Denník N

Podnecuje TV Markíza spoločnosť k nenávisti voči deťom v utečeneckých táborov? Ide len o popularitu, kašľať na tie deti?

Politická strana 99% – občiansky hlas vyzvala k prijatiu 100 detí z utečeneckých táborov v Grécku. Verejne som o to požiadal počas politickej diskusie na TV Markíza aj ostatných predstaviteľov politických strán A odozva? Redaktorka sa ma spýtala, či mi nevadí že budeme nepopulárni. Ked sa čudujeme odkiaľ sa berie nenávisť v ľuďoch tak sa pozrime aj na médiá…

Nestrannosť a objektívnosť médií by mala byť samozrejmosťou. Mali by vyvážene a nezaujato informovať, najmä v predvolebnom boji. Svet, ale nie je čiernobiely a všetci vieme, že niektoré médiá sympatizujú s konzervatívnejším spektrom a druhá strana sa prikláňa viac k liberálom.

Ak média nabádajú spoločnosť, aby sa občania postavili buď doprava alebo doľava značí to o ich neprofesionalite.

Sú však hranice, ktoré by sa jednoducho nemali prekračovať.  Neospravedlniteľným činom zo strany médií je podnecovať nenávisť k tým najbezbrannejším a to k deťom. Navyše k deťom, ktoré sa ocitli bez vlastnej viny v extrémne ťažkej situácii. Namiesto hrania sa s kamarátmi a chodenia do školy doslova bojujú v táboroch o svoj život.

Ľudia, ktorí majú moc vo svojich rukách by mali prejaviť empatiu a mať aj potrebnú mieru zodpovednosti. Je potrebné, aby médiá a osoby, ktoré sú ich tvárami, napríklad redaktori, zodpovedne pristupovať k citlivým témam.

Migračna kríza je denno – denne prezentovanou témou, ktorá je spájaná najmä so strachom. A kto vyvolal v občanoch strach z migrácie? Boli to práve média! Prečo? Pretože strach predáva. Aj postoj väčšiny politických strán je k tejto téme negatívny, plný strachu a vyvolávania obáv. Táto téma je bezpochyby pred voľbami mimoriadne lákavá pre viaceré politické strany.

Samozrejme, sú na mieste obavy z nekontrolovanej migrácie, je to komlikovaná téma. Napokon, aj  u nás s ňou máme skúsenosti. A to nielen z pohľadu krajiny, ktorá prijíma utečencov, ale množstvo našich obyvateľov v minulosti migrovalo do USA alebo iných krajín.

Aj pri takejto komlikovanej téme je, ale potrebné zachovať zdravý rozum. Politická strana 99% – občiansky hlas ako jediná strana, vyzvala celé politické spektrum k prijatiu tých najbezbrannejších a to 100 detí z utečeneckých táborov v Grécku. Verejne som o to požiadal počas politickej diskusie na TV Markíza ostatných predstaviteľov strán A odozva? Žiadna. Ani jedna, jediná strana sa k nám nepridala. Mlčala aj samotná redaktorka televízie Markíza.  Aj tu je jasne vidieť úprimnú ochotu pomôcť, keď médiá vyzývajú na spolupatričnosť a zodpovednosť a politici hrdo hlásajú ako “myslia srdcom”. Ale pomoc 100 nevinným deťom je mlčky ignorovaná…

Teraz najčítanejšie

Pavel Weiss

Líder strany 99% Občiansky hlas, ktorá kandiduje ako č.14 vo voľbách do NRSR 2020