Denník N

Nešír mýtus, stiahni si Antivýtrus

Obrázok: Cyber Crime Vectors by Vecteezy.
Obrázok: Cyber Crime Vectors by Vecteezy.

Nedávno som sa zamýšľal, či robíme dosť v boji proti dezinformáciám. Všetok ten výtrus na internete, ktorým konšpirátori klamú ľudí, je veľké sústo. Je s ním ťažko bojovať, no dá sa pred ním spoľahlivo ochrániť. Predstavujem vám Antivýtrus.

Antivýtrus je rozšírenie pre webový prehliadač, ktoré vás a vašich blízkych ochráni pred konšpiračným výtrusom na internete a sociálnych sieťach. Je založený na podobnom princípe ako starý dobrý antivírus – upozorňuje užívateľov na potenciálne nebezpečenstvá. V tomto prípade je to ale konšpiračný obsah.

Zatiaľ sú spustené dve verzie: pre prehliadač Google Chrome a pre Mozillu Firefox, ktorá dokonca podporuje rozšírenia aj na mobiloch a tabletoch. Pre počítačovo menej zdatných existuje aj jednoduchý návod, podľa ktorého si rozšírenie nainštalujete.

No aha, ešte aj aké pekné videjko vzniklo na promo účely:

A kto za Antivýtrusom stojí? Úplne obyčajní ľudia (nie tí vo vláde) ako aj ty. Založili sme si aj vlastné občianske združenie Vivat Vero, ktoré má za cieľ pomôcť Slovensku riešiť dlhotrvajúce problémy ľudí v krajine, týkajúce sa napr. znechutenia ľudí politikou, rozmáhajúci sa populizmus a extrémizmus alebo ohrozovanie demokratických a liberálnych hodnôt.

Tak nešír mýtus a stiahni si Antivýtrus aj ty. Ešte dnes. Hneď teraz. A ak sa ti dá, povedz o ňom svojim kamošom a oni nech o ňom povedia zase svojim kamošom. A v najideálnejšom prípade popros rodičov alebo starých rodičov, aby si Antivýtrus nainštalovali do svojich počítačov. Práve oni sú totiž najviac ohrozená skupina.

P.S. ospravedlňujem sa za takýto promo článok, no skutočne si myslím, že Antivýtrus môže pomôcť v boji proti dezinformáciam, hoaxom a konšpiráciam. Preto by som bol veľmi rád, keby sa o ňom dozvedelo čo najväčšie množstvo ľudí.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.