Denník N

Naozaj sa netreba obávať koronavírusu?

Od začiatku sa nás úrady snažia presvedčiť že sa vlastne nič vážne nedeje a celá záležitosť je pod kontrolou príslušných zložiek jednotlivých štátov. A je to naozaj tak, nezahráva sa s nami niekto nekompetentný?

V poslednej dobe je okrem politických predvolebných prekáračiek, v malinkej krajine v srdci Európy, témou číslo jeden skutočný celosvetový zabijak s menom koronavírus – alebo po novom COVID-19.

Tento zákerný zabijak dávno nie je iba lokálnou záležitosťou čínskej provincie, ktorej meno by sme sa inak nemali ani šancu dozvedieť. Okrem Japonska a Kórei sa významne zapísal svojou úmrtnosťou v Iráne. V čase keď píšem tento blog (25.2. ráno) naši spravodajcovia hlásia v Taliansku siedmu obeť a 229 identifikovaných nakazených. Tých neidentifikovaných bude násobne viac. Päťkrát, desaťkrát? Nevedno.

Napriek tomu, že sa šéf civilnej ochrany Angelo Borelli  neustále snaží upokojovať taliansku verejnosť tvrdením, že nejde o pandémiu, veľmi sa mu to nedarí. Niektoré mestá a oblasti v Taliansku sú v karanténe,  ľudia v panike vykúpili obchody do poslednej konzervy, či čokoládovej tyčinky. Aj na európskych trhoch sa v súvislosti s obmedzením výroby očakávajú prepady. Áno, škody spôsobené koronavírusom budú vysoké, ale ešte vyššie budú tie, ktoré spôsobí strach a panika.

Čína hlásila v utorok 508 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorá sa šíri na aj Blízkom východe a v Európe.

Čína už hlásila 71 ďalších úmrtí na koronavírus, pričom 68 z nich zaznamenali v meste Wu-chan, kde sa epidémia začala a kde je aj najväčší výskyt prípadov. Ide však zároveň o najnižší denný počet úmrtí v Číne za posledné dva týždne, napísala tlačová agentúra AFP. Po zverejnení týchto aktuálnych údajov je v Číne celkovo 77.658 prípadov nákazy a 2663 úmrtí.

Mnohé čínske provincie hlásili nulový počet nových nakazených a to niekoľko dní po sebe, preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že epidémia koronavírusu v Číne už „dosiahla vrchol“. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že vrchol v Číne nastal medzi 23. januárom a 2. februárom a počet nových prípadov „odvtedy plynulo klesá“. Nie je to však iba jeho zbožné želanie?

Odborník WHO Bruce Aylward, líder spoločnej misie expertov WHO a Číny, v pondelok varoval pred tým, že ďalších krajinách sveta „pribúdajú prípady veľkou rýchlosťou“. Keďže nastalo veľké zvýšenie prípadov nákazy v ďalších krajinách, WHO vyhlásila: vírus má potenciál spôsobiť pandémiu, ale tá ešte nenastala. „Ostatných niekoľko týždňov ukázalo, ako rýchlo sa môže nový vírus šíriť po svete, vyvolať všeobecný strach a narušiť kolobeh života,“ povedal šéf WHO a etiópsky politik – vedec Ghebreyesus. „Zatiaľ však nie sme svedkami neovládateľného celosvetového šírenia vírusu“. Jeho slová potvrdzujú aj nové prípady v Španielsku, čo je alarmujúci fakt – na ostrovoch – Malorka i LaGomera. Z toho vyplýva, že vírus sa nekontrolovateľne šíri po celom svete a okrem extémne odľahlých miest nikto nebude bez rizika.

Je teda Slovenská republika pripravená na toto potencionálne nebezpečenstvo? Má dostatok lekárskeho vybavenia ako i zásob, ktorými by mohla udržiavať pri živote obyvateľstvo v potencionálne uzatvorených oblastiach v karanténe?

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky tvrdí, že áno. Od dnešného dňa budú kontrolovaní všetci pasažieri prilietajúci z Talianska (Prečo až od dnešného? A prečo len z Talianska?) Dokonca budú musieť vyplniť dotazník. Informácie poskytnuté UVZSR v dotazníku určite pomôžu pri dohľadávaní osôb, ale je to dostatočné? Ľudia v Európe začali umierať na vírus a my sme vymysleli dotazník?

Situácia v nášom zdravotníctve je všeobecne známa. Zdravotníctvo je čiastočne rozkradnuté a čiastočne sprivatizované. Ako sa bude správať takýto nesúrodý mechanizmus v čase reálnej krízy? Bude mu opäť nejaká preudodemokratická pseudokorektnosť brániť zachraňovať životy občanov, (daňových poplatníkov) lebo by to mohlo byť na ujmu zisku zdravotných poisťovní?

A takto môžeme pokračovať. Je naša ekonomika v takej kondícii, aby mohla rany uštedrené pandémiou nejaký čas znášať, alebo sa poskladá ako domček z karát? Nemecko, ekonomicky najsilnejšia krajina EU, už začína otvorene hovoriť o možnom ekonomickom poklese. Ak to premietneme na naše slovenské pomery, tak u nás bude nemecký pokles, znamenať voľný pád ekonomiky tak naviazanej na automobilový priemysel. Ozaj, kto z vás zaznamenal pokles predaja nových vozidiel v Číne?

Máme predstavu, čo by to s nami spravilo, ak by sa rozšíril vírus v Európe? Ani toho posledného, ktorý by mal zhasnúť povestné svetlo, by sme u nás ťažko hľadali.

Nebudem opakovať predošlé úvahy o nefunkčnej civilnej obrane, alebo o armáde, ktorá už horko ťažko dokáže absolvovať vojenskú prehliadku, či účasť na štátnom pohrebe…

V súvislosti so sobotnými voľbami, napadlo vám, aká vláda sa postará o slovenské obyvateľstvo v núdzi, ak všetci ktorí sa tlačia do parlamentu, sa dokážu iba hádať či predvádzať pred kamerami?

Teraz najčítanejšie

Pavel Weiss

Líder strany 99% Občiansky hlas, ktorá kandiduje ako č.14 vo voľbách do NRSR 2020