Denník N

Európska komisia si z nás asi strieľa

Nevlastním zbraň, ani neplánujem vlastniť. Nevidím však dôvod, aby Európska únia ľuďom, ktorí ju vlastniť chcú, zakazovala zbraň mať. Poľovníci, športoví strelci či ľudia, ktorí sa cítia bezpečne, keď majú v šuflíku niečo na vlastnú obranu.

Európska únia nás defacto núti k zákazu niektorých druhov strelných zbraní, k zákazu olova nielen v strelive, ale dokonca aj v rybárskom náradí.

Smernicu už máme, no slovenský zákon, ktorý ju preberie, ešte nie. Prvý návrh Prezídia policajného zboru SR, bol dosť fail a SaSka sa pričinila, aby sa podarilo ísť na maximum toho, čo povoľuje smernica. Pokiaľ  by sme vôbec neprevzali obsah smernice, čakalo by nás konanie pred Súdnym dvorom Európskej únie.

V roku 2008 bola prijatá revízia smernice o kontrole získavania a vlastnenia strelných zbraní. Komisia mala vydať deaktivačné nariadenie, ktorým by nastavila spoločné štandardy správnej deaktivácie strelných zbraní. Došlo k tomu o 7 rokov neskôr, a to po parížskych útokoch, ku ktorým došlo v novembri 2015. Komisia si pritom chybu nikdy neuznala a za nedostatok sa neospravedlnila.

Radšej nadviazala na enormný politický tlak vtedajšieho francúzskeho prezidenta, v čase pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku, a prišla s narýchlo zbúchaným návrhom na revíziu smernice o kontrole získavania a vlastnenia strelných zbraní. Ten okrem iného obsahoval aj zákaz samonabíjacích zbraní a zásobníkov vrátane ich konfiškácie bez náhrady a povinného zničenia aj vzácnych muzeálnych exponátov. Napriek tomu, že Komisia posledné roky pracovala na analýzach, ako spojazdniť nefunkčný európsky zbrojný pas, všetko sa po tomto útoku zmenilo a na stôl sa dostali zákazy niektorých druhov strelných zbraní, respektíve ich rekategorizácia či obmedzenie nábojov v zásobníkoch.

Vieme, že útoky v Paríži z roku 2015 majú na svedomí teroristi. Povedal som to niekoľkokrát na pôde Európskeho parlamentu a poviem to znova, žiaden terorista si nepôjde vybaviť zbrojný preukaz a následne spácha teroristický trestný čin. Preto som návrh vždy považoval a považujem za nesprávny krok a za trestanie legálnych držiteľov strelných zbraní.

To, čo je obsahom smernice, snáď netreba nikomu zainteresovanému pripomínať. Čo však pripomínať potrebné je, je to, že ex-minister vnútra Kaliňák za Smer-SD hlasoval v rozhodnom hlasovaní na pôde EÚ za túto smernicu, čo by sme mohli považovať za ďalšiu zradu z jeho strany (ale na to sme od Smeru zvyknutí).

V skratke však zhrniem moje aktivity súvisiace s celým procesom.

 

V skratke, smernica nebojuje proti terorizmu, ale zato prináša nezmyselné technické opatrenia, kriminalizuje občanov za už nadobudnuté predmety, nerešpektuje slovenské špecifiká a bude znamenať nárast nákladov pre občanov.

Vo vláde budeme presadzovať, aby slovenský zákon, ktorým musíme prijať novú smernicu o legálnej držbe zbraní, kopíroval iba v nevyhnutnej miere a neobsahoval žiadne obmedzenia navyše a postavím sa proti zákazu olova v strelive či v rybárskom náradí.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.