Denník N

To najhoršie o každom lídrovi vo voľbách

Pellegrini, Sulík, Kollár, Kotleba, Matovič, Truban, Kiska a Danko
Pellegrini, Sulík, Kollár, Kotleba, Matovič, Truban, Kiska a Danko

Na Slovensku je to taká móda, že politika je zlo. Bohužiaľ, väčšina ľudí si vo voľbách vyberá to najmenšie zlo. Pozrime sa spolu na zúbky na najväčšie prešľapy lídrov kandidátok jednotlivých strán

Smer: Peter Pellegrini – muž mnohých tvárí a pozícií (premiér, minister zdravotníctva, bývalý minister vnútra, minister školstva a predseda parlamentu), je jednotkou Smeru len v týchto voľbách. Ak by som opisoval zlé veci na predchádzajúcom lídrovi, Ficovi, bolo by to na samostatný článok. Na Pellegriniho sa dá však vytiahnuť tiež zopár prešľapov, napríklad minulý týždeň pod jeho taktovkou schválila v skrátenom legislatívnom konan rozporuplné nápady o trinástom dôchodku, detských prídavkoch a zrušení poplatkov za diaľnice.

Pellegrini sa snaží hrať na všetky strany, najprv vyzýva ostatné strany, aby na seba pred voľbami neútočili, no vzápätí zaútočí na opozíciu a varuje pred ňou Slovensko – vraj je to katastrofický scenár. Je rovnaký ako Fico, aj keď pôsobí ľudskejšie. No aj tak zaútočil na ľudí žijúcich v Bratislave a zahraničí skutočný život. Alebo si v Slovenke zaplatil PR rozhovor za 50 tisíc eur zo štátnej kasy. Hra pre čitateľov: doplňte do komentárov nejakú inú, vašu obľúbenú kauzu Petra Pellegriniho.

OĽaNO: Mária Šafranko (Igor Matovič) – v tomto prípade urobíme výnimku, pretože Šafranko je síce jednotkou OĽaNO, no takmer nikto o nej predtým nepočul. Tak teda Igor: Fico ho obvinil z preprania peňazí podniku regionPRESS. Firme vraj chýbalo účtovníctvo, no Matovič ho nakoniec ukázal a trestné oznámenie, ktoré naňho bolo podané, vraj skončilo dobre. Matovič na oplátku obvinil Fica a jeho manželku, že majú na účtoch v Belize 700 miliónov dolárov. Tvrdenie však nikdy nedokázal.

PS: Michal Truban – ľudia ho nenávidia najmä kvôli tomu, že úspešne vybudoval firmu, ktorú následne s vysokým ziskom predal do Dánska. No vyčítajú mu aj to, že si na vysokej škole dal zopár jointov a následne o tom rozprával pred študentmi. Síce sa verejne ospravedlnil a priznal, že pochybil, mnoho ľuďom to leží v žalúdku doteraz (taký Danko, Fico alebo Kotleba si nenechajú újsť príležitosť nazvať Trubana a ostaných z PS feťákmi).

Spolu: Miroslav Beblavý – prezliekač kabátov – vo svojej osemročnej kariére bol v troch rôznych stranách. Hodnotovo bol na tom síce vždy rovnako, no ľudia mu nedokážu odpustiť, že neostáva na potopenej lodi (v koalícii). Najprv odišiel z SDKÚ–DS, neskôr vstúpil do strany #SIEŤ, odkiaľ ale po Procházkovom vytvorení koalície so Smerom po posledných voľbách a založil stranu Spolu. S ňou vstúpil do koalície s Progresívnym Slovenskom. No a ešte aj ráčkuje, aj keď podľa posledného videa už nie.

ĽSNS: Marian Kotleba – o Marianovi by sa dalo tiež napísať veľmi veľa, na celý samostatný článok. Tak len v skratke: je to fašista, násilník, neverník a klamár. Rozdával šeky na 1488 eur (je trestne stíhaný), obvinili ho zo zneužívania študentky, na kandidátke jeho strany sú iní fašisti, násilníci a klamári, chcel minútu ticha za Tisa, rád by vystúpil z EÚ a NATO, je proti očkovaniam, ako župan zamestnal na úrade VÚC manželku aj brata a zvýšil dlh kraja. Mohol by som ďalej pokračovať, no myslím, že Marianovi stačilo.

Za ľudí: Andrej Kiska – okrem toho, že ho bez dôkazov osočujú ako scientológa a úžerníka, sa k ľuďom dostal jeho spor o pozemky vo Veľkom Slavkove. V posledných dňoch dostali redakcie médií odkazy na videá, ktoré v tejto kauze Kiskovi príliš nepomáhajú. Prvé síce bolo spravené amatérsky, v druhom Kiska sám vystupuje. No najhoršie na ňom je asi to, že si pravidelne objednáva caffe latte a grepový džús. To fakt fuj.

SaS: Richard Sulíkraňajky s Kočnerom (za ktoré sa ako chlap ospravedlnil a oľutoval), obvinený, že kvôli nemu padla Radičovej vláda (aj keď proti rozšíreniu eurovalu stála strana SaS odjakživa). Sulík a jeho strana bola vtiahnutá do ďalších menších káuz, ich popis dokonca majú na svojej stránke.

KDH: Alojz Hlina – bývalý aktivista sa pred vstupom do politiky zaskvel viacerými drobnými kauzami: do Richtera hodil mincu, prišiel s tankom pred sídlo SNS a pred Biľakovu vilu, ukradol Kotlebovi vlajku, pred parlament priviezol desať oviec, napadol poslanca Smeru Martvoňa alebo pred ministerstvo dopravy vysypal stovky kilogramov soli. Je si z čoho vyberať, no žiadna z nich ho z politiky nediskvalifikuje.

SNS: Andrej Danko – napríklad kapitánske výložky, komunikácia s Alenou Zsuzsovou, odpísaná rigorózka, chodil do rádiaparlamentu opitý, chcel porušiť listové tajomstvo poslancov. Rýchle a výstižné. A navyše nevie ani poriadne rozprávať.

Sme Rodina: Boris Kollár – najviac mu vyčítajú jeho stretávanie s mafiánmi. Na dôveryhodnosti mu nepridala ani komunikácia s 15-ročnou chovankyňou z Čistého dňa. No a vytknúť sa mu dá aj jeho ignorácia názorov expertov na problémy, vďaka čomu viackrát hlasoval za populistické návrhy zákonov.

O ostatných stranách asi netreba viac písať, do parlamentu sa pravdepodobne nedostanú, a v drvivej väčšine sú to samí tragédi: Chmelár, Érsek, Drucker, Galko alebo Harabin.

Tak čo vy na to? Kto je najmenšie zlo?

 

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.