Denník N

Islamofóbia naša každodenná, alebo ako niektoré politické strany vo volebnej kampani zneužívajú moslimskú otázku

S blížiacimi sa parlamentnými voľbami sa slovenský internet a ulice hemžia najrozmanitejšou politickou aktivitou. Popri iných, aj teraz v programoch mnohých strán figuruje téma migrácie a Islamu. Politici typu Fico a Kotleba sa predháňajú vo výrokoch strašiacich migráciou a nadvládou Islamu a stavajú sa do úlohy ochrancov slovenského národa. Vyjadrenia, že Kiska nám sem chce navoziť moslimov a chovať ich tu, či také, že sa na nás valia hordy krvilačných moslimských imigrantov odmietajúcich sa integrovať, sú nielen zavádzajúce, ale aj dehonestujúce voči množstvu slušných moslimov, ktorí už na Slovensku žijú. Že rozhodne neprispievajú k odstráneniu predsudkov voči tejto komunite je už druhá vec. Stále predsa hovoríme o živých ľuďoch a nie o ošípaných alebo kravách.

Panna Mária, katolícky kňaz a výlet do Londýna

Strán, ktoré sa vo svojej predvolebnej kampani dotýkajú aj témy migrácie a moslimov je hneď niekoľko. Medzi najvýraznejšie patria Ľudová strana naše Slovensko, Smer, Sme rodina alebo Vlasť, no nezaostávajú za nimi ani tie menej viditeľné. Slovenské hnutie obrody, Práca slovenského národa, či Slovenská liga sa taktiež rozhodli prihriať si polievočku na moslimoch a imigrácii. Tieto témy majú zaradené vo svojich politických programoch, no svoje názory na túto problematiku mnohí ich členovia prezentujú aj na svojich účtoch na Facebooku, či videách na YouTube. Medzi najmiernejšie vyjadrenia patria výroky typu: „ Nedovolíme, aby sa zo Slovenska stala multikultúrna krajina a v slovenských mestách vznikli getá plné kriminality a neporiadku., (https://sho.sk/volebny-program-sho-hlbsia-integracia-v-ramci-eu-prec-s-nou-ochranime-slovensku-statnu-identitu/), či  „ Pôrodnosť klesá a nanucujú nám cudzie náboženstvo, neznášanlivosť a prácu odmietajúci, zato agresívny spôsob života imigrantov.“ (https://www.psn.sk/12-aktuality/psn-a-praca/162-programova-vizia-psn-pre-slovensko) Niektorí ako ĽSNS rétoriku ešte pritvrdzujú a vyhlasujú, že Európu zaplavujú hordy nelegálnych imigrantov a džihádistov, častokrát znásilňujúcich a vraždiacich len pre zábavu, a práve v tomto čase nám chce EU zakázať legálne držané zbrane, ktoré by nás uchránili pred kriminalitou takýchto ľudí. (http://www.naseslovensko.net/wp-content/uploads/2019/12/noviny-lsns-2019-12.pdf) Kotlebova strana však zachádza ešte ďalej a rozhodne jej nemožno uprieť kreativitu. Pred Vianocami si niektorí jej členovia dokonca urobili výlet do Londýna, kde natáčali rozhovory so „slušnými“ Slovákmi. Súčasťou programu bola aj návšteva moslimskej štvrte, ktorú vykreslili ako nebezpečné geto hemžiace sa kriminálnymi živlami. A čo bolo hlavné posolstvo? Bráňme si Slovensko, kým sa ešte dá, pretože nás multikulturalizmus a moslimovia prevalcujú. To, že vo svojich straníckych novinách zo septembra minulého roku velebia našich predkov, ktorí pred 336 rokmi pri Viedni s pomocou Panny Márie zastavili moslimskú inváziu do Európy, je už len pomyselnou čerešničkou na torte. (http://www.naseslovensko.net/wp-content/uploads/2019/09/noviny-lsns-2019-09.pdf) Pre mňa osobne je však najviac zarážajúce, čo zaznelo z úst katolíckeho farára Jána Košiara počas udeľovania požehnania hnutiu Slovenská liga. Dotyčný pán vo svojom príhovore blahorečí Tisa a tvrdí, „že ak sa Európania a Slováci nevrátia k Bohu, budú musieť rešpektovať Alaha a budú radi, ak im jeho stúpenci, ktorí iným berú práva aj životy, umožnia žiť v rezerváciách“. (https://www.hnutieslovenskaliga.sk/spravy/aktualne/na-sneme-vystupil-katolicky-knaz-thdr-jan-kosiar/) Úprimne, od človeka, ktorý by mal najlepšie vedieť, čo je láska k blížnemu, by som čakala trochu umiernenejšiu rétoriku, a že nebude ľudí strašiť a zavádzať. Lebo toto mi už miestami evokuje stredovek, inkvizíciu a hon na čarodejnice.

Aká veľká je moslimská komunita na Slovensku a ako žijú jej členovia?

Najbizarnejšia na celej tejto kampani je ale skutočnosť, že moslimov je na Slovensku naozaj iba hŕstka. Je ich okolo 5000, čo v porovnaní s väčšinovým obyvateľstvom predstavuje skutočne malé percento a noví sa sem naozaj nehrnú. Mnohí z nich sú lekári a iní vzdelaní ľudia, ktorí ovládajú náš jazyk, pracujú, študujú, platia dane a nespôsobujú žiadne problémy. Nemajú dokonca ani mešitu, ale len modlitebňu a kultúrne stredisko, v ktorom sa schádzajú a usporadúvajú rôzne aktivity. Napriek tomu  však už mnohí pocítili silu politickej kampane a museli čeliť jej následkom. Len pár rokov dozadu bolo na Slovensku zaznamenaných viacero  ľudí, ktorí fotili moslimov a ich fotky zverejňovali na internete. Vraj z bezpečnostných dôvodov, pretože tieto skupiny ľudí treba monitorovať. Aké potenciálne riziko však predstavuje rodinka s malými deťmi, prechádzajúca sa po meste so zmrzlinou v ruke, je pre mňa naozaj záhadou. Netvrdím, že teraz máme začať vo veľkom budovať mešity a zabudnúť na všetko, čo je slovenské, no myslím si , že trochu tolerancie voči iným by mnohým v tejto krajine nezaškodilo. Všetci sme predsa ľudia a od iných kultúr sa môžeme čo to aj naučiť, nielen ich používať ako častokrát fiktívnu hrozbu.

 

 

Teraz najčítanejšie

Michaela Grančayová

PhD študentka na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK, absolventka arabistiky a anglistiky, lektorka arabského a anglického jazyka. Vo svojej dizertačnej práci sa venujem skúmaniu roly egyptských žien počas revolučných udalostí v roku 2011. Odborne sa zaujímam o problematiku Arabskej jari, arabský feminizmus, moderné trendy v Islame a moslimské ženy v európskej politike. Milujem štúdium cudzích jazykov, cestovanie, históriu a zvieratá.