Denník N

Šuliga, Reichel, Kiska

Národným športom dnešného dňa sa zrejme stane analýza komprovideí. Pridávam malý kúsok do skladačky.

Včera popoludní „uniklo“ do médií „tajné“ video (link tu), na ktorom Šuliga z Reichelom „diskrétne“ debatujú o „podvodoch“ s Andrejom Kiskom. Internety vybuchli, správa má stovky komentárov na SMEčku a tisícky na Hlavných správach, Fico chystá tlačovku a ja tento blog.

Osoby a obsadenie: V hlavných rolách tohto skvostu slovenskej kinematografie vystupujú Michal Šuliga a Milan Reichel. Vo vedľajších úlohách sú pani ktorá mala „umyť šálky“ a neznámy muž s ktorým sa na začiatku nahrávky Šuliga zdraví. Piatou osobou je hlavný kameraman, tieň jeho hlavy na biliardovom stole pri vypínaní kamery odhalil bloger Tomáš Blahuta.

Kedy a kde vznikla nahrávka? Z kontextu predpokladám že okolo 20. decembra 2019. Pravdepodobne to nie je u Šuligu doma, pôsobí však dojmom domáceho. Tipujem na nejaký Šuligov bar, s oddeleným priestorom pre malú uzavretú spoločnosť, kde si hostia môžu diskrétne pokecať a zahrať biliard.

Kto bola žena z nahrávky? Pravdepodobne barmanka a pravdepodobne nemá s videom nič spoločné.

Kto bol muž z úvodu? Podľa tituliek Reichel. Znie to však akoby si neznámy a Šuliga vymenili pozdravy „No čau“ / „Ahoj, no“. Až následne sa Šuliga zdraví s Reichelom. Hlas dotyčného znie vyššie ako Reichelov, zároveň nedáva logiku aby sa Šuliga s Reichelom behom pár sekúnd zdravili na dvakrát. Ak to nie je samotný Reichel, potom sa pri vchode objavil v rovnakom čase. Mohol to byť niekto kto Reichela doviezol, ale aj niekto kto iba náhodne prechádzal okolo a zbežne sa poznal so Šuligom. Ak sa Reichel objavil skôr ako bol očakávaný, mohol to byť aj niekto z nahrávacieho štábu ktorý potreboval narýchlo zmiznúť.

Vedel Reichel že bol nahrávaný? Osobne si myslím že nevedel. Jeho vystupovanie je viac autentické ako Šuligovo, ak to zahral tak to nebol až taký zlý herecký výkon. Zároveň v rozhovore rozsiahlo kompromituje samého seba (napr. rozoberá masívne uplácanie správcu konkurznej podstaty). Kameramana ktorý na konci vypínal kameru vidieť nemusel, pár sekúnd pred koncom je počuť tri-štyri kroky prichádzajúcej osoby (zrejme práve kameramana ktorý zo zadu ide k biliardovému stolu za účelom vypnutia nahrávacieho zariadenia).

Vedel Šuliga že bol nahrávaný? Takmer určite áno: Nahrávka je z priestoru ktorý má zjavne pod kontrolou, usadil sa na miesto kde mikrofón najlepšie zachytával zvuk, on v rozhovore otváral témy, on bol ten ktorého prejav občas pôsobí umelo a hrano. Z obsahu je zrejmé že Kiska sa nedostal na pretras náhodou ale bol hlavným cieľom rozhovoru. Ak by niekto tretí utajene nahrával Šuligu, nemal by odkiaľ predom vedieť o čom bude rozhovor, mal by obrovské šťastie ak by náhodou zachytil dialóg o Kiskovi ako hlavnej téme. A predovšetkým, kameraman vypína nahrávacie zariadenie po odchode Reichela, avšak predtým ako sa Šuliga ešte vráti (jeho kľúče ostali na stole). Šuliga by si po návrate nemohol nevšimnúť že objekt z biliardového stola odrazu zmizol.

Z vyššie uvedeného je vysoko pravdepodobné, že rozhovor sa deje medzi osobou ktorá o nahrávaní netušila a osobou ktorá nahrávanie organizovala. Preto je zaujímavé zanalyzovať koho prejav a v akej miere diskredituje Kisku.

Kompromituje Andreja Kisku Reichelova rola? Absolútne nie: Reichel je úprimne prekvapený z informácie že Kiska o krádeži pozemku vedel. Sťažuje sa že v pizzérii sa naňho ani nepozrie a ešte aj pizzu mu donesú skôr. Hovorí že Kiska pred 20 rokmi podal ruku jeho matke. Že pozemky ktoré od nej kúpil boli úplne legálne. Že robil v Reportéroch Kiskovi PR, ale robil to zdarma a v dobrej viere že Kiska o krádeži nevedel. Keď sa Šuligu pýta či Kiska vedel že Šuliga je vo veci iba nastrčený Reichelov biely kôň, ten je na okamih zaskočený a namiesto jasného potvrdenia iba vyhýbavo odpovedá že veď to vedel celý Poprad. Reichel na Kisku nemá kontakt, a Šuliga mu ho opakovane odmieta dať (čím znemožňuje konfrontáciu Kisku a Reichela v predmetnej veci). No a ešte si vypočujeme balast že Kiska je miliardár a zopár ďalších krčmových rečí ktoré sa dajú skrytou kamerou natočiť v ktoromkoľvek dedinskom pajzli. Summa summárum, všetko veci kvôli ktorým by mal Kiska nielen okamžite odstúpiť, ale ísť rovno sedieť a to minimálne na doživotie. Či?

Kompromituje Andreja Kisku Šuligova rola? Áno. Veci ktoré tvrdí sú závažné. Ale keďže o nahrávaní pravdepodobne vedel, má toto kompro rovnakú výpovednú hodnotu, akú by malo ak by Šuliga rozoslal do novín nahrávku so svojim monológom.

 

Teraz najčítanejšie