Denník N

Ako si prominentný advokát objednal u Kočnera moju diskreditáciu

Z Kočnerovho mobilu musia mať stiahnuté zadky viacerí ľudia, ktorí vedia, že si s obžalovaným mafiánom dopisovali, ale ich mená zatiaľ zverejnené neboli. Je mi potešením prispieť do mozaiky ďalším menom. Slovenská advokátska komora bude mať radosť…

Rozprávajú sa Advokát a Mafián.

Advokát: Zastavíš sa?

Mafián: Dá sa 13:00?

Advokát: Dá. Príď.

Mafián: Ok. 5 min.

Advokát: Máme niečo zaujímavé, čo vieme použiť proti Grendelovi pred komunálnymi voľbami?

Mafián: Určite pripravím.

Advokát: :*

Mafián: A Ty budeš koho presadzovať?

Advokát: Nemám nikoho. Ale radšej Števčík ako Grendel.

Mafián: To je pravda.

Písal sa rok 2018. Do komunálnych volieb zostávalo trištvrte roka. V bratislavskom Starom Meste sa formovala stredo-pravá koalícia a v čase tohto dialógu ešte nebolo jasné, kto bude jej spoločným kandidátom na starostu mestskej časti. Niektorí „odborníci“ očakávali, že ním budem ja, keďže v roku 2014 mi tento post ušiel o 26 hlasov. (Hlavnú zásluhu na výsledku niesol Mafiánov kamarát z Okresnej prokuratúry Bratislava 1 Bystrík Palovič, na ktorého pokyn som bol vtedy niekoľko týždňov trestne stíhaný.)

Mne však už v čase rozhovoru Advokáta s Mafiánom bolo jasné, že v novembri 2018 na starostu kandidovať nebudem, lebo som bol 2 roky pred tým zvolený za poslanca Národnej rady. (Na dvoch stoličkách som sedieť nechcel a odísť po 2 rokoch z parlamentu by mi prišlo ako zrada na voličoch.) O tri mesiace po dialógu Advokáta s Mafiánom bol Mafián vzatý do väzby. O ďalší mesiac na to pravicová koalícia oznámila, že jej kandidátom na starostku v Starom Meste, a teda vyzývateľom Rada Števčíka bude Zuzana Aufrichtová.

Každý advokát musí do rúk predsedu Slovenskej advokátskej komory zložiť nasledovný sľub:

„Sľubujem na svoje svedomie a česť, že budem dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy, predpisy Slovenskej advokátskej komory, etiku advokátskeho povolania a chrániť základné práva a slobody, svedomito plniť povinnosti advokáta a zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa dozviem v súvislosti s výkonom svojho povolania.“

Nenašiel som jedinú zmienku v Ústave SR, v zákonoch, v ostatných všeobecne záväzných právnych predpisoch či v predpisoch Slovenskej advokátskej komory, ktorá by oprávňovala advokátov objednávať si diskreditáciu politikov u mafiánov. Jeden z nich to skúsil. Volá sa JUDr. Dušan Repák. V marci 2018 zrejme nepočítal s tým, že Marián Kočner skončí o pár mesiacov vo väzbe, jeho mobil v rukách polície a časť ich rozhovoru na tomto blogu.

JUDr. Repák mal vždy zaujímavých klientov. Jeho komunikácia s Kočnerom vrhá zlé svetlo aj na nich.

Teraz najčítanejšie

Gábor Grendel

poslanec Národnej rady SR a Mestského zastupiteľstva Bratislavy