Denník N

MUSICBOX 2020: Hudba, ktorú milujem | 9. týždeň – Pavol Hammel

V dnešný povolebný deň môžem skonštatovať, že zatiaľ čo na Slovensku máme síce politikov, ale ani jedného štátnika, v hudobnej bradnži máme nielen hudobníkov, ale aj skutočných majstrov.

Pavol Hammel sa narodil 7. decembra 1948. Na gitare začal hrať ako šesťnásťročný, v roku 1963 založil skupinu Prúdy. Jeho prvá pieseň, ktorú zložil je dodnes známa Spievam si pieseň z roku 1965.

https://youtu.be/G5TYg20U8MQ

Prúdmi hrával Marián Varga, skupina dbala na kvalitné texty, ktoré im vtedy dodával Boris FilanKamil Peteraj. Mnoho ľudí nevie, že Pavol vyštudoval právnickú fakultu.

V jeho diskografii je približne 30 albumov, jeho piesne sú sú melodické, citlivé a stále veľmi obľúbené. Vybral som tri albumy –  jeden aktuálny, ďalší live a napokon staršiu nahrávku s Mariánom Vargom a českým gitaristom Radimom Hladíkom.

https://youtu.be/Nu_RS9Q313E

PAVOL HAMMEL: Z pekla šťastie (2015)

Z pekla šťastie vyšlo takmer po piatich rokoch od vydania poslednej platne Nočná galéria. Okrem neho na nej počujeme  Juraja Buriana (gitara), Radima Hladíka (gitara), Petra Tichého (kontrabas), Víteka Pospíšila (klávesy), Petra Preložníka (gitara), Igora Skovaya (bicie), Michal Pajdiak (bicie).

PAVOL HAMMEL: Live (2013)

Live je záznam z koncertu, ktorý sa uskutočnil 4. decembra vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu. Pavol Hammel tam mal zaujímavých hosťov: Martina Hanzela, Radima Hladíka, Michaelu Horkú, Andreu Zimayiovú či pezinský chrámový zbor Ad Una Corda.

PAVOL HAMMEL: Na II. programe sna (1976)

Na II. programe sna je mimoriadne vydarená kolekcia piesní. Na nahrávaní sa zúčastnila celá aktuálna zostava Collegia Musicum, ku ktorým sa pridali hostia. Okrem Radima Hladíka traja bubeníci: Dušan Hájek, Peter SzapuPavol Kozma. Na elektrickom klavíri si zahral Fedor Letňan, v štyroch skladbách na gitare Tomáš Rédey (hrával v Gattch).

Z trinástich piesní je Varga výlučným autorom iba piatich, Hammel šiestich a spolu napísali dve, prvú a poslednú.

https://music.apple.com/sk/album/na-ii-programe-sna/480035669?l=sk

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.