Denník N

Reakcia na článok Martina M. Šimečku – Tajomstvá Igora Matoviča

Konfliktu záujmov by sa mali vyhýbať nielen politici a verejní činitelia, ale aj novinári. Bývalemu šéfredaktorovi SME a súčasnému editorovi Denníka N Martinovi M. Šimečkovi sa to v článku Tajomstvá Igora Matoviča nepodarilo. Dôvody vysvetľujem v otvorenom liste:

Vážený pán Martin M. Šimečka,

ak niečo ako novinár o OĽANO neviete a zaujíma Vás to, treba sa opýtať. Každú informáciu týkajúcu sa obsadenia predsedníctva alebo iných orgánov hnutia Vám ochotne poskytneme. O nič také ste však neprejavili záujem.

Zrejme Vás to príliš nezaujímalo. Napokon ani ja neviem, kto sú funkcionári PS, ktorej členom a europoslancom za túto stranu je Váš syn. Nie je na tom nič zvláštne. Zvláštne ale je, ak nezávislý komentátor démonizuje hnutie OĽANO kvôli tomu, čo o ňom mohol, ale zrejme sa nechcel dozvedieť.

Je pár dní pred voľbami a Vy ako novinár, ste sa ocitli v konflikte záujmov, ktorý v článku o Igorovi Matovičovi nespomínate (Tajomstvá Igora Matoviča, denník N, 19. februára 2020). Je napísaný v neprospech OĽANO, ktoré vo voľbách konkuruje koalícií PS/Spolu. Vo vašom texte vychádzate z dojmov a informácií, ktorú sú neaktuálne. Hnutie má orgány v zmysle zákona, má 9-členné predsedníctvo, predsedu, kontrolné orgány.

Pokiaľ ide o zbor expertov, našich tieňových ministrov, môžete ich ironizovať, ale fakty nezmeníte. Predložili 268 návrhov zákonov, čo je viac než celá koalícia plus ĽSNS. Je to najviac zo všetkých poslaneckých klubov v NR SR. Presadili sme, hoci v ostrej opozícií voči Smeru, zrušenie amnestii, zastavenie drancovania lesov pod krytím alternatívnej energie, atď.

Naši poslanci a tieňoví ministri sú najaktívnejší spomedzi všetkých poslancov v NR SR. To ignorujete a ironizujete.

Vážim si Vašu novinársku prácu, ale tentoraz ste Vašim komentárom, ktorý považujem za tendenčný, vstúpili do volebnej kampane, ako kritik konkurenčnej strany Vášho syna. To, zdá sa, prevážilo nad všetkým ostatným.

Verím, že OĽANO Vás presvedčí, pretože naša agenda boja proti korupcii, zneužívaniu moci, a budovania právneho štátu, vrátane fungujúceho zdravotníctva, školstva, obrany, dopravy či efektívneho fungovania verejných financií, je víziou demokracie, s akou prišla Verejnosť proti násiliu a nežná revolúcia.

Teraz najčítanejšie