Denník N

Drtenie rýchle a pomalé, ep. I: Drtím, drtíš, drtíme

#truestory :D Zdroj obr.: seriál Zaklínač - Netflix
#truestory :D Zdroj obr.: seriál Zaklínač – Netflix

Keď práve neheadbangujem na nejaký aktuálny metalový album, nečítam fantasy pecku alebo nenasávam vedomosti aj blbosti na internete, drtím o dušu hry rôzneho razenia.

Prečo PC (a teda ani konzolové) gamesky nepovažujem za stratu času či niečo zlé, som už v minulosti spísal tu.

Hranie popri filozofických analýzach prináša aj zábavné momenty, postrehy a situácie, ktoré by bola škoda nechať vyšumieť mimo riadky môjho blogu. Popri ostatných veciach by som rád prinášal aj viac gamerského contentu.

Vopred upozorňujem, že nemám v úmysle pridávať zvyčajný obsah, podobný tomu, čo nájdete na žánrových weboch. Ak hľadáte plnohodnotné pokrytie hernej scény, odporúčam napríklad Sector.sk alebo Games.tiscali.cz.

Berte to ako spestrenie toho, čo na trhu hernej žurnalistiky nájdete. Ako malý bonbón, ktorý do seba hodíte, keď dojete obed :)

Poďme teda na to, poradie flash tém je čisto náhodné a neodráža ich prípadnú dôležitosť :)

 

Crew 2 vs. Forza Horizon 4 vs. Need For Speed – Heat

Racingové arkády som mal vždy rád. Tých zopár pokusov, čo som zažil s volantom, nedopadlo práve najlepšie a gamepad a ja sme nikdy nemali harmonický vzťah. Logicky mi teda ostala všetkými zatracovaná klávesnica, ktorá ale na arkády bohato postačuje (teda pokiaľ neholdujete online kompetitívnemu multiplayeru, čo naozaj nie je môj prípad).

Za posledný rok, možno viac, som teda poskúšal a najazdil tisícky virtuálnych kilometrov v autách, ktoré nikdy nechcem mať, ale aj tak ich obdivujem. Napadlo mi spraviť menšie porovnanie tých naj značiek momentálne na trhu (samozrejme, ak poznáte aj iné porovnateľné, sem s nimi :).

Crew 2 popri autách obsahuje aj motorky, lietadlá a člny. Úprimne povedané, lietadlá som zapol len pre progres hrou a občas na ne sadnem počas jedného z týždenných eventov, ale inak sa im vyhýbam. Vodné plavidlá môžu byť občas zábavné, ale tiež ich neaktivujem pričasto. Motorky sú zas hlavne na vyblbnutie, takže… Nebyť dobrej auto časti, hru ani nezapnem.

Však toto. Vozový park síce nie je ani zďaleka tak rozsiahly ako vo Forze, zato jej nechýba pestrosť a možnosť každé auto viac či menej upraviť aj vzhľadovo (tu Forza práve nehviezdi).

Voľné jazdenie a preteky samotné sú pecka, návykové až strach. Na internete som “začul” aj kritiku, že svet je akosi prázdny a podobne. Neviem, osobne som to nepociťoval. Navyše, trať z virtuálneho New Yorku do San Francisca, vyše pol hodinu trvajúci zbesilý pretek medzi hypercars je asi najlepšia superdlhá trasa spomedzi všetkých arkád, ever. Otestuje nielen vaše skills, ale aj trpezlivosť a konzistentnosť. Zároveň je ideálna na zžitie sa s prípadným novým autom v kategórii hypercars.

Keď vás omrzí občasný grind na tratiach, ešte vždy je tu možnosť skrátka blbnúť po mape.

Netreba zabudnúť, že Crew 2 ako prvá ponúkla asi najkrajšie Bugatti všetkých čias (ak máte iný názor, nevadí, toto je môj :), teda model Divo (Forza ho dostala až podstatne neskôr).

Úžasná arkáda, odporúčam najmä v Gold edícii, ktorá obsahuje všetky súčasti :)

Forza Horizon zas popri tratiach a tonách obsahu zaujme podľa môjho názoru najmä gigantickým vozovým parkom – základná hra má, ak sa nemýlim, cca 450 áut. K tomu prirátajte momentálne dva obrovité datadisky, odmeny za challenges, a pravidelné updaty, ktoré pridávajú ďalšie a ďalšie, čiže v tomto momente sa číslo môže blížiť k 600.

V podstate ako keby ste si zriadili zbierku autíčok, akurát je to menej finančne náročné a nezaberá miesto. Niektoré autá sú vhodné na samotné pretekanie, iné slúžia skôr ako spestrenie, prípadne na voľné jazdenie. Nájdete tu aj superstaré veterány, najnovšie exotické stáda koní, bizarnosti, ako aj málo známe modely (myslím tým typy, ktoré nie sú príliš známe mimo okruhu automobilových nadšencov).

Popri zábave teda Forza Horizon 4 slúži aj ako akási zvláštna interaktívna encyklopédia áut.

Niečo ako táto kniha, ale v digitalizovanej a rozpohybovanej podobe :) V knihe si samozrejme viete naštudovať krátku históriu niektorých modelov O:)

Podobne ako kapela Sabaton pomáha oživovať záujem o históriu, FH4 môže u hráčov vyvolať túžbu naštudovať si trochu viac o motorizme.

A má to krásnu grafiku, asi najkrajšiu zo všetkých spomínaných (adekvátne náročnú na výkon, samozrejme).

Pri Need For Speed sa priznám, že čo sa týka moderných dielov, mám závažné medzery (keď nerátam pár hodín v remaku Most Wanted). Naposledy som aktívne drtil ešte Underground 2. Nové pokračovanie si berie to najlepšie z novších hier a pridáva trochu nostalgie. Zopár neskorých odchodov do postele mi Heat spôsobil, ale o trvácnosti produktu mám trošku pochybnosti. Autá super, grafika lahodná pre oči, pocit z jazdy ako “za mlada”, ale akosi nepociťujem nutkanie po dokončení hlavnej hry ju znova zapínať. Každopádne, za tie peniaze to stálo :)

Ťažko povedať, ktorú arkádu z vybraných považujem za skutočne najlepšiu. Fakt je, že ku Crew 2 sa vraciam asi najčastejšie. Azda hlavne z praktických dôvodov – Forza Horizon 4 má aj na silnom PC tendenciu sa dlhšie načítavať, tu má Crew 2 trochu navrch :)

 

Just Cause 3

Skúsení hráči a stalkeri rôznych digitálnych distribúcií to poznajú – vďaka supervýhodným zľavovým akciám sa človek dostane k skvelým titulom za absolútne smiešne peniaze. I tak som sa ja popri desiatkach či stovkách iných dostal k Just Cause 3.

Hru by som popísal ako mix Far Cry a GTA, so settingom a la Tropico (exotický ostrov s diktátorom na čele).

artwork/wallpaper z hry Just Cause 3. Zdroj: Reddit

Dej a celkovo hrateľnosť by som prirovnal k menej vážne sa berúcemu Rambovi. Príbehová linka vie pobaviť, ale hlavný ťahák spočíva v kreatívnej deštrukcii. Chcete sa, hoci aj pošahaným spôsobom, vyblázniť? Tak ste na správnom mieste. Môžete niekam nabehnúť a zahrať sa na terminátora, prípadne sadnúť do mašinky smrti… alebo použiť univerzálny nástroj skazy – grappling hook (priťahovacie superpevné oceľové lano).

Ako relax po náročnom dni v práci ideálne. Zážitky z hry ale odporúčam zdieľať len medzi znalými, resp. hráčmi. Inak môžete vyznieť ako šialenec, ktorý sa zajtra chystá vystrieľať celé pracovisko O:)

 

The Elder Scrolls Online

Skyrim jednoznačne patrí medzi moje najväčšie srdcovky. Nechce sa mi ani veriť, že som to drtil už skoro 9 rokov dozadu :D

Dráčiky <3 Zdroj obr.: Bethesda Softworks

ESO som registroval už dlhšiu dobu. Reku akurát mám nejaké voľné financie, skúsim kompletku aj s Elsweyr. Onlinovkám sa tak trochu vyhýbam. Pri World Of Warcraft sa mi neskutočne páči lore a videá, ale do hry som sa nikdy veľmi nezahĺbil, čo má na svedomí (aspoň pre mňa) pomerne toporný súbojový systém. Už tu ma ESO naopak chytil :)

Progres je pomerne pomalý a do hry ešte stále prenikám, ale ako náhražka za Skyrim slúži skvele. Šiesty singleplayerový diel série The Elder Scrolls je ešte ďaleko, na preklenutie čakania skvelá vec :)

 

Steam vs. Origin vs. UPlay vs. Epic Launcher vs. GOG Galaxy vs. Blizzard app

Nebudem tu rozoberať zákulisné veci všetkých launcherov a distribúcií. Nainštalované mám zrejme každý. Jednak to výkon môjho PC dovoľuje, plus na všetkých sú nejaké hry na drtenie. Narozdiel od online streamovacích služieb ako Netflix, Disney Plus a stále ďalších, tu za zriadenie neplatíte nič. Zároveň každá distribúcia pravidelne dáva do výhodných zliav či regulérne alebo aj rozšírené či deluxe verzie hier. Otvára sa teda možnosť si na furt zabezpečiť skvelé tituly za pár “šušňov”.

Áno, kedysi som aj ja hry masívne pirátil. Posledné roky som od toho úplne upustil. Prečo? Keď môžem mať gamesku za povedzme 5 eur, spolu s automatickými aktualizáciami, cloud saves (uložené pozície sa ukladajú k môjmu kontu do určeného cloudu, čiže o ne neprichádzam ani po x-tej inštalácii a pod.) a inými featurkami. Naozaj mi nestojí za to stiahnuť nelegálnu verziu s crackom či keygenom, kde môže (ale nemusí) byť zahniezdený trojan, malware, adware a podobné hávede, prípadne, ako sa mi viackrát stalo kedysi povedzme s DOOM 3 datadiskom, že hra neustále padala kvôli corruptnutým súborom (nepomohlo ani sťahovanie z rôznych zdrojov).

Na Steam som samozrejme navyknutý najviac a aj tu vlastním najviac hier, výrazné sťažnosti za tie roky nemám. Občas niektorá gameska nefunguje, ako má, ale väčšinou stačí počkať do najbližšieho updatu.

Origin mám hlavne kvôli sérii Mass Effect, Dragon Age 3 a Need For Speed. Prihlasujem sa teda najmä vtedy, keď dostanem chuť na Dragon Age. Máva problémy s loginom, ale support je super, takže keby niečo, dá sa to riešiť.

UPlay je spomedzi launcherov asi najmenej spoľahlivý, ale nejde o nič tragické. Zapínam ho čisto len kvôli vyššie spomínanému Crew 2, prípadne keď sa z netu dozviem, že Ubisoft rozdáva niečo zadarmo :D

Keď sme pri free veciach, Epic síce nemám veľmi zmapovaný a ešte som cez nich nič nehral, ale zvyknem tu striehnuť na hry zadarmo :D Áno, hoďte po mne banánové šupky alebo hnilé vajíčka, ale keď sa rozdáva dobrá vec za nič, prečo nie :)

GOG Galaxy mám nainštalovaný, vlastne ani neviem prečo. Skúšam. Postupne mu pribúdajú features. Do Steamu má ešte kus cesty, ale snažia sa, treba uznať.

Nuž a nakoniec Blizzard, exkluzívne kvôli Diablu III. Večná škoda, že mám problém nájsť vhodných spoluhráčov (buď sa vyskytnú úplní nováčikovia alebo namíle silnejší, ktorí zas vyzabíjajú všetko a mne nenechajú na vybláznenie nič). Napriek faktu, že Path of Exile a pár dalších sú v istých aspektoch lepšie, stále ma “diablenie” baví a teším sa na nadchádzajúci štvrtý diel. Dúfam, že ho Activision/Blizzard nedovrže, po spackanom launchi Warcraft III Reforged by to nemuseli prežiť v zdraví.

 

V dohľadnej dobe vám isto ešte bližšie priblížim svoje avantúry z Just Cause 3, najmä ale z nadchádzajúceho DOOM Eternal. Nech tu už je, hergot! :)

 

Zatiaľ auf Wiedersehen a owlé :)

Zdroj obr.: etsy.com

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))