Denník N

Ako urobiť sídlo spoločnosti či kancelárie ekologickejšie

Dbáte na ekológiu a je Vašim cieľom mať sídlo spoločnosti, či kanceláriu udržateľnejšiu?

Dbáte na ekológiu a je Vašim cieľom mať sídlo spoločnosti, či kanceláriu udržateľnejšiu?

V nasledujúcom článku si priblížime pár tipov ako ušetriť náklady na energie a urobiť prostredie sídlo spoločnosti ekologickejším.

Šetrite elektrickou energiou

Všetky elektronické zariadenia, ktoré na konci dňa nemusíte nechať v prevádzke vypnite. Týka sa to predovšetkým počítačov, tlačiarní a kopírok. Nechajte ich vypnuté až dokiaľ ich nebudete musieť znova použiť. Pomôcť v tomto snažení by Vám mohli aj nastavenia počítačov (napr. vypnutie monitora pri dlhšej nečinnosti). Ďalším tipom ako šetriť elektrinu je, že svetlá v miestnosti, v ktorej sa nikto dlhšie nezdržuje jednoducho zhasnete. Namiesto klasických žiaroviek využívajte tie menej energeticky náročné. Vyšší počet Wattov sa nerovná vyššej svietivosti. Takisto sa nebojte presvetliť priestory prirodzeným slnečným žiarením. So šetrením elektriny súvisí aj dress code. Rozhodne by ste nemali svojich zamestnancov nútiť nosiť v práci celý deň oblek, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Týmto sa môžete vyhnúť celkovým nákladom na klimatizáciu v letnom období.

Redukcia a recyklácia

To, že vo firme triedite papier a hádžete ho do modrého koša neznamená najekologickejší krok. Nemusíte s tým prestať, ale dôležité je minimalizovať produkciu odpadu. Papier na poznámky má aj druhú stranu, ktorá sa dá použiť, nemusíte ho hneď vyhadzovať, pri nádrži s vodou nemusia byť ani plastové poháriky, ktoré sa ihneď po vypití vyhodia.

Ekologickejšie kancelárske potreby

Takéto potreby majú len o pár centov vyššiu cenu, ktorú sa oplatí zaplatiť za minimalizáciu odpadu a zbytočného znečistenia. Stačí začať malými krokmi, akými je napríklad používanie 100% recyklovaného papiera, dopĺňanie prázdnych atramentových cartridgov v tlačiarňach alebo dokonca aj takou maličkosťou akými sú netoxické zvýrazňovače.

Ekologické upratovanie

Ak máte prenajatú spoločnosť na upratovanie vašich priestorov, povzbuďte ich k používaniu netoxických a prírodu nezaťažujúcich čistiacich prostriedkov. Tie sú mnohokrát lacnejšie a takisto nimi prispejete k ochrane životného prostredia.

Podpora home office

Naozaj je nevyhnuté aby Vaši zamestnanci, ktorí by svoju prácu zvládli vykonávať aj z domu denne dochádzali do zamestnania? Môžete tým prispieť k predchádzaniu znečistenia ovzdušia a časovej dostupnosti. Tých, ktorí dochádzajú za prácou pravidelne z jedného smeru by bolo vhodné povzbudiť k využívaniu spolujazdy, verejnej dopravy, cyklistiky alebo chôdze.

Kancelária bez papiera

Táto možnosť sa zdá byť nereálna, no nie je tomu tak. Zníženie tlačového materiálu je možné a v redukcii nákladov a celkovo ekologickému chodu to len prospeje. Niektoré dokumenty môžete pokojne čítať aj na monitore a tlačte ich až v nevyhnutnom prípade. Papier, ako už bolo spomenuté používajte 100% recyklovaný.

Podpora Fair trade

Kávu a čaj prípadne krabičkovú diétu v Bratislave si do kancelárie zadovážte z Fair trade. Motivujte svojich zamestnancov k tomu, aby svoje horúce nápoje pili výlučne za šálok a nevyužívali plastové či papierové poháre.

Ako vidíte, byť ekologickejším sa dá byť aj v takej miere, v ktorej to výrazne nepocítite. Náklady môžu byť menšie a Vy si s kľudným svedomím môžete povedať, že ste svojou troškou prispeli k zdravšiemu životnému prostrediu.

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.