Denník N

Keď nenávisť prejde od slov k činom.

Zdroj: HNonline.sk
Zdroj: HNonline.sk

Uverili v nenávisť, ktorá sa v posledných rokoch šírila spoločnosťou. Osvojili si názory, ktorých sú plné konšpiračné stránky. Rozhodli sa ísť len o krok ďalej. Zodpovednosť nesú aj politici. Otrávili mysle ľudí strachom a pocitom ohrozenia. Výsledkom je násilie a smrť deviatich ľudí.

V Nemecku sa nenávisť presunula z internetu do ulíc. Krajina je otrasená útokom v meste Hanau, kde atentátnik zaútočil na prisťahovaleckú komunitu. Tobias Rathjen chladnokrvne zabil 9 ľudí a následne aj svoju matku a seba. Strelec, ktorý bol duševne chorý, veril konšpiračným teóriam a vydal manifest plný výziev k násiliu voči prisťahovalcom. Tento strašný čin je súčasťou série útokov zo strany pravicových extrémistov. Len pred týždňom nemecká polícia rozbila teroristickú bunku, ktorá plánovala útoky na mešity s cieľom vyvolať občiansku vojnu. V momente, keď ich polícia zaistila, plánovali kúpu zbraní s pomocou českej extrémnej pravice. V októbri 2019 zaútočil Stephan Balliet, inšpirovaný útokom na mešitu v Churchtowne, na synagógu v Halle počas sviatku Jom Kippur. Nepodarilo sa mu dostať dnu, ale aj tak zastrelil 2 okoloidúcich. V júni 2019 zastrelil neonacista Stephan Ernst miestneho politika CDU Waltera Lübcke na terase jeho vlastného domu.

Zdroj: Spiegel.de

Všetci páchatelia uverili v nenávisť, ktorá sa v posledných rokoch šírila nemeckou spoločnosťou. Osvojili si názory, ktorých sú plné konšpiračné stránky. Rozhodli sa ísť len o krok ďalej. Zodpovednosť nesú aj politici. Predsedníčka AFD Frauke Petry hovorila v roku 2016 o tom, že na zastavenie utečencov prechádzajúcich hranice je v nutnom prípade potrebné použiť aj streľbu. Šéfka AFD v Bundestagu Alice Weidel opisovala utečencov všeobecne ako dievčatá v šatkách a útočnikov s nožmi. Na nenávisti si AFD a NPD urobili kampaň. Otrávili mysle ľudí strachom a pocitom ohrozenia. Výsledkom je násilie a smrť nevinných ľudí.

Zdroj: HNonline.sk

Aj na Slovensku máme politikov, ktorí sa správajú rovnako. Stačí vymeniť prisťahovalcov za Rómov, homosexuálov, liberálov. V ľuďoch hecujú nenávisť, ktorá sa kedykoľvek môže vyliať. Sociálnymi sieťami sa šíria klamstvá, ktoré hovoria o neustálom úpadku krajiny a ohrození.

Po Slovensku chodím ako člen predsedníctva PS už dva roky. Väčšinou tam, kde „nič nie je“. V posledných týždňoch ale veľmi vnímam rastúcu slovnú agresivitu aj u ľudí v uliciach, nie len na sociálnych sieťach. Zo slova liberál sa stala nadávka, ľudia nemajú problém vynadať človeku, ktorého nikdy nestretli do „buzerantov“, či „zapredancov západu“. Spomeňme si na správanie a útoky sympatizantov ĽSNS v Trnave či v Piešťanoch. Toto jednoducho nie je v poriadku.

Úlohou novej vlády a každého/každej z nás bude, aby sme tento vývoj zastavili. Politici budú musieť prestať zneužívať nenávisť na naháňanie percent. Klamstvá budú musieť byť vystavené pravde. Inak sa aj na Slovensku zobudíme do rána, kedy nenávisť prejde od slov k činom.

Teraz najčítanejšie

Matej Petroci

Moja najobľúbenejšia sociálna sieť je Goodreads, vo voľnom čase rád lámem tradičné slovenské stereotypy, varím, upratujem a venujem sa historickému šermu. Zaoberám sa témami, ktoré sa dotýkajú najmä východného Slovenska – regionálne rozdiely, začlenenie vylúčených spoločenstiev, boj proti generačnej chudobe, nárast extrémizmu a odchod mladých ľudí z regiónov. Vo voľbách do NRSR kandidujem za koalíciu Progresívne Slovensko/Spolu s číslom 26.