Denník N

Most sa čoraz viac podobá na Smer a SNS (aj) v korupcii

Bugárovci nielen umožnili pokračovanie v únose štátu a rozkrádaní v réžii svojich koaličných partnerov ale aj sami sa stali čoraz skorumpovanejšími.

Najprv to boli len niektoré krikľavé príklady, neskôr sa to rozmohlo a teraz už to úplne rozožiera stranu. Most sa čoraz menej líši od koaličných partnerov (aj) v korupcii. Na ilustráciu nasleduje krátke zhrnutie najdôležitejších škandálov, aktivít a prepojení podozrivých z korupcie – všetko už bolo napísané, avšak takto spolu to stále pôsobí šokujúco. Problémom už nie je, že Most dovolí rozkrádať štát svojim koaličným partnerom v rámci vlády alebo vo „svojich“ rezortoch. Ako napríklad Árpád Érsek, ktorý si nevšíma rozkrádanie železničných podnikov alebo predraženú výstavbu diaľnic alebo Gábor Gál, ktorý dlhé obdobie nerobil absolútne nič proti Jankovskej, a skorumpovaným sudcom a prokurátorom. Aj v prípade Gála je dôležitejšie to, čo robil, namiesto toho, čo nerobil.

 

Keď advokát Gál (poslanec a budúci minister spravodlivosti) háji daňových podvodníkov

Advokátska kancelária Gábora Gála (AK GG), vtedy poslanca NR SR a predsedu klubu Mosta-Híd, v roku 2017 mala príjem 850-tisíc eur (a z toho čistý zisk až 640-tisíc eur) aj z toho, že zastupovala ľudí, ktorí predtým boli právoplatne odsúdení za krátenie dane a poistného. Gál zastupoval firmu Jopi Trade, ktorá stála v prípade podozrivých obchodov s naftou na konci reťazca typického karuselového podvodu s DPH v kauze, ktorý portál Aktuality.sk nazvali Slovenský Texas.[1] Gál teda zastupoval Jopi Trade v konaní proti daňovému úradu s cieľom vymôcť vratku DPH! Zdá sa, že podnikanie s „depehačkarmi“ má v rodine, keďže jeho žena vlastní významný podiel v developerskom projekte v Galante („Richtárske pole“), a jej spoločníkom je podnikateľ, ktorý sa tiež sporil s daňovým úradom o státisíce eur.[2] Pre zmenu jeho (už) nezastupovala Gálova advokátska kancelária, ale firma Gálovho bývalého asistenta z parlamentu JUDr. Karola Nagya. Tá mimochodom zastupovala aj stranu Most-Híd v troch súdnych sporoch a tiež prevzala zastupovanie Jopi Trade na vyššom stupni (na Najvyššom súde) od Gála. A ešte čerešnička na torte: podľa zistení Aktuality.sk tretím spoločníkom v spomínanom developerskom projekte bol Slavomír Jasaň (syn Viliama Jasaňa), ktorý predtým podnikal aj s v Taliansku nedávno odsúdeným Antoninom Vadalom.

Zaujímavé na príbehu Gála je aj to, že jeho firma AK GG vygenerovala tržby za viac ako 172-tisíc eur a čistý zisk nad 83-tisíc eur aj za necelé tri mesiace v roku 2018 (potom Gál sa stal ministrom a už nemohol mať advokátsku prax). Podľa zdrojov Aktuality.sk peniaze prichádzali aj od firmy Rebod SK, ktorá podniká v oblasti priemyselných a logistických nehnuteľností v regióne Sereď – Galanta.[3] Za firmou, ktorá dostala štedré dotácie od štátu na výstavbu priemyselného parku podľa zistení aktualít môže stáť oligarcha z pozadia Mosta-Híd Štefan Czucz. (Toto meno si zapamätajte!) Czuczove firmy úverovali Rebod SK. Táto firma je zaujímavá aj tým, že vlastní pozemok v Šamoríne spolu s bývalým šéfom pozemkového fondu za SMK Františkom Hideghétym a firmou TEDAK. Tá zase patrí Jánovi Genčíkovi, ktorý predtým požičal Mostu-Híd 300-tisíc eur a firme Parcus (v polovičnom vlastníctve Bélu Bugára) zase vyše 541 tisíc eur. [4] Genčík v minulosti figuroval v spoločnostiach Dopravoprojekt a Trajekt, ktoré sú tiež spájané so Štefanom Czuczom.

 

Keď máte šťastie s pozemkami pod diaľnicou

Je pomerne známe, že predseda strany Most-Híd Béla Bugár mal to šťastie, že vlastnil pozemky pod rýchlostnou cestou R7, ktoré štát vyvlastnil, a Bugár tak zarobil podľa odhadov cca 500 tisíc eur, resp. vyše dvadsaťnásobok pôvodnej kúpnej ceny.[5] Je už menej známe, že za ďalších viac ako 76-tisíc eur prenajala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) časť jeho zvyšných pozemkov, ktoré NDS potrebuje počas stavby.[6] Ale to nie je koniec šťastných príbehov, keďže vedľa pozemkov Bugára vlastnili ďalší kus pôdy aj bývalí nominanti jeho strany do Slovenského pozemkového fondu František Hideghéty (inak aj Bugárov sused v Šamoríne) a Juraj Gál.[7] Áno, aj ich pozemok vyvlastnili, a aj oni zarobili okolo dvadsaťnásobok, avšak v ich prípade už ťažko uveriť tomu, že v roku 2012, keď pôdu kupovali, nevedeli o tom, kade bude viesť trasa R7 (Bugár kupoval ešte v roku 2005, keď trasa nebola presne nakreslená). Tak či onak, v tomto prípade je príliš veľa náhody a šťastia.

 

A keď nemáte pozemok pod diaľnicou, stačí náhradný pre vtákov…

A aby príbeh bol celý, nesmieme zabudnúť ani na úlohu druhého suseda Bugára, bývalého šéfa Transpetrolu, a „sivej eminencie“ Mosta, Štefana Czucza.[8] A nie preto, lebo aj on predal pozemky pod D4/R7 – v tomto prípade išlo naozaj o rodinné dedičstvo a kúpna cena bola iba 10 tisíc eur.[9] Skôr ide o pavučinu prepojení medzi spoločnosťou ROT a politikmi Mosta a ľuďmi v pozadí strany Most-Híd v prípade zjavne predraženého predaja pozemkov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) za niečo vyše 5 miliónov eur. Jednalo sa o kompenzačné opatrenia pozemkov v Bratislave, ktoré majú slúžiť na pomoc vzácnym vtákom, ktorých domov bude narušený výstavbou diaľnice D4.[10] Medzi ľuďmi, ktorí vlastnia, alebo figurujú v orgánoch spoločnosti ROT, resp. v spoločnostiach za spoločnosťou ROT, nájdeme napríklad bratov Medeovcov. Jeden z nich, Andrej Mede, sa dostal do médií, keď ako prednosta krajského stavebného úradu odklepol Bašternákovi výstavbu komplexu Bonaparte[11]…  Jeho brat Václav Mede, inak člen Mosta (a predtým SMK) zase predtým figuroval aj v zrušenej spoločnosti Monarch Brokers, v ktorej mal vklad spolu so známym „podnikateľom“ Zoroslavom Kollárom. Bývalý minister životného prostredia, László Sólymos za Most, je zhodou okolností sused konateľov firiem spojených s firmou ROT.[12] Spoločnosť ROT predtým spoluvlastnila veľa pozemkov spolu s akciovou spoločnosťou GFUL, kde predsedníčka predstavenstva je Gabriela Ondrušová, ktorá bola za čias Radičovej vlády ako nominantka strany Most-Híd vo vedení Slovenskej pošty, avšak ide o manažérku, ktorú dlhoročný generálny riaditeľ Transpetrolu a údajný mecenáš Mostu-Híd Štefan Czucz dosadzuje na dôležité pozície: Ondrušová napríklad pôsobí aj ako predsedníčka predstavenstva v pološtátnej firme Transpetrolu s názvom Spoločnosť pre skladovanie, a.s.[13] A aby sa kruh uzavrel, pred Ondrušovou túto akciovku riadil súčasný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti a nominant Mostu-Híd (alebo skôr Štefana Czucza) Ján Ďurišin. Čiže v transakcii predaja kompenzačných pozemkov boli ľudia prepojení s Mostom a Czuczom na obidvoch stranách: na strane predávajúcich (ROT) ako aj na strane kupujúcich (NDS).

 

Oligarchovia Mosta a Smeru sa spojili už pred koalíciou

Sú veľmi silné indície, že v prípade Czucza ide o mimoriadne vplyvnú osobu dlhodobo a úzko prepojenú so stranou Most ako aj osobne s Bugárom. V lete 2019 sme sa dozvedeli zo zverejnenej komunikácie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej cez aplikáciu Threema, že keď Bugár sa náhodou stretol s Kočnerom počas svojej dovolenky na Maldivách, tak nešlo len o to, že sa iba pozdravili (pôvodná Bugárova verzia). Podľa Kočnerových správ stretli sa viac ako raz, a preberali možný pád vlády pri raňajkách, a dôležitou novinkou z Threemy bolo, že na Maldivách bol aj Štefan Czucz, a dokonca podľa Kočnera práve on mal platiť celý výlet.[14] Prítomnosť Czucza medzitým priznal aj sám Bugár.[15]

Czucz pomocou nominácií svojich ľudí sa snažil získať vplyv v kľúčových protikorupčných orgánoch ako Protimonopolný úrad (PMÚ) a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). V PMÚ sa to podarilo, na jeho čele od roku 2011 stojí Tibor Menyhart, predtým Czuczov podriadený v Transpetrole, a pri tom podľa zistení Trendu z roku 2017 Czucz sa pozná aj s podpredsedom a pravdepodobne aj s jedným z členov Rady PMÚ.[16] Druhý pokus o ovládnutie ÚVO už nevyšiel, lebo kandidát Czucza a Most-Híd, Juraj Méry nakoniec pohorel na verejnom „vypočúvaní“, kde sa ukázalo, že o práci ÚVO toho veľa nevie.[17] Méry mal viaceré prepojenia na Czucza, napríklad pracoval ako manažér pre medzinárodné účtovníctvo v štátnom Transpetrole, ktorému v tom čase šéfoval Czucz, avšak bol aj členom dozornej rady vo firmách Trajekt plus a Rebod.[18]

Mimochodom Czucz sa vyskytol aj v spise Gorila v súvislosti s privatizáciou Transpetrolu, kde mal sprostredkovať províziu (3,5 milióna dolárov) od ruského Jukosu, čo sa malo deliť napoly medzi Malchárkom a SMK[19]: “Haščák chce, aby províziu pre Malchárka za predaj Transpetrolu dostali od Štefana Czucza dopredu, pretože neverí ruskej strane (aj keď je neobvyklé pýtať províziu pred realizáciou obchodu). Haščák žil 6 rokov v Rusku a podľa neho sú Rusi len o 20% menší podvodníci ako Číňania, ktorí sú najväčší podvodníci na svete.”[20] Podľa zistení Aktuality.sk Czucz a jeho ľudia sú prepojení aj na klan Bödörovcov cez rôzne firmy[21], čo je však ešte zaujímavejšie, cesty oligarchov Smeru a Mostu (konkrétne Širokého a Czucza) sa stretli už dávno predtým, než Most išiel do vlády so Smerom – v spoločnom projekte Pharos Bussines Park v Bratislave.[22]

Ďalšie prepojenia môžu byť pri Czuczovom biznise vo Vietname. Jeho firma CZ Slovakia, resp. vietnamská dcéra tejto firmy stavia v Hočiminovom Meste (pôvodne Saigon) administratívnu budovu „Friendship Tower“, s projektovou prípravou im pomáhal aj J&T Real Estate.[23] Je dosť nepravdepodobné, že stredne veľká stavebná firma z malej stredoeurópskej krajiny ako Slovensko sa vďaka svojim kvalitám dostane na vzdialený vietnamský trh – ide o skorumpovanú komunistickú diktatúru, kde k zákazkám sa firmy dostávajú cez politické konexie a za „bakšiš“. Avšak v kontexte nadštandardných vzťahov Smeru (Fica a Kaliňáka) s vietnamskými súdruhmi, ktoré kulminovali požičaním slovenského vládneho špeciálu, ktorý bol použitý pri únose vietnamského občana z Nemecka, už exotická investičná destinácia môže dávať zmysel.

 

Miestodržiteľ na Východe

Z Bratislavy sa presunieme na druhý koniec republiky, ale nie až tak ďaleko od Czucza a Transpetrolu, ako sa to na prvý pohľad zdá. Sídli tu Elemér Jakab, dlhoročný „nenápadný“ poslanec NR SR ako aj starosta obce Veľké Raškovce (okres Michalovce), ktorý je v rodine s Bugárom, keďže šéf strany je krstným otcom jeho syna. Slovo nenápadný bolo s úvodzovkách, lebo sa vzťahuje len na aktivitu poslanca pri parlamentných alebo mediálnych vystúpeniach, vlastných názoroch a reprezentácii programovej agendy strany – tá skoro neexistuje. Avšak v kľúčových momentoch Jakabov hlas môže byť rozhodujúci. Napríklad keď Most dodal tri hlasy do širokej koalície Smer, SNS, fašisti, kollárovci a ex-kollárovci na presadenie ústavného zákona o dôchodkovom strope, tak samozrejme hlas Jakaba nemohol chýbať (bez troch poslancov Mosta by nebola ústavná väčšina). Neskôr Jakab bol v koaličnej šestke (pekne po dvoch z každej vládnej strany), ktorá predložila do parlamentu návrh novely Trestného poriadku, ktorým sa mali de facto zrušiť tzv. anonymné trestné oznámenia.[24] Nedávno jeho meno figurovalo medzi predkladateľmi novely o extrémnom navýšení moratória na zverejňovanie prieskumov pred voľbami na 50 dní, Jakab aj hlasoval za návrh v parlamente, opäť s koalíciou Smer-SNS-ĽSNS. Najkrajšie je, že pri týchto hlasovaniach sa Bugár často tvári, že Most to nepodporuje, iba niektorí ich poslanci hlasujú podľa ich „svedomia“. Najznámejšie hlasovanie však bolo v roku 2010, keď poslancov za Most-Híd, a predovšetkým Jakaba z mnohých strán obviňovali, že práve oni podporili v tajnej voľbe vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a nie spoločného koaličného kandidáta Jozefa Čentéša, a tým skoro spôsobili pád vlády Ivety Radičovej.[25] (Z nedávno zverejnenej komunikácie Kočnera s Trnkom vyplýva, že Kočner a Haščák mali vtedy investovať do kupovania vládnych poslancov obaja po milión eur, aby zabezpečili Trnkovu voľbu.)

Podľa zistení týždenníka Trend v rokoch 2010-11 Jakab zjavne dlhé mesiace porušoval zákon o nezlučiteľnosti funkcií, keď ako parlamentný poslanec bol štatutárom (konateľom) obchodnej spoločnosti EMI (čo podľa zákona mal ukončiť do 30 dní).[26] Jakab vtedy mal podpisovať dohody o vykonaní práce ako štatutár, a čo je ešte horšie, existuje podozrenie, že pracovníkov zamestnával aj na čierno, a že jeho práce dodávané štátnemu Transpetrolu (výkopy pri poruchách na ropovode, údržba, hlavne kosenie ochranného pásma ropovodu) boli predražené. A už sme späť pri Transpetrole a Czuczovi, avšak tentokrát je dôležitejší asi Martin Ružinský člen predstavenstva Transpetrolu, ktorý býva v jednej dedine s Jakabom a aj podľa Jakaba sa poznali dvadsať rokov už v roku 2012.[27]

Inak Jakab nedávno sa dostal do médií aj v súvislosti s jeho pochybným titulom Mgr. z Užhorodskej univerzity na Ukrajine – jeho diplomovku nechce ukázať ani on, ani univerzita.[28] Podľa zistení maďarsko-jazyčného magazínu MA7 mal vyštudovať po ukrajinsky a po anglicky, lenže ani jeden z týchto jazykov dostatočne neovláda.[29] Maďarský denník na Slovensku, Új Szó zase poukázal na to, že na Užhorodskej univerzite v čase, keď tam Jakab „študoval“ zatkli dvoch dekanov a obžalovali jedného docenta pre úplatky, a prorektora univerzity dokonca zadržali rovno pri prevzatí úplatku 43-tisíc hrivien.[30]

Jakab môže mať vážne obavy, že sa objavia nové informácie o kupovaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2010 ako aj v súvislosti s „podnikaním“ Talianov z Kalábrie, ako Vadala a Roda, ktorí pôsobili v rovnakom regióne ako Jakab.

 

V Bratislave vraj mali aj tabuľku úplatkov

V auguste 2018 NAKA zasahovala na Okresnom úrade v Bratislave, došlo k zatknutiu niekoľkých osôb pre korupciu a pranie špinavých peňazí. Medzi obvinenými boli bývalý sponzor, okresný funkcionár ako aj nominant strany Most. Bývalý sponzor bugárovcov Tomáš Weis daroval strane v roku 2009 sumu 30-tisíc eur, šéfka na odbore životného prostredia okresného úradu, Miroslava Gregorová bola nominantkou strany[31] a ďalší z obvinených osôb, Rastislav Žitný, je bývalý bratislavský funkcionár Mosta-Híd. Weis mal pred vyšetrovateľom povedať, že existovala takzvaná cenová tabuľka, podľa ktorej inkasovali peniaze za povolenia alebo „vybavené“ rozhodnutia na okresnom úrade.[32] Týkalo sa to aj výstavby nového diaľničného obchvatu okolo hlavného mesta, kde viaceré firmy dodávali štrk, hlinu, a zhodnotený stavebný odpad, na čo potrebovali povolenia z odboru životného prostredia na Okresnom úrade Bratislava.

Na nižších úrovniach strany sa zase objavili prepojenia na dunajskostredskú mafiánsku skupinu sátorovcov. Koncom februára 2019 NAKA zadržala štyroch mužov, medzi ktorými bol aj dlhoročný člen strany Most-Híd a starosta obce Dolný Chotár František Dora ako aj jeho syn, ktorý mal byť členom zločineckej skupiny.[33] Dora starší a mladší boli podozriví z podvodu a zločinu podporovania zločineckej skupiny a dokonca obaja si mali pred rokmi objednať vraždu! Strana Most-Híd po týchto informáciách pozastavila Dorovi členstvo.

 

Opäť by si vybrali Smer a SNS

Ako ukazuje krátka rekapitulácia najdôležitejších káuz, strana Most je už neliečiteľne presiaknutá korupciou a stala sa súčasťou uneseného, mafiánskeho štátu. Takáto strana, keď by bola jazýčkom na váhach, opäť by si vybrala Smer, SNS a podobné strany. Už len z veľmi pragmatického dôvodu: oni tolerujú korupciu, lebo sami sú tiež skorumpovaní. Najnovšie vyjadrenia Bugára, že teraz by už naozaj nešli so Smerom treba chápať v tomto kontexte, a teda nebrať ich vážne. Jednoducho v boji za „Slušné Slovensko“ by sme nemali rátať s Mostom.

 

Zsolt Gál
politológ, ekonóm, podpredseda strany Maďarské fórum a kandidát vo voľbách do NR SR na spoločnej kandidátke Maďarskej komunitnej spolupatričnosti

[1] https://www.aktuality.sk/clanok/649063/minister-gal-vlani-zarobil-850-tisic-eur-povod-prijmu-odmietol-vysvetlit/

[2] https://www.aktuality.sk/clanok/650369/problemy-s-danovym-uradom-mal-aj-spolocnik-galovej-manzelky-v-spore-s-daniarmi-ho-zastupoval-galov-asistent/

[3] https://www.aktuality.sk/clanok/692045/gabor-gal-odmieta-prezradit-ci-dostal-statisice-od-firmy-ktoru-preveruje-zilinsky-sud/

[4] https://www.aktuality.sk/clanok/624240/sponzor-mosta-pozical-aj-bugarovej-firme-nitky-vedu-k-oligarchom/

[5] https://e.dennikn.sk/488929/bugar-zarobil-pozemkoch-r7-pol-miliona-eur-kupil-ked-trasa-este-nebola-definitivna/

[6] https://www.aktuality.sk/clanok/678188/bugar-zarobi-vdaka-obchvatu-dalsich-76-tisic/

[7] https://e.dennikn.sk/616409/na-pode-pod-obchvat-zarobil-dvadsatnasobok-aj-bugarov-sused-a-nominant-na-pozemkovom-fonde/

[8] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2019/cislo-16/pribeh-stefana-czucza-z-kvetinara-siva-eminencia-mosta-hid.html

[9] https://e.dennikn.sk/764945/aj-bugarov-sused-czucz-predaval-pozemky-pod-obchvat-statu/

[10] http://www.prenasprerusovce.sk/rot2/

[11] http://www.prenasprerusovce.sk/rot/

[12] https://plus7dni.pluska.sk/kauzy/pridrahe-kompenzacie

[13] http://www.prenasprerusovce.sk/rot2/

[14] https://dennikn.sk/1554995/kocner-v-threeme-s-bugarom-som-mal-na-maldivach-poradu-nahucal-som-nanho/

[15] https://www.aktuality.sk/clanok/735595/bugar-priznal-ze-na-maldivach-bol-aj-udajny-oligarcha-mostu-czucz/

[16] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2017/cislo-20/na-tendrovy-urad-si-to-namieril-dalsi-znamy-stefana-czucza.html

[17] https://www.aktuality.sk/clanok/490970/komentar-daga-danisa-ked-musi-fico-krotit-bugara-a-jeho-oligarchov/

[18] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2017/cislo-20/na-tendrovy-urad-si-to-namieril-dalsi-znamy-stefana-czucza.html

[19] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2019/cislo-16/pribeh-stefana-czucza-z-kvetinara-siva-eminencia-mosta-hid.html

[20] https://dennikn.sk/blog/759741/novy-sef-uvo-pripadne-most-hidu-alebo-obcanom/

[21] https://www.aktuality.sk/clanok/705411/boedoerovci-maju-vazby-aj-na-ludi-blizkych-mostu-hid/

[22] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2012/cislo-9/nitky-koalicie-most-hid-a-smer-vedu-k-oligarchom.html

[23] https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/cislo-33/kto-robi-biznis-s-vietnamom.html

[24] https://dennikn.sk/1216041/koalicny-zakon-na-ochranu-korupcie/

[25] https://domov.sme.sk/c/5680302/bugar-obvinovat-bez-dokazov-je-najlepsia-cesta-k-rozpadu-koalicie.html

[26] https://www.etrend.sk/ekonomika/poslanec-starosta-podnikatel.html

[27] https://www.etrend.sk/ekonomika/poslanec-starosta-podnikatel.html

[28] https://plus7dni.pluska.sk/domov/tajna-diplomovka-poslanec-jakab-ma-titul-uzhorodu-pracu-ukazat-nechce

[29] https://ma7.sk/kozelet/aktualis/az-ukran-magiszter

[30] https://ujszo.com/kozelet/jakab-elemer-titkolja-diplomamunkajat

[31] https://www.tvnoviny.sk/domace/1930635_jeden-z-obvinenych-v-obrovskej-korupcnej-kauze-v-minulosti-sponzoroval-bugarovu-stranu

[32] https://www.aktuality.sk/clanok/660517/byvaly-sponzor-mosta-hid-o-korupcnej-kauze-ako-mala-fungovat-tabulka-uplatkov/

[33] https://plus7dni.pluska.sk/domov/starosta-dolneho-chotara-jeho-kumpani-idu-vazby

Teraz najčítanejšie

Zsolt Gál

Politológ, ekonóm, odborný asistent na Katedre politológie FiF UK v Bratislave. Podpredseda strany Maďarské fórum a kandidát vo voľbách do NR SR na spoločnej kandidátke Maďarskej komunitnej spolupatričnosti.