Denník N

Platby inkasom verejnej správe – ako si zjednodušiť život a nestať sa nedopatrením dlžníkom/dlžníčkou

Naozaj nechcem vyťukávať IBAN zo žltých lístočkov. Stiahnite si inkaso tak, ako to robia aj mobilní operátori.

Aj vám sa to už isto niekedy stalo. Po príchode domov na vás čakal v schránke žltý papierik, vy ste šli na poštu, tam ste si odstáli rad, vyzdvihli ste obálku od orgánu verejnej správy. V nej vás čakal list so sumou, ktorú ste štátu povinný/á zaplatiť (napr. zdravotnej poisťovni), údaje, kam máte túto sumu poslať a čo sa stane, ak sumu zabudnete zaplatiť. Vy potom musíte bankové údaje prepísať do internetbankingu a zaplatiť, a keď náhodou zabudnete, stanete sa dlžníkom/dlžníčkou štátu a okrem samotnej sumy budete platiť aj tzv. penále. Aby ste sa vyhli horeuvedeným nepríjemnostiam, navrhujeme možnosť zaviesť dobrovoľné platby inkasom verejnej správe. Už v súčasnosti množstvo ľudí platí prostredníctvom inkasa za služby súkromného sektora, ako sú napr. poplatky za služby mobilných operátorov. Keď veríme súkromným firmám, že si z nášho účtu nezoberú viac, ako by mali, tak prečo by sme neverili aj štátu?

Presadíme, aby ste mohli dať povolenie štátu či verejnému sektoru na sťahovanie si platieb inkasom z vášho účtu. Ak mu toto povolenie dáte, štát nebude posielať zbytočné listy, nebude robiť zbytočné tlačové správy, ako sa menia minimálne odvody, ale urobí príkaz na inkaso. Napríklad zdravotná poisťovňa si stiahne aktuálnu výšku vašich odvodov, obec daň z nehnuteľností. Zo svojej podstaty je to to isté ako vyrúbenie pokuty, ale o mesiac skôr. Zároveň, ak sa verejný sektor nepokúsi stiahnuť si financie inkasom, nemôže vyrubovať pokuty.

Platba inkasom za verejné služby by fungovala na dobrovoľnom princípe. Takže by bolo len na vás, či by ste sa rozhodli túto možnosť využiť. Ak by ste mali obavu, že vám štát „vybieli“ účet, avšak uľahčenie života prostredníctvom platby inkasom sa vám pozdáva, existuje na to jednoduché riešenie. Je možné mať dva bežné účty: jeden na používanie, jeden s povolením na inkaso pre štát (na ktorom budete mať zopár €). Takisto by bolo možné určiť si maximálnu výšku platby, nad ktorú už platba inkasom nebude možná. Navyše, v popise platby bude aj jednoznačný identifikátor platby. Vďaka tomuto si budete vedieť dohľadať, ktorý orgán verejnej správy si stiahol peniaze a za čo. Ak sa rozhodnete túto možnosť platby inkasom nevyužiť, budete pokračovať v súčasnom režime.

Príklady výhod využitia platieb inkasom verejnej správe:

– ako živnostník/živnostníčka by ste nemuseli sledovať, koľko sú vaše zdravotné a sociálne odvody. Poisťovne by si ich stiahli samy.

– ako občan/občianka by ste nemuseli vedieť aktuálnu výšku koncesionárskych poplatkov. RTVS by si ich stiahla v správnej výške.

– ako obyvateľ/obyvateľka by ste nemuseli čakať a sledovať výšku a splatnosť dane z nehnuteľností. Obec by si ich stiahla v správnej výške a lehote.

Okrem vyššie uvedených výhod majú platby inkasom aj niekoľko ďalších benefitov. Predovšetkým platbami inkasom ušetríte množstvo času, keďže si ušetríte cestu na poštu alebo čakanie na poštára/poštárku (okrem toho ušetríte aj čas, ktorý by ste strávili vyhľadávaním si informácií o výške a splatnosti jednotlivých platieb) a navyše sa nemôže stať, že sa nedopatrením dostanete do omeškania a stanete sa dlžníkom/dlžníčkou štátu. Navyše, v prípade, že vám nejaká platba z účtu neodíde, pretože orgán verejnej správy si ju zabudol stiahnuť, bude to vina tohto orgánu, a nie vaša. V neposlednom rade je zavedenie inkasa šetrné – jednak k prírode, keďže sa eliminujú zbytočné „papierovačky“, ako sú listy, obálky atď., ale aj k vašej peňaženke, keďže sa nestane, že by ste museli platiť penále za oneskorenú platbu.

Teraz najčítanejšie