Denník N

Bublina večného straníckeho náhradníka

Kto skutočne žije v bubline stranícky „aparátnik“ alebo radoví Bratislavčania?

V strese z nezvratne upadajúcich volebných preferencií a s chronicky namosúreným a večne nespokojným straníckym šéfom za chrbtom, sa chybička ľahko „vloudí“. Aj do príhovoru dočasne zaskakujúceho premiéra na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. Večný, úslužný náhradník s teplým úsmevom na tvári sa jednoducho len pomýlil.

On len chcel všetkým občanom Slovenska slávnostne pri jednej z posledných príležitosti vo funkcii predsedu vlády SR oznámiť, že jemu sa v Bratislave naozaj žije ako v bubline, v jednej slastnej a dokonale izolovanej bublinke. On sa predsa len tak chcel pochváliť. On tak veľmi potreboval ostatným dať na známosť, ako sa mu teraz sladko žije. Ako v bavlnke. Z luxusného apartmánu na najvyššom poschodí bratislavského Zuckermandlu je svet jedna veľká gombička. Z rozľahlej terasy s výhľadom na žblnkotajúci Dunaj je život zabezpečeného straníckeho karieristu skutočne jedna veľká bublina. Don Fico zatiaľ ešte odmeňuje „našich“ ľudí. Don Quijote de la Súmračná sa stará aj o svojich horlivých čeľadníkov. Umožnil  osvedčenému a vždy poslušnému straníckemu služobníčkovi  postupne stúpať po jednotlivých stupienkoch straníckej hierarchie. Veď keď sa tak dobre uviedol už v kauze predraženého mýtneho systému. Ako asistent, stážista poslanca Mr.Vážneho  vskutku mohol dostať len to správne zaškolenie. Spoľahlivo hájil záujmy štátostrany aj pri obhajovaní predraženého tendra v NR SR z funkcie predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti. Toho tendra na elektronický mýtny systém, v ktorom súkromná spoločnosť Sky-Toll, a.s. dlhé, predlhé roky aj jeho zásluhou zarába viac ako štát. A na úkor štátu. Prepiekol sa mu aj doteraz nedôveryhodne vysvetlený pôvod financií na nákup tejto bratislavskej lahôdky. Prepychového apartmánu. To sa niekomu aj na ťažko skúšanom Slovensku potom sladko žije. Prisámvačku ako v bubline.

A čisto teoreticky. Tak trochu relativisticky. Ak on a ich („naši“) ľudia sú v luxusnej bubline, tak potom všetci ostatní občania Slovenska sú mimo bubliny. Čiže jedni sú vnútri, druhí vonku.  A je skutočne aj vecou pohľadu, kto je fakticky potom vo vnútri a kto je vonku. Aspoň ak sa bavíme v teórii „bubliny“. Je to svojim spôsobom tak trochu relatívne. Absolútne jednoznačné je to však už v tom prípade, keď sa budeme porovnávať z pohľadu toho, kto je pri koryte a kto drží hubu a krok. Kto dlhé roky pľundruje ekonomiku Slovenska a kto toto drancovanie štátneho rozpočtu zo svojich daní stále platí. Kto na to naozajstne dopláca.

Ficova mánička nám všetkým ešte dlhuje jedno vysvetlenie. Vysvetlenie definície Bratislavčan, Bratislavčania. Kto to vlastne je? Kto je vlastne ten zlovestný Bratislavčan? Tá škodiaca, hrozná Bratislavčanka? Sú to len tí, ktorí sa tu narodili a potom sa ešte v detskom veku z Bratislavy aj s rodičmi odsťahovali? Či len tí, ktorí sa do Bratislavy aj s rodičmi ešte ako deti prisťahovali a celý svoj život v nej žili a pracovali? Či iba tí, ktorých rodičia sa do Bratislavy prisťahovali a oni celý svoj život od narodenia v nej žili a pracovali? Alebo nebodaj len tí, ktorí každý pracovný deň ešte za tmy ťažko a komplikovane do  Bratislavy dochádzajú za prácou? Teda všetci tí Kysučania, Horehronci, Záhoráci, Šarišania, Liptáci, Gemerčania prosto občania z celého Slovenska? Tí občania, ktorým by mal každý premiér Slovenska slúžiť? Na cudzincov dlhodobo žijúcich, pracujúcich a platiacich dane v Bratislave sa radšej ani nepýtame.  Môže byť Bratislavčanom len Slovák, Slovenka, či Peťko dovolíš, aby nimi mohli byť aspoň Maďari a Maďarky. A čo potom Rusíni, Nemci a ostatné národnostné menšiny?

Nesvojprávny premiér, ktorý tak statočne stihol minúť 50.000,- štátnych éčiek na svoju predvolebnú reklamu v dámskom časopise, to má v službách dona Fica ťažké. V službách človeka, ktorý nikdy a nikomu neodpúšťa úspech. Najmä úspech dosiahnutý na jeho úkor. Ani spolustraníkovi s jamkami na líčkach ho neodpustí. Hoci najmä ten volebný od neho tak túžobne a s malou dušičkou, so strachom  očakáva. Ale ani to žiadneho aparátnika zo Súmračnej neoprávňuje, aby urážal, nadával občanom a občiankam, voličom a voličkám Slovenskej republiky.

A čo tak symbolické ospravedlnenie ešte do týchto parlamentných volieb??  Ale to mu asi stranícky boss nedovolí… .

Teraz najčítanejšie