Denník N

Nightwish vypálil prvú salvu – singel Noise

Kapela vyzerá byť pripravená po piatich rokoch znovu naplno udrieť. Zdroj: nightwish.com
Kapela vyzerá byť pripravená po piatich rokoch znovu naplno udrieť. Zdroj: nightwish.com

Naozaj sa nezvyknem venovať každému singlu zvlášť. Občas však treba spraviť výnimku. Ako keď sa blíži búrka, treba včasné varovanie.

Hneď na začiatku priznám, že Nightwish sú moja srdcovka. Kapely v mojich playlistoch prichádzali a odchádzali, horšie aj lepšie, ale Nightwish zostal už prakticky od začiatku, kedy som prepadol metalu.

Nightwish a Floor, ako sa vraví v angličtine “is a match made in Heaven”, tá najlepšia možná kombinácia pre kapelu. Napriek výhradám, že Tuomas na Endless Forms Most Beautiful ani zďaleka nevyužil plný potenciál naozaj všestrannej speváčky (a ďalším) pokladám túto nahrávku za jednu z tých lepších v histórii formácie a záverečnú grand skladbu The Greatest Show On Earth za možno najlepšiu dlhú skladbu spolu s Ghost Love Score.

Po neuveriteľných piatich rokoch intenzívneho koncertovania sa vydanie novinky HUMAN. :II: NATURE. pomaly blíži. Ako sa dalo čakať, na namlsanie obecenstva a nakopnutie predobjednávok vypustila kapela prvý singel Noise.

Rovno to dostanem zo seba – no ty ****! Zo zvukového hľadiska zas až tak nevybočuje z línie pekne melodických singlov z minulosti, ale ako vravia mnohopočetné reakcie z YouTube, OH BOY!

Dalo by sa povedať, že skladba kombinuje tie najlepšie elementy naprieč diskografiou, ale zároveň pridáva ešte štipku naviac. Niečo ako zvuk predchádzajúceho albumu, ale s intenzitou akoby z čias Oceanborn-u.

Text aj skvelo vystavaný klip síce naskakujú na súčasný trend strašenia technológiami a posolstvo je pomerne jasné, ale tu a tam umná ruka režiséra zachránila video od prílišnej miery klišé.

Áno, všetci počas stopáže zízajú do mobilov alebo sa venujú svojim osobným cyklom márnosti, avšak kritizuje sa hlavne akákoľvek činnosť, aj pozitívna, ak je robená len pre akúsi verejnú masku, aby človek okolo seba vytvoril auru vlastnej hodnoty či nadradenosti.

Osobne by som sa zaradil skôr do tábora nadšencov technológií, samozrejme nie do absolútnej miery, pri ktorej by to už vo svete vyzeralo ako vo filmoch o Terminátorovi alebo Matrixe.

Za obrazovkou počítača alebo smartfónu trávim pomerne veľa času, ale nezabúdam ani na dôležitosť skúmania reálneho fyzického sveta okolo. Som častý užívateľ technológií a rôznych „udělátek“, viem však, na čo slúži tlačidlo „vypnúť“.

Vždy je čas na dobrú prechádzku či inú formu činnosti či interakcie s okolím.

Späť k novému singlu kapely Nightwish. Ak vychádzame z predpokladu, že singel patrí väčšinou medzi „slabšie“ kúsky na CD, tak sa máme veru na čo tešiť.

Je teda dosť možné, že novým albumom odpáli Nightwish mnohým ľuďom dekel až do Helsínk. A to si vezmite, že ide ešte iba o “predkrm” z prvého CD, to druhé má byť tvorené jednou dlhočiznou kompozíciou. Greatest Show On Earth sa vydarila na jedničku, pevne dúfam, že ani tu nešliapne Tuomas vedľa.

Ako toto celé dopadne, uvidíme v apríli. Dovtedy si musím aj ja vystačiť s inou muzičkou alebo nekonečnými opakovaniami Noise. Už teraz tento song “žhavím” denne niekoľkokrát, pokojne aj za sebou :) \m/

Po vypočutí singlu nie som asi jediný, kto chce tento artwork vidieť čo najskôr aj doma na vlastnom CD. Zdroj: nightwish.com

 

Teraz najčítanejšie