Denník N

DezinFicácia, deň deviaty –samodeštrukcia poslancov DS a fajn diskusia v Prievidzi

Samodeštrukcia kandidátov Demokratickej strany
Zaujímaví ľudia a diskusia v Prievidzi
Ďalší diel môjho podcastu JPP na počúvanie a čítanie

https://www.podbean.com/eu/pb-6qa7t-d434da

Dnešný podcast sa mi nepíše a nenahráva ľahko. Pozerať sa na politickú samodeštrukciu ľudí, ktorých mám rád a z rôznych dvodov si ich aj vážim je ťažké a smutné. Ale po poriadku.

Dnes mala byť schôdza parlamentu, na ktorej sa mali prejednať v skrátenom legislatívnom konaní, v rozpore so zákonom o rokovacom poriadku a mimo akýkoľvek normálny legislatívny proces predvolebné kampaňové návrhy Smeru a SNS. Podľa Ondreja Dostála, ktorý kvôli kampani Smeru a SNS v podobe parlamentnej schôdze musel prerušiť svoju účasť na našej kampaňovej Tour, to najprv vyzeralo, že nebude dosť poslancov, ktorí by boli ochotní schváliť program schôdze a tým aj jej konanie. Keď sa ale pristúpilo k prezentácií, tak sa okrem koalície Smer – SNS – ĽSNS pls nejakých tých odídencov od Kollára a Kotlebu prezentovali aj poslanci Demokratickej strany, odídení z SaS.

A ako sa hovorí – internety vybuchli. Už nikoho veľmi nezaujíma, že PS-SPOLU usporiadali pri kecpulte dejchánek s tortičkou, na ktorú sa asi najviac tešil minister práce Richter, ktorý sa posadil na dohľad tortičky aby sa mu určite ušlo. Nikoho vlastne ani veľmi nezaujíma, že Andrej Danko zostal na vedenie schôdze sám, pretože Most-Híd, a teda aj jeho podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar schôdzu bojkotuje, Martin Glváč už nie je podpredseda, keďže odstúpil kvôli komunikácii s Kočnerom a posledný zostávajúci podpredseda parlamentu Martin Klus z SaS sa tiež odmietol na tejto predvolebnej kampani Smeru a SNS podieľať.

Všetci riešili a riešia len to, že ľudia, ktorí ešte nedávno boli jasne zaradení v opozičnom tábore a nikto by nepochyboval, že budú hlasovať proti tejto hlúposti, ani nehovoriac o tom, že by hlasovali spolu so Smerom, SNS a Kotlebovcami, urobili presne to, čo by od nich nikto nečakal. Zrejme ani Michal Kravčík, ktorý ich pod hrozbou vyškrtnutia z kandidátky vyzval k dobrovoľnému odchodu z nej. Alebo ich hovorca, ktorý to tiež po dnešku zabalil.

Galkovci, ak ich teda chceme tak nazývať, dookola tvrdia, že prišli do parlamentu pracovať a nie robiť cirkus. Nuž, ako to napísal aj Braňo Dobšinský, ak niekto po desiatich rokoch v politike nevie, čo znamená politická práca, tak v tom parlamente asi naozaj nemá čo hľadať.

Necítim potrebu pridať sa k vlne hejtu a posmeškov. Nemám potrebu kopať do niekoho, kto leží na zemi. Aj preto, že si, ako som už povedal, niektorých ľudí v tejto nešťastnej skupinke vážim.

Keď sme natáčali video z prvej dezinficácie o Čistom dni v Galante, obaja sme si s Ondrejom Dostálom povedali, že v ňom musíme spomenúť Naty Blahovú. Je to jej kauza, jej morálny kredit, dôveryhodnosť a povesť bojovníka za práva tých najslabších jej priniesol tento prípad. A treba povedať, že chvalabohu, pretože ktovie, či by bez toho, že túto kauzu otvorila, v Čistom dni dodnes dospelí akože opatrovatelia nezneužívali maloleté chovankyne. O týraní a nulovej terapii ani nehovoriac. Natáliu poznám 15 rokov, to, čo viem o sociálnoprávnej ochrane viem z veľkej časti od nej, ona bola ten človek, ktorý ma na problém zanedbávaných, opustených a v domovoch držaných detí upozornil ako prvý. A vzbudil vo mne citlivosť voči týmto témam. Som jej za to dodnes vďačný.

Ondrej Dostál mi tiež hovoril, ako dobre sa mu s Natáliou spolupracovalo ako s predsedníčkou poslaneckého klubu. Žiaden problém, pohoda, porozumenie aj pre rozdiely medzi SaS a OKS.

O to smutnejšie je pre mňa čítať statusy a komentáre plné hnevu, nenávisti, popierania reality až paranoje. A žiada sa mi opýtať sa – Galko, Rajtár čo ste to tej Natálii urobili?

S Vladom Slobodom som sa zoznámil v rámci vyjednávaní o komunálnej koalícii pred poslednými komunálnymi voľbami. On v pozícii bratislavského predsedu SaS, ja v tej istej pozícii za OKS. Keďže SaS mala dohodu, že OKS bude mať miesta na kandidátkach z kontingentu SaS, často sme konzultovali počty miest a ľudí, ktorí pôjdu na kandidátku. Spoločne sme sa zúčastnili aj viacerých koaličných rokovaní. Tešilo ma, že mám za partnera jasne čitateľného človeka, ktorý drží slovo, ctí dohody a ktorý vždy bral ohľad aj na záujmy OKS. V mojich očiach má hlavnú zásluhu na tom, že koalícia pre bratislavské komunálne voľby vznikla. Nikdy nezabudnem, ako sme v jeho poslaneckej kancelárii písali večer posledného dňa lehoty kandidátne listiny a kompletovali celú kandidátku. Fungovalo to ako dobre premazaný stroj a ja som si hovoril, že by bolo fajn, keby sme takto, alebo nejak podobne mohli spolupracovať v budúcom parlamente.

A tak ma aj vo Vladovom prípade veľmi mrzí, že odišiel zo SaS, že odišiel z tej správnej strany barikády a že dnes, rovnako ako Natália obhajuje neobhájiteľné.

Pri rozdávaní letákov v Ružomberku sme narazili na mladého muža, ktorý nám povedal, že plánuje voliť DS. Lebo tým ľuďom verí, že chcú bojovať proti zlu. Sám povedal, že si uvedomuje riziko straty hlasu, ale ako celoživotný majiteľ menšinového názoru a volič z presvedčenia som mu rozumel. Dnes uvažujem nad tým, čo si asi tento mladý muž myslí o vás, Natália a Vlado, keď vidí, s kýmže ste to hlasovali za program predvolebnej parlamentnej frašky, nazývanej schôdza. Jeho hlas ste podľa mňa stratili a len dúfam, že nájde dôveru k niektorej slušnej opozičnej strane, ktorej pomôže svojim hlasom vytvoriť vládu skutočnej zmeny.

Na záver by som chcel aj z tohto miesta poďakovať občianskej iniciatíve „Ide o veľa“ z Prievidze, ktorá nás pozvala na diskusiu s občanmi. Pán Sýkora bol výborne pripravený moderátor, ktorý veľmi dobre viedol diskusiu a publikum bolo tiež veľmi príjemné a potešilo nás mierou rozhľadu a informovanosti, ako aj kvalitnými otázkami v diskusii. Záznam z diskusie si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/179539541347/videos/230321764658300/

Teraz najčítanejšie