Denník N

Nezabudli sme, že už 7 rokov sa na Slovensku robia z obetí vinníci

Viete, aké to je, byť obeťou násilia? 

Aj keď skutočne dúfame, že vaša odpoveď je nie, istotne si dokážete predstaviť bolesť, ktorú takáto situácia vnesie do života človeka. Násilie vždy zanechá rany na tele aj duši. V niektorých prípadoch však následky jedného násilného aktu trvajú roky a majú ďalekosiahle právne následky – pre obete, kým násilníci sa tešia beztrestnosti.

Rany po obuškoch, elektrických paralyzéroch a bitke sa zahojili, poškodené príbytky prešli opravou, ale obyvatelia a obyvateľky osady Budulovská v Moldave nad Bodvou dodnes nemôžu pokojne spávať. Najväčšiu ťažobu zažívajú šiesti ľudia obvinení z krivej výpovede a ich blízki.

Keď sa v stredu 19. júna 2013 začala tzv. Represívno-pátracia akcia 100 (dodatočne premenovaná len na pátraciu), viac ako 60 policajtov na 23 vozidlách v sprievode psov bezdôvodne vtrhlo do osady na Budulovskej ulici, kde hrubo poškodili viaceré príbytky a fyzicky zaútočili približne na 30 ľudí (vrátane žien a detí). Policajti vstupovali do príbytkov bez povolenia, bili ľudí obuškami a podľa viacerých poškodených používali proti nim aj elektrické paralyzéry.

Niektorých zo zbitých mužov odviedli následne na policajnú stanicu, kde ich podrobili ďalšiemu fyzickému a psychickému násiliu a údajne im odobrali osobné veci. Po hrôze, akú v ten večer obyvatelia a obyvateľky Budulovskej zažili, si pravdepodobne nikto nemyslel, že je to iba začiatok dlhoročného bezprávia, ktoré zmení ich životy na nepoznanie.

Fyzickým násilím to (dodnes) neskončilo 

Šesť odvážnych ľudí, ktorí aj napriek riziku ďalších represií označili policajtov zodpovedných za násilie, dodnes čelí obvineniam z krivej výpovede, za čo im hrozí trest odňatia slobody. Viacerí z nich majú dodnes problémy so spánkom, kvôli súdnym pojednávaniam si musia brať voľno z práce, ktoré sa zamestnávateľom len veľmi ťažko vysvetľuje, a jeden z obvinených, v čase bitky iba 17-ročný Leon, musí kvôli každému pojednávaniu cestovať naspäť domov z Nemecka, kde už niekoľko rokov žije a pracuje.

Bojím sa. Ten strach je taký veľký, že niekedy ani nedokážem spať. Najmä večer to býva najhoršie, keď sa zamyslím, čo bude s mojou mladšou sestrou a jej tromi synmi. Dvaja z nich akurát nastúpili do školy. Ešte sa im snažím cez priateľov zohnať nejaké nové oblečenie a topánky. Kto im bude pomáhať, keď ja skončím vo väzení? povedal v rozhovore pre Denník N obvinený Milan (Igor) Hudák.

Ďalšia obvinená, pani Irena Matová, zas na súdnom pojednávaní opísala, ako jej kukláči pri razii vybili zub. Na súde tiež priznala, že zápisnicu z vypočúvania podpísala, pretože ju k tomu vyzval vypočúvajúci policajt.

Kým obete bitky musia pred súdom obhajovať každé svoje slovo, vrcholní štátni predstavitelia počas siedmich rokov od razie neraz prejavili nie len nedostatok ľudskosti, ale aj vôľu ohýbať pravdu ako sa im páči a neraz nepodloženými tvrdeniami burcovať verejnú mienku v neprospech zbitých Rómov a Rómok.

Solidaritou proti nespravodlivosti

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ešte počas svojho pôsobenia vo funkcii prezentoval „dobré výsledky pátracej akcie“, poukazujúc na údajnú skutočnosť, že „polícia získala rešpekt“ a bezpečnosť v danej lokalita sa v dôsledku razie zlepšila, pričom dodal, že „razia kukláčov podľa zistení polície pomohla v prevencii proti rastúcej kriminalite v rómskych osadách.“

Vtedajší premiér s ministrom vnútra navštívili v roku 2014 policajnú stanicu v Moldave nad Bodvou, aby povzbudili policajtov slovami „Stojíme za vami!“. Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová zas na adresu obvinených obetí uviedla: „Medializované informácie o nezákonnosti či údajnej brutalite považujeme za účelové. Nevylučujeme ani snahu neprispôsobivých občanov o zabránenie podobným akciám do budúcna, či získanie akéhosi finančného odškodnenia za znehodnotené či poškodené veci a bytové zariadenia, ktoré si mohli spôsobiť aj sami alebo boli poškodené už v minulosti. Dôrazne taktiež popierame zranenie maloletého dieťaťa, ktoré je prezentované v masovokomunikačných prostriedkoch ako dôsledok tejto policajnej akcie.“

Ak dnes súd umlčí obete, ktoré majú odvahu prehovoriť o neprimeranom policajnom násilí, zajtra sa podobný scenár môže zopakovať v ktorejkoľvek domácnosti a na lavici obžalovaných obetí sa môžeme ocitnúť aj my alebo vy. Napriek všemožným snahám niektorých štátnych predstaviteľov a predstaviteliek krivdu ututlať a ľudí z Moldavy nad Bodvou v očiach verejnosti doslova zbaviť ľudskosti, mnohí a mnohé z vás odmietate zostať ľahostajní a ľahostajné. Preto sa na podporu šikanovaných a súdených Rómov a Rómky postavilo mnoho známych osobností aj bežných ľudí a našu petíciu žiadajúcu spravodlivosť podpísali tisíce z vás. Vaša solidarita dodáva už sedem rokov obetiam policajnej razie odvahu a silu pokračovať v zápase o spravodlivosť. Vďaka vašim slovám podpory vedia, že v tomto boji neostali sami.

Pridať sa k nám a vyjadriť ľuďom z Moldavy solidaritu a podporu môžete TU.

___________________________________

Text pripravila Daniela Mužíková, editovala Elena Teplanová.
Autorky sú členky tímu Amnesty Slovensko.

Ak sa vám páči, čo robíme, sledujte nás na FacebookuInstagrame a majte vždy aktuálne informácie o našej prácipetíciách.

Prečítajte si tiež o tom, že aj ľudia na úteku si zaslúžia ľudské a spravodlivé zaobchádzanie
alebo o ľudskoprávnych úspechoch minulého roka, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť vďaka silnej medzinárodnej podpore od ľudí, ako ste vy.

Ďakujeme!

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.