Denník N

DezinFicácia, deň ôsmy – Donovaly a kampaň Smeru a SNS zo štátneho rozpočtu

Na Donovaloch sme dezinFicovali Kočnerov apartmán
Smer a SNS si robia kampaň zo štátneho rozpočtu. A mali by za to zaplatiť pokutu až 594 miliónov eur
Ďalší diel môjho podcastu JPP na počúvanie a čítanie

https://www.podbean.com/eu/pb-zjkje-d40cdb

V pondelok sme strávili dopoludnie rozdávaním našich dezinficačných letákov najprv Liptovskom Mikuláši a potom v Ružomberku. A opäť sa nám potvrdilo to, čo sme si mysleli od začiatku. Nikto nám nevyčítal naše chrobáčiky, naopak, väčšinu ľudí pobavili. Miera súhlasu nás v oboch mestách prekvapovala opakovane. Aj ľudia, ktorí priznali, že v minulých voľbách volili Smer, dnes hovoria, že stačilo. A že si vďaka širokej ponuke opozičných strán vedia vybrať.

Ale dnes sme mali zas aj dezinficačné povinnosti. Na ceste z Ružomberka do Banskej Bystrice sme sa zastavili na Donovaloch, pri dome, v ktorom má apartmán Marián Kočner. V krásnom prostredí slovenských hôr a napriek tomu môžeme povedať, že práve toto miesto je zašpinené koncentrovaným zlom. Za domom, v ktorom mal Kočner svoj apartmán stoja ešte dve vily. Jedna patrila už odsúdenému DPHčkovémy podvodníkovi Bašternákovi a druhá ešte stále patrí Jánovi Počiatkovi, ministrovi financií prvej Ficovej vlády. Tomu Počiatkovi, ktorý od Dobroslava Trnku žiadal aby zabezpečil na Najvyššom súde prieťahy v kauze Tipos/Lemikon. Kočnerov apartmán je teda miesto, kde sa stretávali rôzne postavy a postavičky slovenskej politickej, spoločenskej ale aj mafiánskej smotánky.

Dnes sme sa aj vďaka Kočnerovej knižnici dozvedeli o ďalšej vysokej štátnej úradníčke, Soni Pötheovej, šéfke úradu na ochranu osobných údajov, ktorou sa stala za druhej Ficovej vlády. Ešte ako PR expert pomáhala Mariánovi Kočnerovi s kampaňou na primátora Bratislavy a podľa dnes zverejnených informácií si s ním relatívne intenívne dopisovala. Nedávno žiadala z pozície svojej funkcie od novinárov webu investigace.cz prezradenie zdroja z ktorého dostali video Kočnera s Trnkom, na ktorom u Trnku v kancelárii inštalujú kameru. Presne tú kameru, ktorou potom Trnka natočil Počiatka v debate, ktorú som už spomínal. Pötheová hrozila novinárom pokutou až 10 miliónov eur. Keď to novinári zverejnili, najprv tvrdila, že nežiadala prezradenie zdroja a keď bol zverejnený aj presný citát, priznala, že teda áno, ale veď musela, aby ju niekto neobvinil, že nič nerobí. No, neviem kto iný ako Kočner a Trnka by ju mohli obviňovať. Komunikácia s Kočnerom je aj v tomto prípade presným obrazom toho, akému obludnému systému tu Robert Fico a Robert Kaliňák dovolili vzniknúť a rásť. Takže Donovaly nemohli na našom dezinficačnom kalendári chýbať.

V utorok má byť mimoriadna schôdza parlamentu, ktorý má z želania Fica, Pellegriniho a Danka opäť raz znásilniť ústavu, aby si oni traja mohli robiť za peniaze daňových poplatníkov kampaň. Návrhy, ktoré vláda schválila a poslala do parlamentu majú stáť niekde medzi 300 a 400 miliónmi eur. Nikto to presne nevie, lebo ani jeden tento návrh nebol v programovom vyhlásení vlády, neprešiel štandardným legislatívnym postupom, pripomienkovým konaním a posúdením vplyvu na rozpočet. Zastupujúci premiér síce ešte nedávno vyhlasoval, že niečo také vláda nemôže urobiť aj keby chcela, zrazu sa to zázračne dá. Smer aj SNS sa dokonca netaja tým, že sú súčasťou ich predvolebnej kampane. Klesajúce preferencie sú proste dôležitejšie, ako dodržiavanie ústavy a zákonov.

Má to ale jeden háčik. Ak ste premiér a posielate do parlamentu na poslednú chvíľu predvolebnej kampane návrhy, ktoré Vám majú za štátne peniaze zdvíhať preferencie, tak sa to musí charakterizovať ako predvolebná kampaň. Na tú máme u nás zákon, ktorý hovorí, že kampaň nesmie stáť viac ako 3 milióny eur. Návrhy Smeru a SNS ale budú stáť stokrát viac. Zákon tiež hovorí, že ak strana prekročí limit na kampaň, musí dostať pokutu vo výške dvojnásobku sumy, o ktorú limit prekročila. Čiže ak by sme počítali s tou najnižšou sumou, museli by Smer a SNS zaplatiť pokutu 300 miliónov mínus 3 milióny krát dva. Ušetrím Vám počítanie, je to 594 miliónov eur.

Tým to ale nekončí. Financie na kampaň musia byť vedené na samostatnom transparentnom účte. Keďže Smer a SNS počítajú s tým, že ich nápady sa budú platiť zo štátneho rozpočtu, nemajú financie na to potrebné na samostatnom transparentnom účte, tie sú na štátnych účtoch v Národnej banke Slovenska. A to je tiež porušením zákona o kampani, za ktoré hrozí pokuta v rozsahu od 10 do 100 tisíc eur.

Predvolebná kampaň má aj pravidlá, ako majú byť predvolebné materiály, letáky a všeobecne reklama označená. Tu sú tí známi objednávatelia a dodávatelia na každom letáku, ktorý dotanete od strán, ktoré si ctia zákon o kampani. Na vládnych návrhoch žiadne takéto označenia nie sú uvedené, to vieme od poslancov parlamentu, ktorí ich už dostali na prípravu na rokovanie parlamentu. Aj na tento nedostatok zákon pamätá a sadzba pokuty za jeho porušenie je rovnaká, ako v predošlom prípade.

S kolegom Radom Kazdom sme sa rozhodli o našej právnej analýze toho, čo Smer a SNS poslali cez vládu do parlamentu, informovať ministerku vnútra Denisu Sakovú, ktorá je príslušným štátnym orgánom v tejto veci, a vyzvali ju, aby bezodkladne konala. Veríme, že sa bude držať toho, čo stále opakuje zastupujúci premiér Peter Pellegrini – padni komu padni. A ak zistí porušenie zákona o volebnej kampani, udelí Smeru a SNS príslušné pokuty.

Teraz najčítanejšie