Denník N

Tri hokejové päťky do zápasu za spravodlivé Slovensko

Toto je moja nominácia do zajtrajších volieb. Nech idú do zápasu tí najlepší!

V súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami sa opäť hovorí, že budú prelomové. O tom, že sú prelomové teraz naozaj netreba pochybovať, takáto situácia tu nebola od roku 1998. Predtým, než napíšem, koho by som krúžkoval, napíšem len pár viet.

Je samozrejmé, že systém ako tu fungoval nemôže pokračovať a zaslúžime si viac spravodlivosti, rovnosti pred zákonom, fungujúce inštitúcie, školstvo, zdravotníctvo… skrátka všetko, na čo sa počas posledných 14 rokov zväčša kašlalo (lebo veď sociálny štát, sociálne istoty, sociálne cítenie a podobne). Ja by som si ale hlavne prial dospelú vládu. Nie, nechcem ďalšiu hrádzu proti extrémizmu, nechcem ďalšiu vládu „stability“ a nechcem ani ďalší súbor kolesíkov, čo hlasuje na povel. Chcem, aby tam boli chlapi a ženy, ktoré si dokážu priznať chybu a ospravedlniť sa za ňu (všetci občas robíme chyby). Nekričať na opozíciu, médiá, mimovládky, nevyhovárať sa na Radičovej vládu, druhú vládu Dzurindu a na všetko možné. Nechcem krásnych chlapčekov a dievčatká, čo za nič nemôžu a len čo príde problém, tak najskôr nariekajú, potom kričia a potom sa schovajú. Nechcem ani falošných národniarov, ktorí sa za pojem „národ“ schovávajú a stavajú na tom, že čo je národné, sa nekritizuje, aj keby čo bolo. Dospelí ľudia majú svoje presvedčenie a postupom času ho môžu upravovať, pretože všetci sa učíme. Ale nemenia svoje presvedčenie opakovanie podľa toho, ako sa vyvíja situácia a čo je výhodné. Chcem dospelých ľudí o ktorých viem, čo si myslia a ako sa zachovajú. A nebudú rozprávať jedno, konať druhé a vyhovárať sa na tretie. A za ďalšie, naučme sa konečne namiesto osobných útokov a hádok robiť politiku. Pretože politika sa tu stala nadávkou, lenže u nás neexistuje minimálne od roku 2006, kedy sa politici možno naposledy pohádali o tom, čo robiť s touto krajinou a ako ju posunúť ďalej. Opäť, možno sa to dialo aj v rokoch 2010 – 2012.

Dobre, to by bolo. A teraz prejdime k veci. Krúžkovať budem na základe doterajších skúsenosti, životného príbehu a referencií. Nie na základe sľubov, pekných tvárí a zahmlievania minulosti. Pretože ak by ste niekomu mali zveriť svoj dom, psa alebo deti na stráženie, asi by ste si človeka preverili a nespoliehali by ste sa iba na peknú tvár a sľuby. A keď niekomu zverujeme krajinu, asi by sme mali urobiť to isté. Teda, nie asi. Určite. Tak určitééé povedali by naši hokejisti. A preto v súlade so svojím posledným blogom, kde som zistil, že konzervatívci sú dobrí na bránenie a liberáli na útok (a musia spolupracovať aby vyhrali), vám predstavujem svoje dve pätky na nasledujúci zápas. A to sú tieto tri. Nejdem ku každému menu písať celý príbeh, lebo blog by mal 5 strán a kto by to čítal, že? Každý z nich má niečo za sebou, čo ukazuje na jeho charakter. Sú tu ľudia, ktorí niečo dokázali navzdory okolnostiam, dokázali prekonať prekážky či predsudky a uspieť bez toho aby kradli alebo podvádzali (Kiska, Ledecký, Hlina, Sulík, Truban). Potom sú tu ľudia, ktorí stáli na správnej strane spravodlivosti aj keď to nebolo ľahké (Suchánek, Kyselica, Dubovcová, Sybila, Filipová), urobili niečo užitočné pre druhých a z presvedčenia bránili dobrú vec (Čaučík, Dostál, Beblavý, Šeliga, Baránik), prípadne sú to čestní odborníci, ktorí majú radi Slovensko a svoje skúsenosti používali a naďalej chcú používať na spoločný prospech (Barto, Mihál, Letanovská).

Prvá päťka:

V bráne: Alojz Hlina (KDH, 1)

Obrana: Andrej Kiska (Za Ľudí, 1), Vladimír Ledecký (Za Ľudí, 5)

Útok: Michal Truban (PS/Spolu, 1), Richard Sulik (SaS, 1), Monika Filipová (SaS, 23)

Druhá päťka:

V bráne: Lukáš Kyselica (OLANO, 3)

Obrana: Andrea Letanovská (Za Ľudí, 17), Ondrej Dostál (SaS (OKS), 15)

Útok: Miroslav Beblavý (PS/Spolu, 2), Jana Dubovcová (PS/Spolu 150), Alojz Baránik (SaS, 4)

Tretia päťka:

V bráne: Marián Čaučík (KDH, 12)

Obrana: Juraj Šeliga (Za ľudí, 3), Alan Suchánek (PS/Spolu, 41)

Útok: Jozef Mihál (PS/Spolu, 5), Pavel Sybila (PS/Spolu, 18), Martin Barto (SaS, 120)

 

Kaučom a dozorom nech je Zuzana Čaputová (zároveň sme ale dozorom my všetci) a hráčom v zápase Boh pomáhaj. Stratégia: vychádzať zo zabezpečenej obrany inštitúcii (rodina, viera, štát, trh) a prechádzať do útokov za slobodu a rovnosť. Poďme voliť aby sme mali dobrú odpoveď, keď sa nás deti a vnúčence budú v roku 2040 pýtať, čo sme robili v prelomovom roku 2020.

Teraz najčítanejšie