Denník N

Od „víťazného februára“ k 13. aprílu (súťaž, výzva)

V tomto roku si dňa 13. apríla opäť pripomenieme Deň nespravodlivo stíhaných (pamätný deň SR) ako pripomienku na násilnosti z roku 1950. Ak by nebol tragický „víťazný február“ 1948, nebol by ani Deň nespravodlivo stíhaných. Vieme prečo tomu tak bolo? Poznáme príbehy tých, ktorí vzdorovali hrôzam komunistického režimu? Vieme, že komunizmus bol zlo myšlienkou, alebo sa domnievame, že bol dobrou myšlienkou, ktorá sa „len“ zle zrealizovala? Poznáme príbehy nenápadných hrdinov? Je čas to zmeniť!

Je večer 24. februára. S kameramanom prichádzame na Jakubovo námestie v Bratislave k pamätníku Obetiam komunizmu. Zapaľujem sviecu. O pár hodín by som mal mať v pošte video, v ktorom bude VÝZVA predovšetkým pre mladých ľudí, aby urobili 7 krokov počas týchto dní od „februára“ k „13. aprílu“. O prvom kroku „hovorím“ počas celého natáčania videa. Jeho hlavná myšlienka je na každom kroku… Prezradím ju. Je ňou TICHO. Pietne ticho. Stíšenie. Úcta voči obetiam.

Keď som nedávno pred študentami v Kysuckom Novom Meste začínal svoj príhovor, povedal som: „Najhoršie bolo ticho!“ V tej chvíli v miestnosti s asi 300 študentami skutočne zavládlo hrobové ticho. Pokračoval som príbehom z Osvienčimu…   Pozorne počúvali. Následne sme si vysvetlili, čo znamená slovo „totalita“, totalitný režim, povedal som im niekoľko príbehov o ľuďoch, ktorí nám svojimi postojmi prinavrátili slobodu. Na konci sme ešte diskutovali v skupinke s dvadsiatkou študentov.

Myslím si, že diskutovať nestačí. Je dôležité vtiahnuť nielen mladých ľudí do spoznávania príbehov obdobia neslobody. Vyplniť prázdno. V rámci OZ Nenápadní hrdinovia sa o to usilujeme filmom, slovom, publikáciami, stretnutiami, konferenciami. Viac na www.november89.eu.

V tomto roku skúšame niečo nové. Výzvu. Výzvu pre každého, kto sa nebojí. Kto sa nebojí spoznávať pravdu o období komunistického režimu.

Stačí málo – zaregistrovať sa. A následne dostane každý záujemca (alebo tím) postupne 7 úloh.

Prvá úloha je jednoduchá.

„Skús zotrvať 40 minút v tichu.“

Ako na to? Môžeš ísť na 40 minút do lesa. Skúsiť ostať 40 minút bez internetu. Alebo venovať 40 minút spoločnému obedu s osobou, ktorá Ti nie je veľmi „po vôli“. Venovať čas človeku, kde budeš Ty viac mlčať a on bude viac rozprávať. Aj to je ticho. Nájdi si vlastný priestor pre splnenie tejto úlohy. Využi dar slobody.

Prečo táto úloha?

Aby sme si uvedomili 40 rokov komunistického režimu. Kedy sme museli byť ticho. A vnímali aj príbehy tých, ktorí boli „v kotolni“ a nepovedali si: „Dnes vypneme kotol…!“ Dokázali sa zhovárať aj s tými, ktorí ubližovali. Ba niekedy im aj zachránili život.

Prvá úloha môže byť jednoduchá. Po jej absolvovaní napíšte mail na adresu: [email protected] s informáciou ako ste úlohu absolvovali (prípadne aj foto) a do 7 dní dostanete ďalšiu úlohu.

Výzva príde už čoskoro!

A ako sa hovorí: odvážnemu šťastie praje! Veríme, že 7 krokov, ktoré absolvuješ budú aj o šťastí. A my v OZ Nenápadní hrdinovia sme presvedčení, že nájdeme dostatok atraktívnych cien pre mnohých z Vás? Kto splní 7 úloh bude zahrnutý do zlosovania o zaujímavé ceny: večera s hercom, pobyt na  mieste, kde boli nespravodlivo stíhaní, publikácie, vecné ceny. Ak chcete venovať cenu aj Vy, napíšte nám: [email protected].

Spomienka na tragické dátumy v našich dejinách je výzvou… Nepremárnime ju. Zapojiť sa môže každý!

Zverejnené niekoľko minút  pred dňom smutnej spomienky na 25. február 1948.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Fero Neupauer

historik, učiteľ, publicista, Európan, človek na ceste... Pracovne sa venujem prednáškam na VŠZaSP sv. Alžbety o novodobých dejinách i na CZŠ sv. Františka z Assisi. Odborne, v rámci ÚPN, pracujem na téme kolektivizácia, Černobyľ 1986 a nesloboda, Sviečková manifestácia. Dobrovoľnícky práci v OZ Nenápadní hrdinovia (www.november89.eu), ktoré sa venuje témam pamäte prostredníctvom prednášok, didaktiky dejepisu, seminárov pre učiteľov, žiakov a eventom: prevoz fragmentu Berlínskeho múru na Slovensko, Múzeum zločinov a obetí komunizmu, návrh na udelenie Nobelovej ceny za literatúru pre bývalého pol. väzňa a spisovateľa Rudolfa Dobiáša a i.