Denník N

Ty naozaj nejdeš voliť?

Foto – Dušan Šebo
Foto – Dušan Šebo

Ja viem, že už máš tých sľubov a klamstiev dosť. No vykašľať sa na voľby? Hmm.. To je, akoby si povedal, že ti je jedno, či tvoju mamu bude operovať špičkový slovenský lekár alebo kaukazský bača.

Priateľu, aj ty si myslíš, že nie je koho voliť? Ver mi, že je. A dovolím si tvrdiť, že toľko skvelých možností ako budeme mať v týchto voľbách, sme doposiaľ na Slovensku nemali. Na kandidátke každej skutočne pro-demokratickej strany sa nachádza hneď niekoľko mien, po ktorých by sa už teraz mohli nazývať ulice hlavného mesta.

Ja viem, že už máš tých sľubov a klamstiev dosť. No vykašľať sa na voľby? Hmm..

To je, akoby si povedal, že ti je jedno, či tvoju mamu bude operovať špičkový slovenský lekár alebo kaukazský bača.

Je to akoby si povedal, že ti je jedno, či tvoje deti budú vzdelávať v podnetnom prostredí kvalitní učitelia alebo si na tvojom potomstve bude v chátrajúcej škole liečiť komplexy niekto, kto sa nedokázal uplatniť už naozaj nikde inde.

Vykašľať sa na voľby, je to isté, akoby ti nevadilo, že šéfom polície bude človek, ktorý má nozdry plné kokaínu.

Vykašľať sa na tieto voľby, hmm… To je akoby si povedal, že smrť Jána a Martiny bola zbytočná. Nebola.

Smrť Jána a Martiny vyslala dve signálne.

Prvú pre tých, ktorí majú ruky poliate odvážnou krvou. Tú už nezmijú.

Druhá signálna bude, priateľu, pre teba. Po celú sobotu ti bude svietiť nad hlavou. Ak sa budeš len nečinne prizerať ako vyhasína, vedz, že s ňou bude vyhasínať aj nádej na svetlejšiu budúcnosť tejto krajiny.

Ak ti nie je jedno, či sa v prvé marcové ráno nadýchneš čerstvého vzduchu alebo mrazivého smradu, tak choď prosím voliť.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Dušan Šebo

Kouč, lektor techník všímavosti (mindfulness) a nezraňujúcej komunikácie. Vzdelaním prírodovedec. Fotograf, priaznivec prírodného staviteľstva a udržateľného spôsobu života. Mám za to, že najhlbšia forma udržateľnosti sa nezačína v zákonoch, ale v mysli každého jednotlivca. V jeho bytostnom presvedčení o tom, že človek je neoddeliteľnou súčasťou prírody a akékoľvek popieranie tejto skutočnosti je cestou kolapsu systémov udržiavajúcich harmonické spolunažívanie (symbiózu) všetkého živého na tejto planéte. Základným kameňom mojej profesie je moja vlastná prax meditácie satipatthana vipassana, ktorej sa venujem asi polovicu svojho doterajšieho života. mindcoach.sk