Denník N

16. článok o koronavíruse. Dnes konečne bod zlomu aj na Slovensku. Voľby ale definitívne zavlečú koronavírus na Slovensko.

Photo by Louis from Pexels
Photo by Louis from Pexels

Dnes sa prelomili ľady a politici na Slovensku (konkrétne premiér Pellegrini) začali naozaj riešit situáciu s koronavírusom. Musím povedať, že ma jeho vystúpenie dnes pozitívne prekvapilo.
Škoda, že sa doteraz, až na maličkosti, politici sústredili skôr na ´´nešírenie paniky´´.

Ale radšej reakcia teraz ako nikdy. tu odkaz na tlačovú besedu
Apropo pojem šírenie paniky. Panika sa nedá šíriť. Dajú sa šíriť iba informácie. Panika vzniká u príjímateľa správ ako neprimeraná reakcia na objektívne zlé správy.
A bohužial zlé správy teraz chvíľu budú. A než ukľudňovať, treba riešiť príčinu zlých správ.

Tak pre zmenu na začiatok jedna dobrá správa.
Na hraniciach s Rakúskom v súvislosti s koronavírusom začnú priebehať kontroly. Niežeby to malo nejaký záchytný efekt. Nejde ale ani tak o to, či zachytíte pacienta s koronavírusom, ako skôr o to, že si ľudia všimnú, že sa niečo deje a že chodiť teraz zbytočne po nejakú blbosť cez hranice, nie je práve najrozumnejšie. Doteraz sme sa skôr tvárili, že sa nás to netýka a že sa nemusíme nijak obmedzovať.

Straty v súvislosti so šírením koronavirusu budú, či to chceme alebo nie.
Ide iba o to, rozložiť potenciál panickej reakcie na čo najdlhší časový horizont.
(mesiac sa už stratil nešírením paniky a bagatelizovaním situácie typu ´´´na chrípku práve umiera viac ľudí…´).
Pôjde ale aj o rozloženie ekonomických strát. Rozložiť sa budú musieť straty, ktore utrpí zdravotný systém, resp. starší občania a straty, ktoré utrpí ekonomika a teda mladší (ale aj starší občania).
Tým, že sa situácia doteraz bagatelizovala, bude musiet nastať aj zmena v informovaní médiami a síce o 180 stupňov. Už našťastie začala.

Navrhované opatrenia na diskusiu v tomto bode:

Obmedziť (na dobrovoľnej báze) volnočasové aktivity v zahraničí. Ak niekto pracuje vo Viedni tak to je samozrejme niečo iné, ako keď tam dnes ide iba ta na výlet.
Je dobré si uvedomiť, že efektívne v danú chvíľu nejde o to, zabrániť zavlečeniu koronavírusu na Slovensko, ale o to, aby sa znížila frekvencia zavlečenia a zabránilo sa jeho šíreniu, resp. aby sa toto čo najviac spomalilo.
Nie je preto zmysluplné ani chodiť na akcie, ktore nie sú nevyhnutné a konajú sa na Slovensku. Takými su napr. niektoré spoločenské a športové akcie.
V Nemecku bol včera zverejnený prípad pozitívne testovaného, ktorý bol deň predtým ešte v kine.
Na druhú stranu, bolo by vhodné aj nechodiť do kina, keď na vás niečo lezie. A nemyslím tu teraz konkrétne kino, myslím to všeobecne… Maximálne tak v sobotu odvoliť :-) Ok preháňam. Ale znížiť kvantitu kontaktov a pomedzme zamerať sa na kvalitu kontaktov.

Štát by mal (do)kúpiť FFP3 masky a ochranné oblečenie pre zdravotnikov. To, že premiér dnes oznámil navýšenie hmotných rezerv (o niekoľko miliónov) je síce dobrá správa, inak ale povedané, dodnes sa to neurobilo.
Ak sa už nedajú kúpiť, tak by ich mal začať vyrábať. Príklad by sme si mohli zobrať napr. v Českej republike, kde firma, ktorá ich vyrába v reakcii na vzniknutú situáciu postavila novú linku na jej výrobu. odkaz na článok tu

Plánovaná reprofilizácia lôžok v nemocniciach je tiež dobrou správou. A smiešnou naopak v minulosti plánovaná stratifikácia nemocníc so znižovaním počtu lôžok…

Potom by nebolo odveci urobiť screening na koronavírus, aby sme vedeli, v akom štádiu šírenia koronavírusu vlastne sme. Napríklad testovať vybraných zdravotnikov s príznakmi respiračného ochorenia v nemocniciach.

Niekto služobne povolaný by mohol verejnosti pripomenúť, že zavlečenie infekčnej choroby je svojim spôsobom trestným činom. Pre šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby platí: podľa § 164
´´Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.´´ Alebo by alternatívne mohli danú vetu v dnešnej situácii v trestnom zákone šktrnúť…

Apropo: Nosiť ochranné rúško samozrejme (napriek vyjadreniam rôznych pseodoodborníkov) má zmysel. Je to ako s očkovaním. Celková imunita ochráni aj jednotliva, ktorý práve očkovaný nie je. Keby ochranné rúško nosil vonku každý (tak ako to praktikujú v Číne), tak sa zníži riziko nákazy. Keď to naopak bude robiť iba jeden človek, samozrejme to toho človeka efektívne neochráni. Aj keď riziko zmierniť môže. Efektívne vdýchnutiu zabraňuje FFP3 maska (ktorú toho času nie je dostať). Pre začiatok by ale možno namiesto nosenia rúšok (nevieme v akej fáze sme) stačilo nechodiť so zjavným infektom do práce a na verejnosť. Alebo buďme ešte benevolentnejší, zamyslime sa nad tým aspoň.

Ostané opatrenia by sa mali asi predebatovávať na bezpečnostnej rade. Ešte raz, bol som dnes príjemne prekvapený, že politici začínajú reflektovať reálny stav.

Teraz najčítanejšie