Denník N

Čo nehovoriť? Ako pomôcť smútiacemu priateľovi

Ak Váš blízky práve prechádza bolesťou po strate milovaného človeka, nie je jednoduché nájsť tie správne slová. Niekedy aj v snahe pomôcť nevedomky volíme slová, ktoré smútiaceho vyrušia či zrania. Je preto dôležité slová voliť opatrne a predvídať.

Tento článok sme pre Vás pripravili ako súčasť projektu Ako pomôcť smútiacemu priateľovi, ktorý nájdete na našej webovej stránke. Nechajte sa inšpirovať článkami na blogoch s originálnymi ilustráciami Daniely Olejníkovej, praktickými odporúčaniami našich terapeutov a rozhovormi v našich podcastoch.

Ak Váš blízky práve prechádza bolesťou po strate milovaného človeka, nie je jednoduché nájsť tie správne slová. Niekedy aj v snahe pomôcť môžeme nevedomky volíme slová, ktoré smútiaceho vyrušia či zrania. Je preto dôležité slová voliť opatrne a predvídať.

Predvídaj je téma, ktorej sa v súvislosti s pomocou smútiacemu priateľovi venujeme ako prvej.

Prinášame vám niekoľko fráz, ktoré v tejto situácii nebývajú nápomocné.

,,Všetci raz zomrieme.“

,,Vzchop sa!“

,,Prestaň konečne plakať!“

,,To prejde.“

,,Ja by som nedokázal/a… “

„Obdivujem Ťa…“

,,Teraz môžeš konečne začať žiť po svojom.“

,,Pozri sa na to z tej lepšej stránky.“

,,Mohlo to byť aj horšie, pozri sa, čo sa deje iným.“

,,Aspoň máš ešte ďalšie dieťa / môžeš mať ešte ďalšie deti.“

,,Môžeš si predsa nájsť nového manžela/manželku. “

,,V nebi sa má určite lepšie.“

,,Presne viem, ako sa teraz cítiš.“

,,Myslíš stále len na seba!“

,,Toto, čo robíš nie je normálne.“

,,Nebuď smutný/á.“

,,Ešte stále ťa to trápi?“

…a môže ich byť ďaleko viac.

Je veľmi subjektívne, čo ľudia v zármutku pociťujú ako zraňujúce. Niekedy to môže byť nesprávna kombinácia slov, niekedy ich nesprávne načasovanie. Ak sa viac započúvame do prežívania smútiacich, žiadne utišujúco pôsobiace frázy nie sú potrebné.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.