Denník N

Krajina nie je zábavný park

Foto ilustračné: Archív autorky

Rejdová. „Často sa tu, na Gemeri stretávam s tým, že ak ide o dobrú vec alebo ak sa ľudia cítia byť niečím ohrození, vedia sa zomknúť. Bolo to tak aj v našej dedine, keď sa takmer všetci obyvatelia obce zapojili do hromadnej pripomienky proti zámeru miestneho podnikateľa, ktorý do územného plánu našej obce navrhol trasy pre skútre a motorové štvorkolky. Schválenie takéhoto návrhu by bolo negatívnym precedensom pre celé Slovensko. Ľudia, ktorí tu žijú, si nedokázali predstaviť, ako by žili v hluku a zápachu. Postavili sa za seba, za svoje rodiny, deti, za dedinu a krajinu, v ktorej žijú. Zámer miestnemu podnikateľovi aj vďaka tomu nevyšiel. V rámci Slovenska jedna malá, pozitívna správa.“ Toto som napísala do novín, ktoré vo februári 2020 vydala iniciatíva „Za slušné Slovensko“. Noviny boli rozdávané po celej krajine.

Prevádzka snežných skútrov spôsobuje od začiatku svojho fungovania obyvateľom obcí, farmárom, ochranárom, ale aj poľovníkom na Slovensku rôzne, nemalé problémy. Jazdci na snežných skútroch v obciach ohrozujú bezpečnosť ľudí, zápach z výfukových exhalátov a hluk z motorov skútrov znepríjemňuje ľuďom, okolo ktorých skútre prechádzajú život. V lesoch plašia zver, nelegálnymi vjazdmi do národných parkov porušujú zákon a ohrozujú chránené druhy živočíchov. Často sa stáva, že jazdci vymenia v lete skútre za štvorkolky.

Na jar 2019 navrhol miestny podnikateľ do práve prejednávaného územného plánu obce trasy pre skútre, štvorkolky a SUV vozidlá. Trasy pre pohyb týchto vozidiel boli navrhnuté po celom katastri obce, vrátane intravilánu obce a chránených území, ktoré sa nachádzajú v katastri obce.

Vo svojej žiadosti o doplnenie trás snežných skútrov do územného plánu obce Rejdová, ktorú adresoval obci uviedol, že bude potrebné udelenie výnimky na jeho podnikanie od štátnej ochrany prírody a to v tých územiach katastra obce Rejdová, na ktoré sa vzťahuje druhý stupeň ochrany prírody, do svojich plánov zahrnul dokonca trasy do SKUV0203 Stolica, ktoré má byť podľa aktuálne predstaveného nového návrhu ochrany Národného parku Muránska planina zaradené ako územie do Národného parku Muránska planina. Výnimku samozrejme nedostal. K jeho podnikaniu sa negatívne vyjadrila správa Národného parku Muránska planina, ako aj správa Národného parku Slovenský raj.

Proti jeho návrhu som sa ako obyvateľka obce postavila a napísala hromadnú pripomienku k zmenám územného plánu obce Rejdová. Pripomienku podpísalo množstvo obyvateľov obce, vrátane súkromne hospodáriacich roľníkov v obci a množstvo členov poľovníckeho združenia v obci Rejdová. Pripomienku podpísali takmer všetci chatári a chalupári z obce.

Po odovzdaní Hromadnej pripomienky k územnému plánu obce, som bola vystavená útoku zjavne podnapitého muža, ktorý mi vošiel v noci do dvora, chcel sa dostať do domu, pritom mi vulgárne nadával a ohrozoval ma. Spomínal aj organizáciu My sme les, ktorá tiež poslala svoje stanovisko k návrhu trás pre skútre a štvorkolky, kde sa zastala obyvateľov obce v ich boji za právo na život bez hluku a zápachu z motorových vozidiel. Útočník medzi iným spomínal, že sa snaží zachrániť Rejdovú, aby tu chodili turisti. Keď sa mu nepodarilo dostať do môjho domu, začal rozbíjal plot a hádzal tehly z plota do môjho domu. V dome boli v tom čase dve maloleté deti a dospelá dcéra. Privolaní policajti na mieste všetko zdokumentovali a na základe mojej nahrávky obvinili útočníka z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu a priestupku proti majetku. Za čo bol tento človek riešený na okresnom úrade v Rožňave, kde sa k útoku priznal a za svoje správanie sa mi ospravedlnil a zaplatil mi za škody ním spôsobené na mojom dome.

Na základe vyjadrení zákazu všetkých dotknutých štátnych orgánov a na základe nesúhlasu veľkej časti obyvateľov obce Rejdová boli všetky navrhované trasy pre skútre, štvorkolky a SUV vozidlá z územného plánu obce Rejdová v auguste roku 2019 vypustené.

Dotknuté štátne orgány vyjadrili svoje negatívne stanoviská ku návrhu pána podnikateľa nasledovne:

Stanovisko Úradu košického samosprávneho kraja, odbor regionálneho rozvoja, územného plánovania a životného prostredia: „Navrhované trasy rekreačných jázd vedené po poľných a lesných cestách v blízkosti obytného územia obce môžu hlukom a exhalátmi znepríjemňovať život obyvateľov. Trasy sú situované aj v chránených územiach NATURA 2000, kde je takáto činnosť nežiaduca. Z uvedených dôvodov neodporúčame existujúcu činnosť legalizovať a vylúčiť z územia navrhované trasy rekreačných jázd snehovými skútrami, štvorkolkami a terénnymi vozidlami.“

Záväzné, negatívne stanovisko regionálneho úradu verejného zdravotníctva: „ Vo vzťahu k životnému prostrediu a k verejnému zdraviu považujeme dopravu za zdroj znečistenia ovzdušia a jeden z najvýznamnejších zdrojov hluku a vibrácií. Hluk je významným faktorom, ktorý prispieva k zhoršovaniu kvality životného prostredia a k narúšania pohody bývania obyvateľov a zároveň nepriaznivo ovplyvňuje duševné i fyzické zdravie ľudí.“

Stanovisko okresného úradu Košice, odbor bytovej výstavby a politiky: „ Predložený návrh, ktorý má zámer rozvíjať cestovný ruch v obci prevádzkovaním rekreačných jázd na snežných skútroch, štvorkolkách a SUV vozidlách na predložených trasách v katastri obce Rejdová (zdokumentované na priesvitkových náložkách predmetných zmien a doplnkov územného plánu obce) neodporúčame.

Stanovisko okresného úradu Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie: Okresný úrad na základe vyššie uvedených skutočností nesúhlasí s návrhom uvedeným v ZaD. č. 1, ktorý navrhuje trasy pohybu snežných skútrov, štvorkoliek a SUV vozidiel na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce. V spomínanom území sa nachádza niekoľko druhov chránených živočíchov, na ktoré by navrhovaná jazda snežným skútrom, resp. inými vozidlami mohla mať negatívny vplyv.“

Dňa 02. 09. 2019 som si na pošte Rejdová prevzala doporučený list. Jedná sa o „Výzvu na upustenie od protiprávneho konania“, ktorého sa podľa daného podnikateľa svojim konaním sústavne dopúšťam. V liste okrem iného uvádza, že sa u neho vyskytli problémy so zvýšeným krvným tlakom. Podľa neho konám nemorálne a protiprávne a niektorí jeho zákazníci ho v súvislosti s mojimi vyjadreniami začali vnímať ako nepoctivého podnikateľa.

Nezľakla som sa a s pomocou advokáta sme pripravili odpoveď, že nie je jasné, ktoré konanie považuje pán podnikateľ za protiprávne, preto nie je zrejmé, akého konania sa mám zdržať. Jeho výzvu preto môj advokát považuje za zastrašenie, vyhrážanie sa bez právneho podkladu.

Po odoslaní odpovede na jeho výzvu mi už daný podnikateľ ďalšie listy neposielal.

Nielen ja si myslím, že pán podnikateľ by si mohol ešte raz a pozorne prečítať vyjadrenia dotkutých štátnych orgánov, ktoré sa vyjadrili k jeho činnosti.

Všetci, ktorí považujú jazdu na snežných skútroch za akúsi formu adrenalínu či zábavy by sa mali zamyslieť na tým, že prechádzať so snežnými skútrami, alebo štvorkolkami po lúkach, po poliach, plašiť zvieratá v lesoch v zime, je v dnešnej dobe, v čase, keď zažívame zmeny klímy na našej planéte a začíname pociťovať dôsledky týchto zmien nielen neetické, ale aj nemorálne.

Krajina nie je lunapark. Uvedomia si to aj klienti požičovní snežných skútrov a pôjdu sa do našich, slovenských lesov pozrieť konečne „po vlastných“?

Teraz najčítanejšie