Denník N

Konkurz na premiéra.

Istá poslankyňa, u ktorej som najskôr poznal nohavičky, až potom vedel priradiť tvár, vytiahla z  klobúka ďalšiu nulu ako možného premiéra. Ten, ktorý nemá talent na politiku, by to aj riskol, Beblavý dodnes neprišiel na to, že pre Trubana nie je žiadnym prínosom a Richardovi stačí iba svietiť a kúriť, lebo Kiska.

Robert Fico prevzal iniciatívu a zrejme vytiahne SMER do čísel, na ktoré sme boli zvyknutí … čo je zlá správa pre Druckera, ktorý tvoril čosi ako štvrtý útok SMERu (v hokejovej hantýrke). A ide skôr o to, ako to vnímajú voliči, hoci politik to môže dávať na gazdu. Maďari sa zrejme vyšachujú navzájom a Marian mimo záberov kamier obchádza potichu ovečky, tešiac sa z aktivít progresívneho fanklubu.

Pomaly to vyzerá tak, že kto ešte nebol na kandidátke, akoby ani nežil. Univerzálne a fotogenické typy nemusia byť výhodou. Najčastejšie sú zrejme bilboardy (bannery) v prvej osobe jednotného čísla, kde nás odhodaný výraz v tvári presviedča (zväčša) o prvoplánovej banalite, nesplniteľnej fatamorgáne, (ne)šikovne skrývanej lapajine, niečo medzi reklamou na Whiskas a matracmi na hlboký spánok.

Vyššie štádium predstavujú pútače pozornosti v prvej osobe množného čísla, ktoré presviedčajú, že keď to dáme im (tým dobrým), tak nebudú v parlamente tí druhí (tí zlí). Otázka za 100 bodov ale znie, prečo má staronový personál, len v inej konštelácii, robiť všetko lepšie? A očakáva sa od nás, že stále veríme v zázraky…

Aby bolo jasné, zmení sa Richard v nezištného podporovateľa tých preferenčne silnejších, dokáže Truban presvedčiť tých starších, že dokáže uvažovať inak ako v startupových kategóriách? Byť serióznym (obchodným) partnerom hlinovského strihu sa dnes nenosí (lebo rodina sú hostesky) a politika mysliaceho srdcom nič viac neohrozí, ako pokojný rodinný život bez afér.

Robert Fico opäť raz nastúpil do úniku (a peletón šomre, že do cieľa to nemôže vydržať) a ponúka dialóg, ktorý nepresviedča len o svojich kvalitách a genialite svojich programov, ale aj niečo konkrétne ponúka. Nakoniec voľby sú vždy tak trochu obchod s dôverou a prísľubom niečoho hmatateľného (dvojnásobné platy, švajčiarske dôchodky a pod). Trebárs taký sabatikal, čo isto osloví “starcov“ nezaujímavých z pohľadu trhu práce, pokles dôveryhodnosti a konkurencieschopnosti Slovenska v tom či onom výmenou zato, že sa nechám “kúpiť“ na “falošné“ sľuby predsedu podporené skráteným legislatívnym konaním …

Ak dnes štyria z desiatich voličov nevedia či a koho budú voliť, je jasné, že sa máme na čo tešiť. Trebárs taký rozsudok 48 hodín pred otvorením volebných miestností … a možno Igor už vie, kto bude premiér. Andrej, sorry.

Nič nové na svete, dáme si repete …

Teraz najčítanejšie