Denník N

Plebiscit, referendum a nádeje

Osud krajiny sa bude lámať v posledný februárový deň roku Pána 2020. Voliči rozhodnú. Vox Populi Vox Dei.

29. februára 2020 nebudú to iba obyčajné  parlamentne voľby. Bude to podľa mňa ozajstný  Plebiscit, lebo bude sa  rozhodovať o j dôležitej politickej otázke – či v krajine  bude aj naďalej vládnuť  kamarila na hanbu sveta,   a tým pádom krajina bude dlhodobo ak nie navždy stratená. Svine ju zožerú, lebo tie vykradnú všetko. Iba nebo nemôžu ukradnúť.

Voľby,  ktoré sa budú viac podobať na Referendum, lebo bude to politické hlasovanie všetkého ľudu o  zásadnej štátnej otázke – či chceme, aby nám tu vládli aj ďalej ľudia spájaný s mafiou, alebo nové vetry začnú fúkať? Podľa znalcov pomerov nebude toto referendum zbytočné. V krajine môže následne prebehnúť svojrázna katarzia. A možno skončí doba idiotov. Možno sa skorumpovaný režim neudrží pri moci. Kocky sú hodené,  Slovensko čaká na Spasiteľa, aby navrátil dôveru v štátne inštitúcie a prinavrátil spravodlivosť.

Vážené voličky, vážení voliči, práve teraz  máte v rukách osud krajiny. Máte tú jedinečnú šancu rozhodnúť. Rozhodnite to. Máte to suverénne právo vybrať si.
Vo voľbách môžete práve Vy rozhodnúť. či krajinu budú viesť ľudia , ktorým na nej záleží, alebo Vám aj ďalej budú vládnuť ľudia z Kočnerovho mobilu.
Možno máme veci pomýlené a možno ide len o náš občiansky neustály permanentný aktivizmus a pokus  zmeniť veci k lepšiemu. Nesmieme sa nikdy vzdať a musíme ľuďom pripomínať čo sa nám tu deje. Upozorňovať na anomálie. Aspoň toľko.
Zostane nám určite trpká spomienka na vládu, ktorá moc nepomohla vlastnému národu. Lebo vládu ovládli zbohatlíci a vláda slúžila nie národu, ale skôr oligarchom.
A moja percepcia vlády je, že to vláda by mala byť ozajstným servisom občanov. Aspoň vo vyspelých demokraciách je tomu tak.
Možno s príchodom jarného slniečka na Slovensku niekto skončí na smetisku dejín. Možno. Tá nádej stále žije. Nádej, že sa konečne niečo zmení k lepšiemu.
 „Nádej je poslednou útechou v nešťastí.“ ako  Seneca definoval nádej, kým ja mám trochu inú definíciu: “ Nádej je možnosť , aby sme videli svetlo, napriek kompletnej tme.“ A na fotke s Igorom pri dodávke vidieť aj symbolické svetlo nad parlamentom. To svetlo veští možno lepšiu budúcnosť. A bude svetlo.
Úprimne a odvážne
Niektorí voliči zo zahraničia už volili a niektorí aj krúžkovali…Zdroj: anonymný volič zo zahraničia / an anonymous person

Teraz najčítanejšie

Michal Spevák

Michal Spevák, Slovák žijúci v zahraničí, občan sveta. Venuje sa krajinám západného Balkánu a Slovákom žijúcim v zahraničí. Autorom je viacerých publikácií a vedeckých prác. Študoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a postgraduálne štúdium ukončil na Fakulte politických vied na Univerzite Čiernej Hory. Michal Spevák külföldön élő szlovák, világpolgár. A Nyugat-Balkán országainak szentelték. Számos publikáció és tudományos munka szerzője. Újságírást tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Filozófiai, posztgraduális tanulmányait a Montenegrói Egyetem Politikatudományi végezte.