Denník N

Haščák o médiách Kočnerovi: Čistím to, ale ide to pomaly

Majiteľ Penty Jaroslav Haščák mal k obžalovanému z vraždy Mariánovi Kočnerovi zrejme bližšie, ako tvrdil na súde. Z ich vzájomnej komunikácie vyplýva, že sa často bavili o médiách, novinárov označovali vulgarizmami a v náznakoch spomínali spoločné projekty. Na oslave Kočnerovej 50-tky sa Haščák stretol s bývalým generálnym prokurátorom Trnkom aj exsiskárom Petrom Tóthom.

„Snažil som sa Mariánovi Kočnerovi vysvetliť, že médiá sú nezávislé,“ povedal nedávno na súde finančník z Penty a majiteľ vydavateľstva NMH Jaroslav Haščák. Svedčil v procese vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorú si mal objednať podnikateľ Kočner. Zakladateľ Penty Haščák vykresľoval vzťah ku Kočnerovi tak, že patrí k širšiemu okruhu jeho známych a na žiadnych jeho obchodoch sa priamo nepodieľal.

Komunikácia cez rôzne aplikácie, ktorú skúmali novinári v rámci projektu Kočnerovej knižnice, ale svedčí o niečom inom. Haščák a Kočner sa často bavili o novinároch, nazývali ich vulgarizmami a vymieňali si správy o tom, ako ovplyvniť obsah v médiách, ktoré patria Pente. Dáta poskytla vybraným médiám a Nadácii Zastavme korupciu medzinárodná organizácia OCCRP, ktorá ich získala z legálneho zdroja.

Haščák: Robia tam p….

V októbri 2016 napísal Haščák o svojom vydavateľstve Kočnerovi: „Aspoň vidíš, koľko pi…tam robí.“ Kočner mu odpovedal, že si má vo firme urobiť poriadok. „Čistím to, ale ide to pomaly,“ poznamenal Haščák.

Penta vlastní vydavateľstvo NMH, do ktorého patria viaceré tlačené médiá, najdôležitejšie sú Plus 1 deň, Plus 7 dní, ekonomický týždenník Trend. Penta má tiež menšinový podiel v denníku Sme.

V Trende pracovali aj autorky tohto textu Xénia Makarová a Zuzana Petková, písali o podozreniach okolo Kočnera.

Haščák včera reagoval, že uvedená formulácia bola nevhodná, a ospravedlňuje sa za ňu. Tvrdí, že mal na mysli povrchnosť niektorých novinárov. „Konkrétne ku vzťahu k pani Petkovej bol toho názoru, že keď sa jej a ďalším pokúšal vysvetliť princípy finančného riadenia zdravotnej poisťovne, tak tomu nerozumela,“ dodal cez hovorcu.

Haščák naráža na stretnutie spred štyroch rokov, keď si do Penty zavolal redaktorov Trendu a Sme a pokúšal sa im vysvetliť, že nepochopili operáciu v zdravotnej poisťovni Dôvera. Kriticky totiž informovali o tom, že si Penta vďaka účtovnej finte vybrala z Dôvery milióny eur, hoci vláda zaviedla zákaz zisku v biznise so zdravotným poistením.

Kočner o médiách: Mám komplexné riešenie

Z kontextu správ, ktoré si s Kočnerom v októbri 2016 vymenili, však vyplýva, že išlo o inú situáciu než tú, na ktorú odkazuje Haščák.

S Kočnerom riešil vzburu v týždenníku Plus 7 dní, kde sa kolegyne postavili proti reportérke Martine Ruttkayovej. Tá bola na polícii svedčiť v prospech Kočnera, ktorý dal trestné oznámenie na bývalého ministra Daniela Lipšica a jeho hovorcu, v súčasnosti poslanca OĽaNO Gábora Grendela. Podľa Kočnera mali zverejniť citlivé informácie o jeho prevodoch v banke Penty – Privatbanke.

V Plus 7 dní proti Ruttkayovej spísali petíciu a žiadali jej odchod, keďže novinárom tlačový zákon prikazuje chrániť zdroje.

„Nemám číslo na Petra Tótha. Odkáž mu, nech povie ruttkajovej, že vydavateľ bude stáť za ňou,“ poslal Haščák správu Kočnerovi. Bývalý siskár Tóth pracoval pre Kočnera a riadil pre neho sledovanie novinárov, bol tiež redaktorkin známy. Kočner vzápätí ponúka pre médiá „komplexné riešenie“. Haščák mu na to odpovedá, že si ho „rád vypočuje.“ Následne Kočnerovi preposiela návrh stanoviska celého vydavateľstva, v ktorom sa postaví za redaktorku. Sťažuje sa na zástupkyňu a dnes šéfredaktorku Plus 7 dní Katarínu Šelestiakovú, ktorá trvala na prepustení kolegyne. A ubezpečí ho, že pre ňu bude miesto v NMH. Ruttkayová v týždenníku síce skončila, ale prešla do denníka Plus 1 deň. Dnes už ani tam nepracuje.

Na oslave Kočnerovej 50-ky bol aj Peter Tóth.

Inokedy si Kočner od Haščáka pýta súhlas, či Ruttkayová môže dať trestné oznámenie na Grendela. Finančník mu odpovedá, nech ho podá.

„Pošlem ti, čo sme pripravili do Plus7“

V oficiálnych vystúpeniach a rozhovoroch zástupcovia Penty zdôrazňujú, že nekupovali médiá preto, aby nimi manipulovali. Haščák aj na súde s obžalovanými z vraždy Kuciaka a snúbenice opakoval, že nezávislé médiá majú v demokracii nezastupiteľnú úlohu.

Ako to vyzeralo v skutočnosti?

Kočner: „Pošlem ti, čo sme pripravili do Plus 7.“ Haščák: „Je to dobre.“

Bavili sa o článku proti lídrovi Sme rodina Borisovi Kollárovi. Téma sa týkala obrazu, ktorý mal darovať Jurajovi Ondrejčákovi, hlave mafiánskej skupiny piťovcov. Malo to dokazovať blízky vzťah politika k mafiánom.

Text napokon nevyšiel v Plus 7 dní, Kočner sa sťažoval, že „pani šéfredaktorka zrazu otočila“. Objavil sa ako „tip od čitateľa“ na webe iného titulu vydavateľstva (https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/foto-kollarova-historka-pitovi-meni-rozpravku-boris-toto-len-tak-lahko-nevysvetlis).

Penta na otázku k objednaným článkom reagovala takto: „V riadení médií NMH rešpektujeme kompetencie manažmentu a šéfredaktorov príslušných titulov.“ Skupina zároveň pripomenula už zverejnenú komunikáciu z Kočnerovej mobilnej aplikácie Threema, kde sa sťažuje Haščákovi, že mu nepomáha a nechce ovplyvňovať obsah v ich médiách.

Kočner: Sľubujem, že Tódová zošalie

Kočner, ktorý sa Kuciakovi aj vyhrážal, túžil po tom, aby sa ho novinári báli už dávno. Vyplýva to z toho, ako s majiteľom Penty rozoberal zverejnenie esemesiek novinárov s Grendelom. Objavili sa pred rokmi na webe pod názvom Lipšicove stádo.

„Začnú sa báť. Zistili, že už nie sú nedotknuteľní. A to naruší ich zomknutosť. Len teraz netreba sa na to vybodnúť a treba pokračovať. Mám k tomu plán,“ avizoval. Osobitne si chcel posvietiť na Moniku Todovú, redaktorku Denníka N. „Moniku si beriem na starosti osobne. Sľubujem Ti, že zošalie,“ avizoval Haščákovi.

O „pláne“ ako na novinárov, písal Kočner opakovane. Nadácia sa preto finančníka spýtala, či vedel o monitorovaní denného programu vybraných novinárov. „Nie, nikdy,“ zareagovala Penta.

Práve Haščákovi zhruba mesiac pred vraždou poslal Kočner sms, že „Inak pracujem na odj***ní čuráka“. Finančník mu vtedy na to odpísal: „Povieme si, keď budeme spolu.“ Neskôr to vysvetľoval tým, že skúšali odsunúť vyšetrovateľa prípadu Gorila Lukáša Kyselicu.

S Haščákom mal Kočner zrejme nielen dobrý kamarátsky vzťah, ale aj spoločné biznis záujmy. Napríklad koncom roka 2015 Kočner píše podnikateľovi, že by potreboval stretnutie k „detailom toho projektu čo by sme mali pre Teba robiť. Nech Ti to do konca roka dodáme“.

Pozval ho na oslavu 50-ky, kde bol ďalší majiteľ Penty Eduard Maták, generálny prokurátor Dobroslav Trnka, Peter Tóth či europoslankyňa za Smer Monika Beňová a jej vtedajší manžel Fedor Flašík.

Vzťahy sa pokrivili

Na jar roku 2018, teda zhruba mesiac po vražde Jána a Martiny, už vzťahy medzi finančníkom a Kočnerom nie sú také ideálne. Kočnera rozčúlilo, že Penta si ako advokáta v kauze Mecom najala Daniela Lipšica.

Mecom je mäsokombinát vo vlastníctve Penty, ktorý čelil opakovaným pokusom o vyhlásenie konkurzu zo strany viacerých firiem, ktorých cieľom bolo podľa Penty vyplatenie fiktívnych pohľadávok.

Haščák zazmluvnenie Lipšica potvrdil so slovami: „Čo sa rozčuluješ? Je to aj v tvojom záujme.“ Kočner sa ho pýta, či „urobil dohodu ktorá zahŕňa aj mňa ???“. Haščák mu na to opäť reagoval, „Poviem ti, keď budeme spolu.“

Kočner sa tiež radí, ako má ďalej postupovať v kauze Privatbanka, kde bol Lipšic stíhaný:  „Zajtra idem v tej jeho veci na výsluch. Mám teda otočiť o 180 stupňov. Alebo teda povedz ako mám ďalej postupovať aby som teda niečo nedo***al.“

Nadácia sa na túto komunikáciu a prípadnú dohodu spýtala Lipšica. ,,Kauzy ako Glance House, zmenky a ďalšie ukazujú môj postup voči týmto ľuďom. Žiadna takáto dohoda z mojej strany nebola,“ reagoval.

Lipšic bol trestne stíhaný s Grendelom za zneužitie právomocí v prípade Privatbanky. Voči Lipšicovi boli stíhanie zastavené. Nadácia sa pýtala polície, ako dopadlo obvinenie Grendela. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka uviedol, že „bolo vykonané rozsiahle vyšetrovanie a množstvo procesných úkonov s cieľom riadneho objasnenia veci“. Po ukončení vyšetrovania v posledný deň roku 2018 vyšetrovateľ predložil spis Krajskej prokuratúre Bratislava. „Spis nebol vyšetrovateľovi vrátený a dodnes nám nebola poskytnutá informácia, akým spôsobom rozhodol dozorujúci prokurátor,“ doplnil Slivka.

Penta si na svojej stránke www.kauzagorila.sk, kde doteraz vydávala texty k prípadu Gorila, zriadila podstránku o Kočnerovi. Na nej sa vyjadruje k vzťahom s obžalovaným podnikateľom a komentuje správy v médiách.

Zuzana Petková, Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.