Denník N

Nádej na skutočnú zmenku.

Politik, na rozdiel od šaša, nemôže úplne fšetko. Šašo je od toho, aby zabával kráľa, nastavoval zrkadlo dvoranom, porušoval pravidlá, pútal pozornosť. Ale nemôže byť tým, kto prekvapí, že všetko myslel vážne a zvrhne kráľa. S takou zápletkou nepočítal ani sám Dobšinský.  Šašo ako politik a iniciátor spoločenských zmien v jednej osobe?

Aby sa šašo nestal kráľom, pomáhajú si rozprávky ambicióznym junákom (neskôr sa ukáže, že princom z bohatého kráľovstva), ktorý bez trémy využije situáciu (princezná ako volavka) a za pomoci šaša prevezme moc. Len kráľ dnes neumiera, ale odchádza do politického dôchodku a zostáva mu šofér, ochranka a solídny dôchodok.

Je obdivuhodné ako sa vie Beblavý vinscenovať do centra diania a byť stredobodom pozornosti, že aj makač Truban vyzerá pri ňom ako intelektuálne chudobný príbuzný. Poznávacie preteky okolo Slovenska finišujú a možno sa dočkáme aj odpovede na otázku, o čom to Slovensko vlastne je. Lebo so zahraničím problém nemajú a morálne právo na ministra zahraničných vecí im bez štefunkovania patrí. Pochybuje snáď o tom Niekto?

Ženy a Boris nemajú čo povedať, ale hovoria to očarujúco. Našťastie Boris aspoň drží slovo … a plní to, čo sľúbil. Veríme mu. A keď nie my, aspoň naše ženy, priateľky, volavky … a dôchodcovia. V národnej rade je dnes čistý deň a nádej na skutočnú zmenku znovu ožíva. Zašantíme si?

Nechce sa mi veriť, že Pavol Rusko ako nádejný politik, ovládajúci mediálny priestor, unikol pozornosti informačných služieb. Ak sa slovenská investigatíva vyšantila na vietnamskej spojke, možno by mohla stratiť slovo o rozbiehajúcej sa zóne voľného obchodu medzi Vietnamom a EÚ. Akého “vietnamca“ unášame tentoraz? Prečo dnes neoperuje investigatíva informáciami utajenej služby, celkom neivestigatívne poletujúcimi digitálnym povetrím?

Overená zásada kriminálnych príbehov hovorí o sledovaní toku peňazí a vzťahu aktérov príbehu k nim. Nádej na skutočnú zmen(k)u existuje. Exkluzívne finále trilógie o krásach a schránkach Stredomoria a ich bratislavských koreňoch. Ambicióznemu junákovi bez trémy zostáva ešte niekoľko dní. Skúsenosť s volavkami výhodou. Ďalšie kritériá výberového konania určí (zrejme) Igor osobne.

P.S. Ešte aj to meno má (Pavol) Rusko také ideologicky … nešťastné.

Teraz najčítanejšie