Denník N

DezinFicácia, deň šiesty – Fliačik a dlhoprstý starosta

Návšteva v Osadnom
Starosta s lepkavými prstami vo Vyšnom Mirošove
Ďalší diel môjho podcastu JPP, na počúvanie a čítanie

https://www.podbean.com/eu/pb-bxakk-d3cc12

Včera, teda v sobotu, sme dezinficovali len jedno miesto, pretože doobeda sme mali zvláštnu, ale veľmi príjemnú povinnosť.

Keď sme boli v piatok v Novej Sedlici, fotky odtiaľ si všimol Juraj Lukáč, šéf lesoochranárskeho združenia Vlk a zapálený ochranca prírody. Nám obzvlášť sympatický aj pre svoj pragmatický a súčasne aj takpovediac pravicový prístup. Nečaká a nečakal, kým štát vyhlási nejaké chránené územia a začal ich vytvárať na báze normálnych vlastníckych vzťahov. Zjednodušene – kúp si les a nechaj ho tak, on si najlepšie poradí sám.

Keď Juraj videl, že sme neďaleko, tak použil argumentačnú atomovku – vyhlásil, že kto nepríde do Osadného, nedostane sa do parlamentu. Povedzte niečo také kandidátom a hneď žhavia motory.

V legendárnej krčme U Borisa sme strávili zatiaľ asi najpríjemnejšiu hodinu a pol z celej predvolebnej Tour, pri krbe, vyprážaných pirohoch, čaji a nejakom tom rume pre nešoférov a neabstinentov. Rozhovor sa točil samozrejme okolo Jurajovej snahy zabezpečiť 10% územia Slovenska ako bezzásahovú zónu, ale aj okolo toho, ako je hlúpe strašiť kôrovcom smrekovým majiteľov dubových lesov, alebo aj to, že káľať duby kvôli motýľom, ktoré ich raz za päť rokov obžerú úplne dohola a tým im vlastne pomáhajú v oživení je bohapustá výhovorka. Aby sa rezerváciám, ktoré Juraj vytrvára darilo lepšie, podaktorí z nás si kúpili strom. Verím, že sa raz na ten svoj budem môcť prísť pozrieť zblízka, aj keď Juraj varoval, že to určite nebude výlet autom. Vnuk povestného Skúkama Fliačik nám po celý čas robil samozrejme spoločnosť.

Z Osadného sme sa cestou do Bardejova zastavili v obci Vyšný Mirošov. Je to asi jediná obec na Slovensku, kde úraduje starosta s náramkom na nohe, rovnakým, aký nosí napríklad Pavol Rusko. Starosta Vyšného Mirošova Michal Petraník je totiž stíhaný za to, že si obecnú pokladnicu mýlil s vlastnou peňaženkou. Hlavný kontrolór obce, audítor, Najvyšší kontrolný úrad skonštatovali závažné porušenia zákonov. Spomeňme napríklad luxus, ktorý si starosta dopriaval pri cestách do Bratislavy, často bez zrejmého dôvodu. Päťhviezdičkový hotel v cene 300 eur na noc z obecnej pokladnice sa skutočne nedá nazvať dobrým hospodárením. Dotácie pre futbalový klub bez zmluvy a schválenia zastupiteľstvom, či posielanie peňazí na účty príbuzným, ktorí ich následne v hotovosti vydali starostovi.

A tak sa o prípad starostu s lepkavými prstami začala v roku 2014 zaujímať prokuratúra. Prípad sa dostal pred okresný súd vo Svidníku. Pozoruhodné je to, že doteraz nebolo skončené ani dokazovanie a súdne pojednávanie bolo už tridsaťšesť krát odročené. Keď pred dvoma rokmi interpeloval kolega Ondrej Dostál ministerku spravodlivosti Žitňanskú a žiadal, aby začala disciplinárne konanie voči danému sudcovi pre prieťahy v konaní, sudca rýchlo zhodil talár a tri roky pred riadnym termínom radšej odišiel do dôchodku.

Starosta skončil pre údajné podvody s DPH, ktoré nesúvisia s jeho funkciou starostu, na niekoľko mesiacov aj vo väzbe. Potom bol prepustený s už spomínaným náramkom, údajne preto, že pominuli dôvody väzby. Akoby náhodou to bolo tesne predtým, než by mu z dôvodu nevykonávania funkcie starostu zanikol mandát. Keď sedel vo väzbe, poslanci a následne aj obec zistila, že si v mene obce požičal od rôznych osôb peniaze s nevýhodným úrokom a tak dnes obec dlhuje spolu viac než 300 tisíc eur a hrozí jej exekúcia. Kde peniaze skončili nikto netuší.

Je tu ešte jeden detail, prečo sme považovali dezinficáciu vo Vyšnom Mirošove za opodstatnenú. Starosta totiž kandidoval za stranu Smer. Teda tú stranu, ktorej predseda kedysi vyhlasoval, že i len tieň pochybnosti bude stačiť na to, aby dotyčnému ukázal červenú kartu. Trestne stíhaný a s náramkom pobehujúci starosta Vyšného Mirošova tú kartu dodnes nevidel.
Vyšný Mirošov je aj preto jasnou ukážkou toho, ako nefungujúci štát zlyháva pri zabezpečení nielen spravodlivosti, ale aj v tom, aby zabránil bačovaniu nehodných predstaviteľov obecnej samosprávy, ktorí často za pomoci miestnych väzieb zneužívajú systém pre svoje obohatenie a následné unikanie spravodlivosti.

Teraz najčítanejšie