no nečakaj, že reštaurácie na Azorách budú lacnejšie ako u nás rovnako ako sú lacnejšie potraviny v supermarketoch.

Gastro špecialitky, ktoré treba skúsiť

  • Jedlo uvarené v horúcom prameni – veľká špecialita, ktorá sa označuje Cozido. Ide o jedlo, ktoré uzavrú do hrnca a vložia pod zem do horúceho prameňa. Tak sa počas niekoľkých hodín uvarí. Určite je zážitok ochutnať to. Nám to chutilo podobne, ako chutí mäso a zelenina uvarená v hovädzej polievke. Takéto reštaurácie nájdeš najmä v okolí Furnasu, jedna je aj pri Ribeira Grande – tam sme boli my: Restauramte – Bar Caldeiras. Jedlo bolo chutné, obsluha milá. Hneď vedľa je aj malinký termálny bazén – vstup 3€ a voda má 38 stupňov.
  • Koláčiky – viacero miest má svoje koláčiky. Skúsiť sa dajú takmer v každej reštaurácií, ochutnaj.
  • Syr – rovnako ako koláče, veľa miest má aj “svoje” syry. Odporúčam ochutnať hlavne tie čerstvé – queijo fresco. 200g syru stojí menej ako 1€ a majú aj kozie aj kravské. Oba sú výborné, ideál s chlebikom a olivami alebo len tak samostatne.
  • Limonády – úplne nepatria ku gastru, no boli fantastické, hlavne tá s príchuťou maracuja. Predávajú sa v sklenených fľašach a stoja okolo 1€. Maracujová limonáda sa volá Kima, pomarančová Laranjada. Ešte sme videli aj ananásovú, tá bola dosť sladká, no tiež dobrá.
  • Pivo – Azory majú vlastné mini pivovary, ktoré dopĺňajú dominantný Sagres. Vlastnú výrobňu piva má už spomínaná firma Cerveja Korisca, okrem nich je tu ešte Cerveja Letra – konkrétne Azores juicy IPA. Pivo ako také sa vyrába v Portugalsku na pevnine, no využívajú sa ananásy z Azor. Okrem toho je v Ponta Delgada piváreň, ktorá produkuje a predáva pivá Cervejas e João Melo Abreu. Kto bude mať voľnú chvíľu v Ponta Delgada, zastavte sa. Aj dobre varia.
  • Kvalitné čerstvé steaky a výborné víno za zlomkovú cenu – kto má rád steaky a víno, sem na 1000% choďte. Reštaurácia má dohodu priamo s farmármi, nosia im to najčerstvejšie mäso. A varia fenomenálne. Steak ťa pritom vyjde od 12€ do 19€ a vínko okolo 15€ – 30€ za fľašu.
  • Stánky s fast-foodom – pri každej atrakcii nájdeš väčšinou stánok kde robia hot-dogy alebo minimálne predávajú sendviče, vodu, pivo či kávu. Veľmi šikovné, najmä keď ideš 30 minút do strmého kopca hore k autu.
  • Káva – na Azorách majú výbornú kávu – teda, espresso. To vedia spraviť silné a dobré (podobné talianskym espressám). Iný typ kávy nepoznajú, respektíve nevedia spraviť veľmi dobre. Cappuccino s latte art nečakaj.

Kedy ísť na Azory?

Každý ostrov má premenlivé počasie. To o Azorách platí na 100%. Ostrov je malý, no napriek tomu to je v praxi tak, že zatiaľ čo na jednej strane ostrova prší a je hmla, na druhom svieti slnko. Ak sa práve nachádzaš tam, kde prší a je hmla, vyjdi autom tam, odkiaľ vidíš na zvyšok ostrova a zisti, kde je počasie dobré (Azory sú hornaté, takže to nebude problém). Pomôžu určite aj kamery – Sao Miguel ich má na 19 miestach.

Azory sú prezývané aj ako ostrovy večnej jari. Počas dňa sa teploty pohybujú celoročne od 12 do 25 stupňov. Najviac prší od októbra do marca a najdlhšie dni sú v máji, júni a júli. Najviac turistov chodí v júli a auguste, no aj v sezóne sú Azory stále oveľa prázdnejšie než ostatné európske ostrovy. Asi to bude aj Atlantickým oceánom, ktorý je celoročne chladný (v lete okolo 22-23°C, v máji a júni 17°C -18°C, v septembri a októbri okolo 21°C).

Z môjho pohľadu sú najlepšími mesiacmi na návštevu Azor máj, jún, september a október. Apríl a október už môžu byť chladnejšie a hlavne upršanejšie. Mnoho turistov chodí na Azory počas Vianoc a na Nový rok, teploty sú tam príjemné – okolo 15°C cez deň a v noci okolo 7°C  – 10°C.

Čo si zbaliť a nezbaliť na Azory?

My sme na Azory išli minimalisticky, a to sme ešte nevedeli, že stále máme so sebou oveľa viac vecí než reálne potrebujeme.

Poďme sa na to pozrieť:

  • Oblečenie – na Azorách je TAK vlhko, že mať veľa oblečenia je totálna hlúposť. Všetko ti navlhne, pokrčí sa a veľmi rýchlo zosmradne. O to viac odporúčam nájsť si ubytovanie, ktoré má práčku a sušičku.
    Pozor, ak ubytovanie nemá sušičku, prádlo ti neuschne ani za dva dni. Jedinou možnosťou je sušiť prádlo vonku, keď svieti slnko. Pozor ale, počasie je premenlivé, čiže neprichádza do úvahy nechať oblečenie celý deň schnúť vonku a odísť objavovať Azory. Na 80% príde búrka či hmla a oblečenie bude zas mokré.
    Sukničky, štekle a trendy oblečenie na párty nechaj doma, skôr si vezmi športové a pohodlné oblečenie, v ktorom sa budeš cítiť dobre. Azory sú o chodení, pobyte na vzduchu a zmenách počasia.
  • Obuv – trekovú obuv netreba. Azory sú skôr o prechádzkach. Ideálne je mať pohodlné a pevné tenisky. Zídu sa ti aj flip-flopy, hlavne pri kúpaliskách.

Praktické tipy, ktoré v bedekri nenájdeš

  • Grily a opekanie – takmer všade máš miesta na opekačku. Pripravené rošty, stoličky, stolíky, krásne v prírode. Stačí si kúpiť základné veci na opekanie + jedlo a barbeque je na svete. Čerstvé ryby najlepšie kúpiš na miestnych trhoch v mestách, ktoré sú pri vode.
  • Parties a nočný život na Azorách – neexistuje. Respektíve, je veľmi obmedzený. Ak parties, tak jedine v Ponta Delgada.
  • Wifi – na veľa miestach na ostrove nebol signál alebo bol len slabý. Nespoliehaj sa teda na internet, maj veci stiahnuté offline. Azory patria pod Portugalsko a v Portugalsku máme internet, volania aj sms za rovnaké ceny ako na Slovensku. Nemusíš sa teda báť vysokých faktúr.
  • Voda na Azorách – na väčšine miest je voda nepitná. Domáci ju však pijú, takže skôr ide o odporúčanie voči turistom. My sme vodu z kohútiku pili len vtedy, keď sme nemali kúpenú balenú vodu a boli sme v pohode.
  • Značenie – každá tabuľa s názvom ulice či pamiatky nebola z plechu ako je to u nás, ale vykachličkovaná. Pôsobilo to super, mohli by sme si zobrať inšpiráciu.
  • Kravičky – tie boli všade. Myslím, že Azory majú viac kráv než obyvateľov. Keď sme sa nudili, hrali sme v aute takú hru – kto uvidel kravu, mal spraviť “mú”. Kto nazbieral najviac “mú” za 20 minút, vyhral.
  • Termálne pramene a ich liečivé (a iné) účinky – termálne pramene na Azorách sú veľmi príjemné a chodili sme do nich radi. Voda obsahuje veľa minerálov, najmä železo. Je sfarbená do oranžova a presne tak budú sfarbené tvoje plavky ak neprídeš v niečom tmavom. Drahé plavky preto odporúčam nechať doma (prípadne v nich ísť len do oceánu) a na termálne pramene si nechať staré + tmavé plavky. V Poca dona de Beija bolo v bazénikoch oranžové bahno. Celá som sa ním natrela, vraj má liečivé účinky. Pár dní som potom mala hrdzavé škvrny na tele, no zišli dole.
  • Vlasy – okrem plaviek majú termálne pramene ešte jeden háčik: vlasy. Baby, z vlastnej skúsenosti radím nenamáčať vlasy veľmi do vody a už vôbec si na ne nechať 10min špliechať prúd vody ako som to spravila ja. Vlasy som si 2 týždne rozčesávala vždy 15 minút a aj tak sa mi vždy behom hodiny zlepili. Toto trvalo asi 7 umytí. Pomohlo až veľké množstvo kondicionéru a zábal.

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

Teraz najčítanejšie

Janka Schweighoferová

Cestovateľka a zakladateľka webu travelhacker.blog. Pomáham ľuďom cestovať po svete šikovne a lacno vďaka praktickým tipom a vychytávkam, ktoré šetria čas, nervy a peniaze. Verím, že precestovať svet môže každý a netreba k tomu milióny na účte. O tom, ako na to, píšem blogy, knihy a robím workshopy.