Denník N

Nepoviem Vám, koho máte voliť Vy, ale opäť poviem, koho budem ja…

Už o niekoľko dní sa celý ten cirkus, našťastie, skončí.

Naposledy 21. mája 2019 som písal veľmi podobný blog. Boli eurovoľby a desiatky ľudí sa ma pýtali, že koho odporúčam krúžkovať. Článok si vtedy prečítalo vyše 2.000 živých duší, nuž sa dnešok javí ako ideálna príležitosť túto milú záležitosť zopakovať.

Milou je preto, pretože konečne nemusíme voliť menšie zlo.

Dožili sme sa času, že voliť môžeme väčšie dobro.

Až niekedy rozmýšľam, či si to vôbec uvedomujeme a, hlavne, či si to vôbec zaslúžime (viď blog o nenávisti v spoločnosti z predchádzajúceho týždňa).

Poďme teda pekne na to.

Už 17. oktobra 2019 som oficiálne oznámil, že v kandidatúre do NRSR pokračovať nebudem. Hviezdoslavov, ktorému od decembra 2018 starostujem, bol na 1. mieste vtedy a na 1. mieste je i dnes…

Napísal som, že po dôkladnej úvahe a úprimných rozhovoroch s mnohými z Vás som sa napokon rozhodol nekandidovať ako zvolený starosta s funkčným mandátom vo februárových parlamentných voľbách do NRSR, napriek pomerne atraktívnemu miestu na kandidátke, postupujúc tak konzistentne v súlade s hodnotami, ktoré v PS dlhodobo vyznávame. Moje rozhodnutie bolo definitívne a miesto na kandidátke, ktorá v tých týždňoch získavala finálnu podobu a nebola ešte oficiálne zaregistrovaná, som opustil slobodne a po intenzívnom zvažovaní.

Vykrúcačky neboli potrebné. Tie ste u PS & SPOLU nezaregistrovali asi nikdy v minulosti a s najväčšou pravdepodobnosťou ich nezaregistrujete ani v budúcnosti.

Je to tak z jednoduchého dôvodu.

My sme iní.

Akí teda ale sme?

Kolega Dominik to dnes bez okolkov zhrnul.

Sme nová sila, ktorá vznikla z nespokojnosti so súčasnou politickou scénou – koalíciou i opozíciou.

Nemáme za sebou žiadne kauzy.

Môžte hľadať, nenájdete nič…

Nepričinili sme sa o ten stav, ktorý tu je teraz. Naopak, mravenčou prácou ho opravujeme.

Nepoložili sme vládu.

Nikdy sme v nej totiž ani neboli.

Sme naozaj nová sila.

Nie sme hnutie dvoch ľudí, ale hnutie stoviek a tisícok ľudí po celom Slovensku. Demokratické štruktúry, jednoduchá možnosť kritiky aj do vnútra, volené predsedníctvo, dozorná rada i rozhodcovská komisia a bunky otvorené novým ľuďom, to všetko sú atribúty, ktorými sa ostatné subjekty pochváliť nemôžu.

Prečo je to dôležité? Na fungovaní strán môžete najľahšie vidieť, kto si ako ctí demokraciu a demokratické procesy. Keď niekto nectí demokraciu ani vo vlastnej strane, ako si bude ctiť tú pri riadení štátu?

Nebudeme sa rok po voľbách „rozkukávať“ ako je to na Slovensku zvykom. Máme skvelú prvú pomoc pre Slovensku – máme riešenia na prvých 100 dní, aby sa hneď od prvého momentu naozaj makalo.

Nepoužívame populizmus, klamstvá a podrazy ako pracovnú metódu.

Nepoberáme plat, ktorí si nezaslúžime a neskrývame sa. Sám som hneď na začiatku ako jeden z mála starostov odmietol navýšenie základnej mzdy, ktorá mi prislúcha zo zákona, hoci ho všetci moji predchodcovia mali. Jasne som povedal, že s navýšením (zastupiteľstvo môže mzdu navýšiť až o 60% každomesačne) budem súhlasiť až po tom, ako prinesiem výsledky.

Dodnes tú „minimálnu“ mzdu prislúchajúcu starostovi obce bez akýchkoľvek ďalších príplatkov poberám.

Som s tým OK, pretože som prišiel pomôcť a myslím to, tak ako mnohí ďalší v PS, naozaj úprimne.

Nechceme hrať hry. Baví nás slúžiť ľuďom a pre ľudí makať.

Chceme usilovne pracovať, bočné úmysly sú pre nás science-fiction.

Sme nová sila.

Naši europoslanci sa umiestňujú v rebríčku top 20 europoslancov (zo 750). Človeku sa až nechce veriť, že oni štyria predložili viac dodatkov k legislatíve, než zvyšných 9 europoslancov dokopy (!).

Niečo neuveriteľné, ale, popravde, nič iné som ani nečakal…

Som nesmierne hrdý, že som zakladajúcim členom tohto zoskupenia.

Nemáme radi nekompetentnosť.

Nerozumieme, prečo súčasná politicka garnitúra nemá energiu robiť zmeny.

Nerozumieme, prečo tu doteraz každý chcel vládnuť, no nik nechcel slúžiť.

Nerozumieme, prečo to ostatných nebaví tak ako nás.

Je to naša DNA…

Nebojíme sa zastať svoje hodnoty, aj keď tým častokrát strácame politické body.

Sme hrdými predstaviteľmi liberálneho spektra.

Nehanbíme sa za to, pretože chceme byť autentickí, sme autentickí a budeme autentickí.

Sme nová sila…

Po posledných parlamentných voľbách v roku 2016 sa jasne ukázalo, že naša spoločnosť nejde správnym smerom. Zároveň zažívame bezprecedentnú vyprázdnenosť verejnej diskusie. Nechceme sa prizerať tomu, ako sa riešia len povrchné témy. Slovensko má na viac. Chceme tomu prispieť našimi znalosťami a odhodlanosťou, aby sa konečne na Slovensku dalo dobre žiť.

Máme skvelý program plný riešení (nielen) pre zdravotníctvo, školstvo, životné prostredie i súdnictvo; máme výnimočných ľudí schopných tento skvelý program presadiť; máme pevné hodnotové ukotvenie. U nás sa nemusíte báť, že v marci prezlečieme kabát.

Sme čitateľní ako nik iní a máme záujem opraviť štát.

Otázne pre mňa posledné týždne, ktorých kolegov budem krúžkovať…

Dnes už viem, že krúžkovať chcem dve ženy a dvoch pánov. Žien je v našej politike málo a je to veľká chyba.

Múdri ľudia tvrdia, že svetu by mali konečne vládnuť ženy. Doteraz sú pri moci najmä muži a pozrite, ako to vyzerá.

Ako hovorí Michael Szatmáry, ak by nám vládli ženy, som presvedčený, že by nebolo ani vojen. Možno niektoré krajiny by sa medzi sebou nerozprávali, ale to je tak maximum, čo by sa mohlo stať.

Krúžkovať budem Irenu Bihariovú (č. 4), Martina Poliačika (č. 16), Janu Hanuliakovú (č. 22) a Ondra Prostredníka (č. 36).

A prečo práve ich?

Irena je stabilným, rešpektovaným a mimoriadne dôležitým mostom k menšine, na ktorú 30 rokov zabúdame. V tom lepšom prípade sa tvárime, že problém neexistuje. V tom horšom prípade sa v osadách za prítomnosti fašistov rieši ručne-stručne. Nevyriešilo sa dokopy nič. Obrovská chyba. Irena však, ako jeden z mála ľudí na Slovensku, vie ako na to. Je Rómka, ktorá je na svoj pôvod hrdá a môže byť vzorom pre celú komunitu. Rómsku otázku, resp. problém musíme vyriešiť. Ak nie teraz, tak nikdy…

Martin je dlhodobým zástancom liberálnej demokracie, ľudskosti a hodnotovo orientovaného vzdelávania v slovenskom politickom aj spoločenskom živote. Od roku 2010 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Bol učiteľom na Montessori škole v Bratislave, tri roky viedol Slovenskú debatnú asociáciu, od roku 1996 v nej pôsobil ako debatér, rozhodca a medzinárodný tréner. V argumentácii patrí medzi najlepších na Slovensku. Svoju excelentnú formu predviedol napríklad tu. Neviem si predstaviť reformu školstva bez jeho osoby. Je podpredsedom frakcie ALDE v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, dlhodobo kritizuje porušovanie ľudských práv najmä v Rusku a Číne. Osobnosť, ktorá mňa i mnohých mojich kolegov argumentačne pripravovala na komunálne voľby v roku 2018.

Jana je moja inšpirácia. Vďaka nej a vďaka jej nápadom, keď ešte ani neexistovalo Progresívne Slovensko, som pred rokmi rozbiehal našu progresívnu komunitu vo Hviezdoslavove a náš aktivistický projekt Spolu pre Hviezdoslavov. Začali sme zbieraním smetí, aby sme mali čisté obce. Jana v Abraháme pri Trnave, kde je dodnes poslankyňou, ja v našom Hviezdoslavove. Nádherné časy. Jej základnou motiváciou pre vstup do politiky bolo nehospodárne nakladanie s verejnými financiami v obci a slabá informovanosť. Zriadila pre občanov online noviny Abrahámčan a platformu Spoločne pre Abrahám. Všetko z vlastných peňazí. Zároveň je štatutárkou v občianskom združení Obec bez hraníc. Cez OZ realizuje množstvo verejnoprospešných aktivít. Aj na úkor vlastných detí, vlastného času, vlastnej rodiny. Bola prvou ženskou koordinátorkou za PS a zároveň spoluzakladateľkou ženskej platformy PSF. Témy spojené s rodovou rovnosťou sa stali jej kľúčovými a intenzívne sa im aj v rámci PS venuje…

Ondrej je evanjelický teológ a v súčasnosti pracuje ako misijný pracovník v Evanjelickom cirkevnom zbore Bratislava Staré Mesto. Vo svojej akademickej práci sa venuje etike v textoch Novej zmluvy. Je editorom a autorom vedeckých publikácií venovaných extrémizmu, jeho dôvodom a predchádzaniu v náboženskom prostredí, ako aj otázkam vzťahu cirkvi a štátu. Málokto vie, že v minulosti pôsobil aj ako tajomník pre prácu s mládežou vo Svetovom luteránskom zväze v Ženeve. V septembri 2017 mu pre jeho vystúpenie na PRIDE v Bratislave biskupi evanjelickej cirkvi zakázali vykonávať pedagogickú činnosť na bohosloveckej fakulte. V apríli 2018 mu veľvyslanec USA v SR udelil ocenenie za obhajobu ľudských práv.

Týchto štyroch budem krúžkovať ja, voliť budem koalíciu PS & SPOLU a Vám želám rovnako šťastnú ruku, ktorou, pevne verím, bude i tá moja.

Poďte v sobotu voliť, priatelia. Nepoviem Vám, koho máte voliť Vy, ale veľmi rád som Vám prezradil, koho budem ja…

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší.

 

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.